Cambridge Audio kostar bara 2 000 kronor mer än lillebror 650A och för de pengarna får du 25 watt mer per kanal, samt stöd för Cambridges multiroom-system Incognito. Även om du inte behöver en dold högtalarlösning i flera rum, utan bara tänker ha förstärkaren i en vanlig stereo, så finns det användbara kretsar på insidan. Bland annat har effektdelen dubbla utgångstransistorer. Ljudnivån för varje ingång kan ställas in individuellt så att alla låter lika högt när du lyssnar. Det enda 740A saknar för att vara helt komplett är skivspelaringång för särskilt intresserade.
Ljudkvalitet
Cambridge-förstärkaren låter exceptionellt bra. Det är nästan svårt att veta hur man ska börja beskriva ljudet. Ta till exempel mellanregistret. Sångröster är klara som dagen mitt i rummet, omringade av en stor ljudbild. När den klassiska spanska gitarren i våra testlåtar spelar har den massor av plats runt sig, och en ordentlig snärt.
För de här pengarna skulle man kanske kunna tro att sådana kvaliteter finns på bekostnad av bastryck och kraft. Men nejdå. Cambridge-förstärkaren är faktiskt kraftigast i hela testet. Och även om den kanske kan uppfattas som lite tunn i klangen så beror det snarare på att den är snabbare än de övriga och håller tyst mellan tonerna.
740A behåller kontrollen ända tills det blir väldigt högt och den är också bäst av alla på att placera instrumenten i en prydlig ljudbild när man spelar högt. Dessutom behåller den greppet på bastrumman i elektroniska rytmer och drar fram elgitarren och trycker upp den i ansiktet på lyssnaren.
Cambridge-förstärkaren låter helt enkelt bra på alla sätt och vis. Detta är äkta hifi, som utan vidare hade kunnat kosta flera tusenlappar till.