I fredags sköts raketen Soyuz-2.1b upp, bärande rymdfarkosten Luna-25. Den ryska månraketen är den första sedan 1976 och kommer ta fem dagar på sig till månen, för att sedan spendera 5–7 dagar i omloppsbana innan den ger sig på landningen. Den tävlar nu med en indisk raket som sköts upp för en månad sedan, men som tar mer tid på sig dit. Båda siktar på att landa den 23 augusti.
Båda ska försöka sig på den svåra landningen på månens sydpol där terrängen är särskilt förrädisk. En japans månlandare misslyckades förra året, en israelisk och en indisk 2019.
Anledningen till platsen är det stora priset – vatten! Månen är nämligen 100 gånger torrare än Saharaöknen. Men NASA:s kartläggning har visat is i skuggan på månen, och 2020 bekräftade de att det även finns vatten i solbelysta delar. Vatten skulle göra kolonisering av månen betydligt lättare då det, förutom som dricksvatten, kan användas för att tillverka bränsle och syre.
Luna-25 väger 1,8 ton men bär bara med sig 31 kg vetenskaplig utrustning. Den kommer att använda en skopa för att ta prover 15 cm ner i marken och testa efter förekomst av vatten. Från början var det meningen att den skulle ha med sig en robot för att utforska månen, men den idén fick skrotas då rysk elektronik är tyngre än den i väst.