Asus ROG Strix XG27VQ

Känsla och disco

Asus budgetskärm har ett par unika äss i rockärmen.

ROG Strix XG27VQ right front 38670

(Foto: Tillverkare)

Asus gaming-märke ROG (Republic of Gamers) har vi stiftat bekantskap med åtskilliga gånger förut. Främst i form av potenta bärbara datorer men vi har också testat hörlurar med ROG-märket på.

ROG Strix är det gemensamma namnet på Asus billigare spelutrustning, till exempel skärmen Asus ROG Strix XG27VQ. Det handlar om en 27-tums, konkav skärm med klassisk gaming-design: den kolsvarta skärmen vilar på en hög trebent fot med rött ljus som strömmar ut från botten. På baksidan av skärmen lyser en ring i regnbågens alla programmerbara RGB-färger.

Uppdateringshastigheten är 144 Hz och upplösningen är Full HD (1920 x 1080 pixlar). På en så här stor skärm skulle en högre upplösning ha varit ett plus, men då skulle priset också blivit ett annat. Sådana skärmar har Asus också, men de kostar de dubbla.

Den kolsvarta skärmen vilar på en hög trebent fot med rött ljus som strömmar ut från botten.

Man får nöja sig med FreeSync för att synkronisera grafiken. Det finns bara en HDMI-port, men å andra sidan en DVI-ingång också. Förutom DisplayPort, vill säga, som de flesta spelare ändå väljer.

Inställningar görs med fyra knappar på baksidan och en joystick. Det finns många alternativ men menyn är logiskt uppbyggd vilket gör detta till den mest lättskötta skärmen.

Panelen är inte testets snabbaste, men 144 Hz räcker gott och väl för de flesta spel. Och vad som kan saknas i extrem vinkelhastighet får man igen av inlevelsen som storleken och den omslutande formen ger. Den böjda formen passar dock bara till spel och kanske film. Webbsurfning och ordbehandling känns konstigt på en böjd skärm. Precis som de flesta andra spelskärmar passar den för just det ändamålet.

Den stora, konkava 27-tumsbilden suger in dig i spelet.

Slutsats

ROG Strix XG27VQ är en läcker spelskärm till ett behagligt pris. Den stora, konkava 27-tumsbilden formligen suger in dig i spelet och Asus-skärmen är dessutom den enda i testet som bjuder på RGB-ljusshow – och behöver du DVI-ingång så är den också unik. Bildkvaliteten är lysande och skötseln bland de bästa. Asus-skärmen är dock en av de dyraste i testet, och du kan hitta samma skärmstorlek eller högre uppdateringsfrekvens för mindre pengar.

Läs vidare
Exit mobile version