Apple Mac Mini M2

Apples instegsmaskin

Man kommer långt med nya Mac Mini, men man får vara beredd att betala för uppgraderingar.

Mac Mini M2 1 scaled 1

Apples lilla Mac Mini har funnits med oss ​​sedan 2005, men behandlades länge en smula styvmoderligt av moderbolaget. Vid ett tillfälle trodde vi att det var över för den lilla Macen, eftersom den inte hade uppdaterats på över två år.

Men så fick den plötsligt nytt liv och blev väldigt aktuell, när Apple 2020 uppdaterade Mini med en helt ny egenutvecklad processorarkitektur. Apple Silicon var snabbare, mer energieffektiv och integrerad med en åttakärnig grafikprocessor, Apples nya Neural Engine, och levererades med integrerat minne.

Den första generationen M1-processorer med Apple Silicon blåste konkurrenterna av banan i våra tester. Den lilla Macen hade plötsligt blivit ett kraftpaket att räkna med.

Nu har den uppgraderats med den snabbare M2-processorn, med ytterligare två grafikkärnor, snabbare minne på 100 GB/s och upp till 24 GB integrerat minne.

Foto Lasse Svendsen

Det är grundversionen av Mac Mini med M2 vi testar här, fast med 512 GB SSD-lagring i stället för 256. Den finns även i en mer påkostad version med M2 Pro-processorn som vi känner igen från proffsmaskinen Mac Studio. Om kraven på muskler är ännu större så är det Mac Mini med M2 Pro man ska välja. Processorn har 10 eller 12 kärnor, beroende på vilken M2 Pro-version man väljer, dubbelt så stor bandbredd för upp till 32 GB minne vid 200 GB/s, och de två M2 Pro-processorerna finns med 16 eller 19 grafikkärnor.

Mac Mini med M2 finns även i en Pro-version. Foto Lasse Svendsen

Kostsam konfiguration

Den sistnämnda är den man ska välja för väldigt processor- och speciellt grafikintensiva uppgifter som rendering, flera 8K-videoströmmar och 3D-modellering. Fotografer som arbetar med Adobe Photoshop, Capture One och DaVinci Resolve bör prioritera minne framför antalet grafikkärnor, om de har råd.

För även om en Mac Mini börjar på ett riktigt bra pris så kostar extra minne och lagring oproportionerligt mycket. Instegsmodellen blir mer än dubbelt så dyr om man väljer att utöka minnet till 24 GB och lagringen till 2 TB.

Som med alla nyare Mac-datorer med M-processorer finns det inga uppgraderingsalternativ. Inga. Man måste välja processor, minne, lagring och 10 Gb Ethernet när man beställer en Mac Mini, sedan det är det för sent. Fast det är klart, fotografer lagrar ändå innehåll på externa enheter.

De två Thunderbolt 4-kontakterna är även USB-C-kontakter. Foto Lasse Svendsen

Anslutningar

Vilket leder mig fram till vad man kan koppla in till en Mac Mini. Instegsmodellen har bara två Thunderbolt 4-kontakter, de fungerar även som USB-C-kontakter. M2 Pro-varianten har fyra Thunderbolt 4-kontakter. Båda har två USB-A-kontakter, HDMI, 3,5-millimeters hörlurs-/ljudutgång och Gigabit Ethernet. Men ingen kortläsare.

HDMI-utgången stöder två externa skärmar, en 4K-skärm via HDMI och en 6K 50 Hz-skärm via Thunderbolt. Mini med M2 Pro stöder två 6K 50 Hz-skärmar via Thunderbolt, förutom den ena 4K-skärmen via HDMI, men den stöder också 8K-video upp till 240 Hz via HDMI.

Mac Mini har en inbyggd högtalare för systemljud och aviseringar. Alla versioner av nya Mac Mini har fått Wi-Fi 6E.

Snabbare

En sak är säker. Om du har en fyra eller fem år gammal Mac – oavsett om det är en iMac, Mini eller MacBook – så kommer nya Mac Mini med M2-processor att kännas som en värstingdator. Den krossar de äldre Intel-baserade Mac-datorerna på ren hastighet. Till och med instegsmodellen vi testar här är många gånger snabbare än en Intel-Mac, den är däremot inte så mycket snabbare än förra generation med M1-processor.

Foto Lasse Svendsen

Därför finns det mest att vinna på att uppgradera till den nya Mini-modellen om man har en äldre Mac, för jämfört med den tidigare generationens Apple-datorer med M1-processor är en åttakärnig instegsmodell med en M2 inte så våldsamt mycket snabbare.

Geekbench-siffrorna ovan säger kanske inte så mycket, men de visar hur mycket poäng processorn får på prestanda, inte hur snabbt man kan rendera en 4K-video. Då måste man titta på Compute-siffrorna i Geekbench, som visar var skillnaderna mellan M1- och M2-processorn ligger.

Då är grafikprestanda i en Mac Mini med M2 betydligt högre. Siffrorna för M2-processorn är 31 238 i Geekbench Metal och 27 548 när testet körs i OpenCL. Motsvarande resultat för M1-processorn är 19 951 i Metal och 17 634 i OpenCL.

Siffrorna säger kanske inte så mycket mer än att de bevisar att M2-processorn är snabbare, speciellt med program som använder mycket av grafikprocessorns kraft. I praktiken betyder det att maskinen är mycket mer än en kompakt Mac. Den kan också köra batch-bearbetning av bilder i Photoshop, 4K ProRes-video i Final Cut och flera ljudspår i Logic Pro än vad som var möjligt med M1-processorn.

Den ännu kraftfullare M2 Pro-processorn kommer utan tvekan att göra Geekbench-siffrorna skyhöga, men då kostar det en hel del mer pengar, så man måste ta reda på vad man behöver sin Mac Mini till innan man väljer.

 

Välkänd formfaktor. Foto Lasse Svendsen

Fotografer kommer långt med instegsmodellen med 512 GB, eftersom de ändå använder externa hårddiskar. Jag skulle rekommendera 16 GB minne, även om det är dyrt. För den som gör krävande videoredigering i 6K – för att inte tala om 8K – räcker det inte med mer minne. Då bör man nog överväga Mini med M2 Pro. Och kör man flera tunga uppgifter samtidigt ska man gå upp till 32 GB minne.

För alla andra, som inte behöver extrema prestanda, är instegsmodellen ett bra och prisvärt val. Kom bara ihåg att versionen med 512 GB SSD-lagring har högre läs- och skrivhastighet eftersom den har två trådar att dela bandbredden med, jämfört med 256-versionens ena tråd.

Slutsats

Apples nya uppgraderade Mac Mini är ett billigt sätt att få en ny, snabb och modern Mac. Som kan köra nya versioner av MacOS i åratal. Instegsmodellen är den billigaste Macen du kan köpa, och den dyraste varianten med M2 Pro är inte avskräckande dyr jämfört med Mac Studio. De flesta kommer att hitta en version av Mac Mini med den nya M2-processorn som passar uppgiften.

Läs vidare
Exit mobile version