Vad drömmer egentligen en dator om? 1968 skrev den amerikanska science fiction-författaren Philip K. Dick romanen ” Do Androids Dream of Electric Sheep?”, som sedermera blev kultfilmen ”Blade Runner”. Boken ställer frågan vad som egentligen innebär att vara vid liv. Om en robot kan drömma och längta, lever den inte då?
Det som 1968 var ren spekulation håller på att bli mycket nära verklighet. I Googles forskningslabb för artificiell intelligens har forskarna låtit ett neuralt nätverk titta på bilder. Tanken var att undersöka hur datorn känner igen föremål i bilder.
Resultatet är milt sagt förbluffande. Genom att justera känsligheten i analysprogrammet kan datorn känna igen föremål i motiven, Men precis som vi kan skymta figurer i moln eller ana monster i mörkret under sängen, upptäcker datorns öga många detaljer som inte finns i verkligheten.
När datorn tittar efter noga hittar den detaljer som inte finns där.
På Googles blogg finns bilder som visar hur datorn uppfattade motiv med landskap och moln. Ut ur den artificiella hjärnan kom rena LSD-trippar av pagoder och slott i technicolorlandskap. Och hundar med flera huvuden och massor av ögon.
Googles neurala nätverk ser hundar överallt. Hundar med många ögon.
Så här tolkar Googles artificiella intelligens Munchs ”Skriket”. Originellt – men inte särskilt trovärdigt?
Just nu testar Google sin förarlösa bil på amerikanska vägar. Frågan är väl bara om datorn är tillräckligt nykter för att få köra?