Apple Mac mini 2014

Bästa mediespelar-datorn

Apples minsta dator har moderniserats på alla sätt men också tappat några hästkrafter.

Macmini 990

Apples rullade uppgraderingar gör att de flesta datorerna får uppgraderade specifikationer årligen. Som att Macbook Pro och iMac har fått senaste kretsuppsättningarna och högupplösta Retinaskärmar. Men på senaste tiden har det varit vissa undantag och Mac mini är ett av dem. Senaste gången det hände något med den var 2012. I samband med uppdateringen av iPad Air i oktober kom det dock något överraskande en ny modell.

Mac mini får betraktas som Apples skrivbordsdator för hemmabruk. Den är liten och diskret och har precis lagom prestanda och pris för att passa dem som inte gör speciellt avancerade saker på datorn. Bortsett från att man så klart måste ha en skärm, mus och tangentbord framme så är den lätt att gömma undan. Det gör också att den är perfekt att använda som mediespelare då den är lätt att gömma bland hemmabio-utrustningen.

Mediespelare
Detta är anledningen att vi valt att testa Mac mini, trots att vi normalt inte skriver om stationära datorer. När vi förra året jämförde rena mediespelare med hembyggda datorer och färdiga minidatorer som Intels NUC, var det Mac mini som tog hem segern. Detta trots att den kostar lite mer än mediespelarna, men den är nästan lika liten och betydligt mer kraftfull och mångsidig. Det handlar bara om att ha rätt tillbehör och programvara.

En av våra favoriter är Plex-klienten som man laddar ner gratis till datorn. Med server-programmet installerat på skrivbordsdatorn eller i en nätverksdisk med stöd för appar får man en mycket behaglig upplevelse. Alla rippade filmer får omslag och detaljer om skådespelare, genre och liknande. Samma sak gäller musiken. Och allting kan styras med samma lilla fjärrkontroll som används för Apple TV.

Tekniken på insidan
På baksidan hittar vi en nätverksport för den som vill använda sladd för att få maximal prestanda och stabilitet. Men den har också inbyggt trådlöst nätverk som nu har uppgraderats till den senaste ac-standarden. Det ger en mycket snabb uppkoppling med färre problem vad gäller störningar och räckvidd än tidigare standarder. Den har också en SDXC-kortläsare vilket är praktiskt om man snabbt vill visa bilder från kameran.

För det som inte ligger i nätverket finns det i den billigaste modellen en 500 GB disk, mellanmodellen har en dubbelt så stor disk och toppmodellen har en Fusion-drive. Det är Apples namn på en vanlig hårddisk som kombinerats med en SSD-disk för betydligt snabbare åtkomst. Men vill man verkligen ha full fart på lagringen kan man skräddarsy datorn och få den med en riktig SSD-disk.


Med trådlöst tangentbord och mus blir Mac mini en utmärkt mediespelar-dator.

Men man kan så klart även koppla till externa diskar eller andra tillbehör om det behövs. Liksom tidigare finns det generöst nog fyra stycken USB-portar. Dessutom numera två stycken Thunderbolt-portar som dessutom uppgraderats till version 2. Det är dock på bekostnad av Firewire. Har man sådana tillbehör liggande får man alltså se sig om efter en adapter.

Något som faktiskt har blivit sämre är att man inte längre kan uppgradera minnet om man upptäcker att man varit för snål vid köpet. Minnet sitter nämligen numera fastlött på moderkortet istället för att vara vanliga minneskretskort. Alltså gäller det att tänka framåt när man beställer datorn och ta i lite extra när det gäller minne och lagring. Kanske till och med anpassa beställningen istället för att köpa något av de tre standardalternativen.

Prestanda
De tre färdiga konfigurationer som finns börjar med en Intel Core i5-processor med dubbla kärnor på blygsamma 1,4 GHz, måttliga 4 GB minne och 500 GB hårddisk, samt ett enklare Intel HD 5000-grafikkort. Den här minstingen har faktiskt blivit betydligt billigare än förra årgången. Det är också den modell vi rekommenderar som mediespelare. Som väntat är både beräknings- och grafikprestanda måttliga men det räcker bra för att spela upp filmer på TV-apparaten.

Mellanmodellen som vi testade tar ett rejält steg upp med en Intel Core i5-processor på 2,6 GHz, dubbelt så mycket minne och hårddisk, samt ett betydligt bättre Intel Iris-grafikkort. Det här är en bra standardmodell för den som också vill använda datorn till annat men inte har höga krav. Prestanda enligt Geekbench är 2939 för en kärna och 6113 för båda kärnorna. 3D-grafikprestanda är enligt Cinebench 26,09, vilket är under medel.

Värstingmodellen är utrustad med en ännu snabbare Intel Core i5-processor på 2,8 GHz, fortfarande 8 GB internminne men som sagt Apples Fusion drive på 1 TB. Även denna har Intels Iris-grafikkort. Det är modellen för dem som vill ha det bästa och värdesätter snabb åtkomst till hårddisken. Beräkningsprestanda är något bättre än i mellanmodellen, men grafikprestanda är på samma nivå vilket inte riktigt räcker till för 3D-spel och videobehandling.

Jämför man den testade mellanmodellen med exempelvis den nya iMac Retina så är den något långsammare för enklare program som använder en kärna (Mini 2939, iMac 3877). Mer avancerade program som drar nytta av flera processorkärnor är däremot betydligt snabbare på iMac (Mini 6113, iMac 12 384). Faktiskt är den långsammare än 2012-årsmodellen vilket förklaras av att man numera inte kan få den med fyra processorkärnor.

Slutsats
Vår snygga lilla favorit som mediespelar-dator har nu fått den senaste tekniken med snabbare nätverk och anslutningar. Den minsta modellen har dessutom blivit billigare vilket gör den än mer rekommenderad. Däremot ska man se upp om man har högre krav då toppmodellen faktiskt är långsammare för avancerad användning, den har förlorat Firewire-porten och minnet kan inte uppgraderas i efterhand. För enklare användning är den dock strålande.

Läs vidare
Exit mobile version