Teleportering inte längre science fiction

För första gången någonsin har forskare lyckats teleportera data mellan två kvantdatorer.

Binær tunnel

Ända sedan Star Trek har människan drömt om teleportering, men det har ansetts vara just science fiction. Men nu har forskare faktiskt lyckats med det. Naturligtvis är det inga fysiska objekt som försvunnit på ett ställe och dykt upp på ett annat. Det är i stället en av alla konstiga saker som kan hända i kvantvärlden.

Läs också Kvantsprång för framtidens nät Forskare vid Northwestern University har gjort det omöjliga möjligt: De skickar kvantdata genom vanliga internetkablar. Detta kan förändra vårt sätt att kommunicera.

I ett labb vid Oxford University har forskarna lyckats få data från en kvantdator att dyka upp i en annan. Visserligen var avståndet bara två meter, men forskarna menat att avståndet är irrelevant och skulle ha fungerat var än datorerna hade befunnit sig. Detta genombrott är betydande då det är ett steg närmare effektiva kvantdatorer.

Detta kommer nämligen göra det möjligt att länka ihop flera kvantdatorer så att de kan jobba som en. Liknande det vi idag gör med distribuerade beräkningar i traditionella datornätverk.

Jonfällan (Foto: Oxford University)

Forskarna skapade två ion traps, jonfällor, som förbands med en optisk kabel. Varje fälla hade en strontium- och en kalciumjon. Kalciumjonen fungerade som en lokal minnesenhet, medan strontiumjonen agerade gränssnitt mot kvantnätverket. Den optiska kabeln gjorde det möjligt för lasrar att avfyra fotoner som satte i gång den nödvändiga kvantsammanflätningen. Därmed var kvantbitar i datorerna förenade och ändrade sig omedelbart till samma tillstånd.

Läs också Världsrekord i kvantberäkning Forskare vid MIT-universitetet har gjort ett genombrott inom tekniken för kvantdatorer.

Än så länge är tekniken i ett tidigt stadium och det finns många problem kvar att lösa. Men forskarna menar att man genom att demonstrera möjligheten tagit ett stort steg som visar att man kommer att kunna bygga kvantnätverk i framtiden.

Om du tillhör de få som begriper sig på kvantum och vill läsa mer finns artikeln publicerad i Nature.

Läs vidare
Exit mobile version