Acer Chromebook Plus 514 (CB514-3H/T)

Skärmen är största kompromissen

Man får förvånansvärt mycket för pengarna med Plus-versionen av Acers Chromebook. Men man kan inte få allting för ingenting.

(Foto: Acer)

Ska du ha en ny dator? Ska det vara en Mac eller en PC?

Båda plattformarna har sina fördelar – och inte minst sina förespråkare. Men om det bara handlar om att få jobbet gjort, oavsett om det är på kontoret, i skolan eller i föreningen, så finns det ett tredje alternativ som kan vara både ekonomiskt lockande och enkelt att använda: en Chromebook.

(Foto: Acer)

Chromebooks bygger på en variant av Linux och webbläsaren Chrome fyller den roll som skrivbordet har på en PC och en Mac. Operativsystemet har utvecklats av Google och är gratis att använda för hårdvarutillverkare. Detta bidrar till att datorerna blir billigare. ChromeOS är också mindre hårdvarukrävande än MacOS och Windows, vilket gör det möjligt att bygga maskiner med rimlig hastighet till ett relativt lågt pris.

Billig plus-modell

Acer Chromebook Plus 514 får betraktas som en plusmodell. Den är fortfarande billig, men om man letar så går det att hitta Chromebooks för ungefär halva priset. Och även en del PC-datorer. Så relativt sett befinner vi oss i lyxklassen.

För pengarna får man en ganska så oansenlig 14-tums laptop med en finish som påminner om polerad aluminium. Utan att någon bara därför skulle få uppfattningen att det inte är plast.

En hologrametikett meddelar stolt att processorn är AMD Ryzen. Men bara Ryzen 3, som motsvarar Intels Core i3-processorer. Och med blygsamma fyra kärnor och åtta trådar.

Grafiken är AMD Radeon, som är integrerad i processorn. Det finns 8 gigabyte RAM och 128 gigabyte lagring. Det är inte så illa som det låter, även om det skulle vara en allvarlig flaskhals i en PC

Det finns samma antal in- och utgångar som på vanliga lättviktsdatorer: Två USB-C, en USB-A och en HDMI-utgång. Det finns också en webbkamera och 3,5-millimeters ljudutgång, så det är inga problem att vara med på Zoom- och Teams-möten.

Acer Chromebook Plus 514 är lite lyxigare än de billigaste chromebook-datorerna. (Foto: Acer)

Inte för en solig dag

Skärmen har en ganska respektabel upplösning på 1 920 x 1 200 pixlar, vilket kan kallas FHD+ eller WUXGA som man vill. Det är tillräckligt för inte alltför krävande arbete. Och programmen som finns för Chromebook-plattformen är inte heller gjorda för tung användning.

Det största problemet med skärmen är dock inte upplösningen, utan den övergripande kvaliteten. Färgprecisionen anges till 45 % av NTSC-färgrymden, vilket motsvarar 60–70 % av RGB-färgrymden. Det är inte särskilt mycket, och det räcker definitivt inte för bildbehandling. Ljusstyrkan är också den svagaste jag sett på åratal: 250 nits. Det fungerar inomhus en mulen dag. Men om solen skiner blir skärmen svår att läsa.

Tangentbordet är utmärkt och ljudet från de uppåtriktade högtalarna är klart godkänt. Men skärmen hade kunnat vara bättre. (Foto: Acer)

I det (bristfälliga) ljuset spelar det ingen större roll att uppdateringsfrekvensen på skärmen inte nämns någonstans. Om det spelar någon roll för dig om bilden uppdateras 60 eller 120 gånger per sekund är detta inte rätt skärm för dig.

Man kan inte förvänta sig en superskarp, ljusstark OLED-skärm i den här prisklassen. Men bildkvaliteten är något man ska vara medveten om innan man köper.

Startar blixtsnabbt

Chromebooks är notoriskt morgonpigga. Från det att man trycker på av/på-knappen tills maskinen är redo tar bara ett par sekunder. Det var sällsynt syn när de första chromebook-datorerna kom 2011, men i dag har den fördelen hämtats in av EVO ultrabook-datorer som startar nästan lika snabbt. Fast kostar en hel del mer.

Robust

Chromebooks är billiga datorer och behandlas ofta därefter. Så även om skalet är av plast måste datorn tåla att slängas ner i skolväskan hundratals gånger. Det bör Acer Chromebook Plus 514 kunna klara av. Den är godkänd enligt den amerikanska MIL-STD-810H-normen för tålighet. Så den tål också att man ibland missar väskan och slänger ner datorn bredvid.

Kan jag köra mina program?

I en värld där Windows och MacOS dominerar datormarknaden finns det inte mycket plats för någon nummer tre. Det var ett stort handikapp för tidiga chromebooks, som bara kunde köra webbaserade applikationer.

I de senare versionerna av ChromeOS har Google dock kommit närmare och närmare sitt eget Android-operativsystem, som är nästan lika utbrett i mobilvärlden som Windows är på datorer.

Officiellt är Android och ChromeOS fortfarande inte samma sak. Men det går att köra de flesta Android-appar på en chromebook. Inklusive mobilversionerna av Microsoft Office och Adobe Creative Cloud.

De är inte samma som de ”riktiga” PC- och Mac-versionerna, men de flesta användare kommer att kunna göra praktiskt taget allt de behöver. Så länge det ”bara” handlar om att göra sitt jobb. Och man inte är programmerare, fotograf eller hardcore-gamer.

Man hittar även program som Slack, Discord, Facebook och Twitch. Vilket återigen täcker behovet för kontors- och studiedator i de flesta fall.

Eftersom det handlar om mobilversioner är programfönstren inte alltid villiga att anpassa sig till den större skärmen i bredformat. Och vissa vägrar helt enkelt att köra.

Benchmarks

Som chromebook kan vi inte jämföra tekniska prestanda direkt med bärbara datorer. Lyckligtvis finns dock flera av testprogrammen i Android-versioner och Chromebook Plus CB514 är på flera sätt mer jämförbar med mobiltelefoner än med andra bärbara datorer.

Geekbench 6 är dock gemensamt, och ett resultat på 1123 poäng singlecore och 3097 multicore är okej utan att vara imponerande. Det motsvarar ungefär en Motorola Edge 50 Pro-mellanklassmobil. Som är en fjärdedel dyrare än Chromebook Plus.

Kontorssimuleringen PCMark Work 3.0 slutar på 9769, vilket faktiskt är riktigt dugligt. Men en tredjedel under samma Motorola Edge 50 Pro.

Skalet är i samma färg som aluminium, men utan tvekan av plast. Och det är helt okej med tanke på priset. (Foto: Acer)

Chromebook Plus 514 skryter med Radeon-grafik. Det är dock mest till namnet, eftersom grafikprocessorn är integrerad i CPU:n och inte heller har eget RAM-minne. Grafiktestet AnTuTu 10 slutar med ett resultat på 749 665. Det är på samma nivå som en billig mellanklassmobil som Nothing Phone (2a).

Batteritestet kunde inte slutföras eftersom PCMark-batteritestet, som vi använder för att testa batteritiden på Android-enheter, inte fungerade med Acers Chromebook. Programmet startade fint, men stängdes varje gång oförklarligt av efter några timmar medan batteriet fortfarande var nästan fullt.

Baserat på batteriförbrukningen under den tid testet körde bedömer vi dock att löftet om upp till 12 timmars användningstid är fullt trovärdigt.

Slutsats

Acer Chromebook Plus CB514 är en dator som de flesta har råd med och som kan uppfylla de flestas behov av en bärbar dator för arbete eller studier. Den är enkel att använda och startar snabbt. Lite mer avancerade användare kommer att få det svårare. Skärmen är den största begränsningen eftersom den helt enkelt är för dålig för bilder och video. Däremot kan man använda den som skärm till soff-TV. Och där är den långa batteritiden en bra kamrat. I slutändan är dock priset så högt att en ”riktig” PC verkar vara ett riktigt intressant alternativ för pengarna.

Läs vidare
Exit mobile version