Apple MacBook Air 13

Referensmodellen

Det är knappast någon slump att Apples ”ultrabook” heter Air i efternamn. Inifrån och ut är den designad med molntjänster i tankarna.

Detta test är dessvärre skrivet ett par dagar före Apples World Wide Developers Conference 2012, och den testade MacBook Air är förra årsmodellen. Det får vi leva med, för tidningar har långa deadlines, särskilt över sommaren. Men även om den här datorn alltså har ungefär ett år på nacken så klarar den sig fint i kampen mot nyare ultrabookar, varav ett par stycken i skrivande stund inte ens har hunnit ut i butikerna än.

När det gäller rena prestanda befinner sig MacBook Air med en Geekbench-poäng på 6004 på samma nivå som Dell XPS som får 6038. Det är dock värt att notera att MacBook Air på den delen av benchmark-testet som handlar om bildbehandling klarar sig betydligt bättre än någon annan testdeltagare – inklusive Core i7-monstret från Asus.

Rent designmässigt är MacBook Air en fröjd för ögat med sitt skal av aluminium som är helgjutet i ett stycke. Datorn har snudd på ett helt perfekt tangentbord med bra avstånd mellan tangenterna och lagom slaglängd. En stor touchpad garanterar enkel skötsel och skärmen är ljusstark, skarp och tjusig. Maskinen som sådan är naturligtvis fullständigt tyst, eftersom Apple har stoppat i fina 265 GB SSD (flash-minne) i stället för en hårddisk.

Man inser direkt att MacBook Air är gjord för att leva sitt liv uppe bland molnen. När man startar den första gången blir man ombedd att skapa sitt Apples iCloud-konto, som naturligtvis är integrerat med de många programmen i det medföljande iLife-paketet.

Vänta dock med att köpa en MacBook Air tills de nya modellerna från WWDC har kommit ut i butikerna (vilket antagligen har hänt när du läser det här). Bortsett från det får MacBook Air våra varmaste rekommendationer.

Läs vidare
Exit mobile version