Så sent som i oktobernumret tittade vi närmare på hörlurar i det vi anser vara budgetklassen. Det vill säga runt en tusenlapp. Går man lägre än så och ska ha bekvämligheten av trådlöst ljud så får man offra väl mycket. Så långt tycker vi inte att man ska gå. Däremot kan det vara intressant att se hur stor skillnaden blir om man lägger på en femhundring, eller till och med en tusenlapp. Är det värt att vänta en månad med inköpet eller att hoppa över ett par besök på McDonalds?
Det är nog ingen som blir förvånad när vi svarar att det absolut kan vara värt pengarna. Naturligtvis kan det vara klokt att hålla i pengarna om barnen ska använda lurarna, och man kallt räknar med att de kommer tappas bort eller trampas på. Men om man lyssnar mycket på musik och själv använder lurarna dagligen så blir kostnaden per tillfälle försumbar. För pengarna får man finesser som gör dem trevligare att använda, en byggkvalitet som gör att de håller bättre och naturligtvis ett bättre ljud.
Byggkvaliteten är naturligtvis viktig för den här typen av lurar då de är gjorda för att användas i farten. De kommer att bli nedknycklade i väskor. Likaledes är hanteringen viktig då ingen vill behöva ta av sig lurarna och läsa instruktionsboken för att se vilken knapp det var som bytte låt. Bekvämlighet naturligtvis, och där ska påpekas att lurar som sitter på öronen nästan alltid blir obekväma vid längre resor. Om det är värt det för att få små lurar får man avgöra själv.
TESTKRITERIER
Vi bad tillverkarna om trådlösa hörlurar med ett rekommenderat pris på 1 500-2 000 kronor. I butik kan de naturligtvis hittas billigare än så. Vi tittade på vilka tillbehör som följde med och bedömde byggkvaliteten. Vi gick igenom finesser och hur lätta de var att använda. Lurarna kopplades till en Sony Xperia XZ1-mobiltelefon, då den stöder de senaste standarderna för högkvalitativt trådlöst ljud. Vi körde sedan en spellista med varierande musikstilar i Spotifys högsta kvalitet och bedömde ljudkvaliteten.