Så väljer du rätt TV

Funderar du på att köpa ny TV i år? Här är tipsen som hjälper dig att välja en som passar dina behov!

tv guide oppslag

(Foto: Tillverkare)

TV-marknaden beskrivs ofta som en djungel och det är faktiskt ganska så träffande. Ute i butikerna möts du bokstavligt talat av en vägg av olika skärmar och ett virrvarr av märkesnamn, modellbeteckningar, storlekar och specifikationer att hålla koll på. Även om du har tur och får tag i en säljare så kan det vara svårt att hänga med i försäljningssnacket och den tekniska jargongen. Det är inte så lätt att veta vad man ska välja, eller vem man ska lita på. Hur mycket kostar egentligen en bra TV och hur stor ska den vara? Vilka finesser är väsentliga och vilka klarar du dig utan?
TV-apparaten är en stor investering som hela familjen ska ha glädje av i många år, så det är väl värt att tänka igenom en del saker innan du handlar. I den här guiden ska vi dela med oss av ett par goda råd som förhoppningsvis kan styra dig i rätt riktning. Vi ska också gå igenom några av årets mest spännande och aktuella modeller.

Användningsområde: Ta reda på vad du behöver
Det finns ingen ”one size fits all”-TV som passar alla. Precis som med många andra inköp gäller det att välja ett redskap som passar för hur den ska användas. Vad tittar du på, och hur ofta? Hur ska den placeras? De här frågorna kan verka självklara, men är bra att gå igenom innan du kliver in i butiken.

 

Tänk på det här när du väljer TV

1. Storlek: stor eller liten skärm


Ingen tvekan om saken: storleken är en av de viktigaste egenskaperna när man väljer TV. En större bild ger helt klart bättre upplevelser, även om det innebär att skärmen blir tyngre och tar mer plats. Något av det första du bör tänka på är därför hur TV:n ska vara. Om målet är optimal underhållning och ”biokänsla” bör skärmens storlek bero på avståndet mellan TV:n och soffan som du sitter i.

Rekommenderad skärmstorlek
Avstånd    Storlek
0,5–1 meter    45–50 tum
1–2 meter    50–55 tum
2–3 meter    55–65 tum
3–4 meter    65–75 tum
4–5 meter    75–85 tum
5–6 meter    85–100 tum

55–65 tum är alltså ett säkert val för de allra flesta i ett normalt vardagsrum. Enligt statistiken var ungefär 40 % av TV-apparaterna som såldes 2016 mellan 55 och 65 tum stora.

Tips: Om du är ute efter en ordentlig biokänsla så bör du välja en skärm som är 65 tum eller större. Den kan verka onödigt stor och platskrävande när den står avstängd i vardagsrummet, men blir desto bättre när du sätter på den!

2. Bildkvalitet, bildkvalitet, bildkvalitet
Bildkvaliteten är minst lika viktigt som storleken. Även om det kan vara lockande att köpa den största TV:n du kan hitta för pengarna så är det bra att komma ihåg att en större skärm även kostar mer pengar för motsvarande bildkvalitet. Det kan vara ett stort hopp i pris mellan 55- och 65-tummare på samma kvalitetsnivå.
Hela poängen med en TV är att den ska presentera innehållet du vill se i så hög kvalitet som möjligt. Ledordet för bra bild är bra kontrast, naturliga färger, bra skärpa och mjuka rörelser, men det kan vara svårt att jämföra sådana saker i butiken, där ljusförhållandena oftast är helt annorlunda än de är hemma.
Tips: Be att få TV:n demonstrerad med material som du känner igen, till exempel en Blu-ray-film eller ett Netflix-avsnitt. Om det går kan du be om att dämpa belysningen i butiken. Ta också reda på vilka TV-apparater som är kända för att ha bra bild och har fått bra betyg i tester och av användare.

3. Ljudkvalitet
Ljudet är halva upplevelsen och platta skärmar har tyvärr ofta ett lika platt ljud. Om du vill att röster, musik och ljudeffekter ska återges klart och tydligt är det värt att lägga lite extra pengar på en TV med bättre ljud. Men resultatet blir ännu bättre om du kopplar in en extern ljudanläggning eller en soundbar-högtalare.

Tips: Återigen är det smart att testa TV:n med något du känner igen. Klarar TV:n att återge dialogen rent och klart eller är rösterna instängda och förvrängda? Har ljudeffekterna ordentligt tryck eller låter det tunt och saknas bas?

4. Vilka appar behöver du?


Dagens smarta TV-apparater är laddade med en rad praktiska (och opraktiska) appar som ger tillgång till mycket originalmaterial. Det är stor skillnad mellan de olika tillverkarna. Netflix och YouTube är standard hos de flesta märken medan andra program (till exempel HBO, Amazon, Canal Digital, Viaplay och SVT) bara finns hos en del. Kontrollera att TV:n har alla dina favorit-appar!

Tips: Kom ihåg att du alltid kan utöka smart-TV-funktionerna med en extern enhet som Chromecast eller Apple TV.

5. Anslutningar och fjärrkontroll

TV:n måste ha tillräckligt många HDMI-ingångar för alla boxarna i hyllan och helst en extra eller två i reserv. Fyra HDMI-ingångar är standard på de flesta modeller idag. En del har en kopplingsbox som kan döljas i TV-bänken så du bara behöver dra en enda kabel upp till skärmen. Det är extra praktiskt om TV:n ska hängas på väggen. Det är också en fördel om fjärrkontrollen är programmerbar så att den kan kommunicera med de andra apparaterna, då kan du lägga undan alla de andra fjärrarna.

6. Plats
En stor TV är bra, men du ska få plats med den också! En 65-tummare är till exempel nästan 150 cm bred och ibland är foten lika bred. Mät TV-bänken innan du köper något, det är tråkigt att komma hem och upptäcka att TV:n inte får plats!
Om du tänker hänga TV:n på väggen behöver du ett väggfäste som passar. Sådana är oftast extrautrustning, men en del märken skickar med väggfäste som originaltillbehör.

Tips: De allra flesta TV-apparater använder väggfäste med VESA-standard, som anger avståndet mellan de fyra monteringshålen på baksidan. Ju större och tyngre TV:n är desto större är avstånden mellan hålen.

7. Design och utseende

TV:n har kanske bra bild, men hur snygg är den när den är avstängd? Om TV:n ska stå i en mörk gillestuga eller en ”hemmabiograf” spelar utseendet knappast någon roll, men på finaste väggen i vardagsrummet är det desto viktigare. Utseendet skiljer sig stort mellan de olika prisklasserna. Billiga TV-apparater är som regel ”klumpigare” och har ett billigare utförande. Mer kostsamma modeller brukar kännetecknas av högre byggkvalitet och dyrare material, till exempel glas och borstat stål i stället för plast.
Tips: Välj en TV som gör att du kan dölja alla sladdarna bakom en panel eller i sockeln. Det ser mycket prydligare och ”proffsigare” ut.

Tips: Om du tittar mycket på TV i dagsljus är det en fördel om skärmen har en matt yta eller svärtat glas. Tänk på att skärmar med blank yta kan reflektera omgivningen på ett störande sätt.

8. Pris!
Oavsett om du har mycket eller lite pengar att spendera så spelar naturligtvis priset en viktig roll. Ingen gillar att betala mer än de behöver! Men stirra dig inte blind på priserna, de som enbart låter priset avgöra kan slösa bort sina pengar på att ”köpa grisen i säcken”. Prioritetera hellre att hitta den bästa och mest korrekta TV:n som passar din budget och det du ska ha den till.

Tips: Stirra dig inte blind på priset. Börja med ett kartlägga dina behov innan du landar på rätt TV. Sedan kan du använda tjänster som Prisjakt och Pricerunner för att hitta bäst pris på just den modellen.

 

 

Vilket slags TV-tittare är du?

Slötittare
Är du en genomsnittlig TV-tittare, som mest tittar på nyheter på vardagar och underhållningsprogram på fredagskvällar, behöver du inte köpa den dyraste eller största TV:n. Däremot kan det vara värt att satsa på bra ljud, antinget inbyggt i TV:n eller från en lös soundbar-högtalare. Fjärrkontrollen ska vara bra och bör kunna styra bildkällorna (till exempel TV-boxen) direkt. Eller varför inte stoppa programkortet rätt i TV:n? Enklare kan det inte bli!
TV-förslag: 49–55 tum, 4K-LCD, 10 000 kr

Sportfantast
Du gillar all form av sport och brukar kanske satsa en slant på vem som vinner också? Varje helg bänkar sig kompisgänget iklädda spelartröjor, halsdukar och hela köret.
Då är det lockande att välja den största TV:n du kan få för pengarna. Sport gör sig bäst på en stor skärm! Men det kan vara smart att tänka lite på bildkvaliteten också. Fotboll och annan fartfylld idrott kräver en TV som har bra bildbehandling och det är lite tråkigt om skärmen inte hänger med när bollen flyger fram och tillbaka och gräsplanen ser ”grötig” ut.
TV-förslag: 65–75 tum, 4K-LCD, 15 000–20 000 kr

Spelfantast
Du är en hardcore-gamer med flera generationer Xbox och PlayStation i hyllan, plus ratt, pedaler, racingstol och andra väsentliga tillbehör. Ditt användarnamn toppar flera ”highscore”-rankinglistor och du är bara ute efter en sak: skärmen som kan få dig att vinna flest strider.
Här är det inte nödvändigt med den största skärmen (du sitter ändå som klistrad framför den) och inte den dyraste heller, men ett speciellt gaming-läge med minimala fördröjningar är ett måste.
Input lag (fördröjning i ingången) bör ligga på 30 millisekunder eller ännu lägre, annars kan du råka ut för att rörelserna på skärmen släpar efter handkontrollen en smula.
TV-förslag: 55 tum, LCD, 8 000–10 000 kr

 

Film- och seriefanatiker
Vilket föredrar du, Netflix, HBO eller Amazon? Ja tack, alla tre. Du har sett alla avsnitt av Game of Thrones och hittar du en ny serie du gillar så har du inget emot att ”binge-titta” igenom en hel säsong på en enda natt.
Film är bäst på bio, brukar man säga, och det ligger något i det: Långfilm och serier är konst som förtjänar att ses med bästa möjliga bild och ljud. Spara ihop pengar och köp det bästa du har råd med. Annars kan du missa små men viktiga detaljer i handlingen.
TV-förslag: 65 tum, OLED/LCD med HDR, 25 000–30 000 kr

Läs vidare
Exit mobile version