Konceptet Virtual Reality, eller virtuell verklighet, är på ingång i full fart, och det har det varit ända sedan det lilla amerikanska företaget Oculus VR lanserade sitt Rift-headset som Kickstarter-projekt och sedan blev uppköpta av Facebook.
Intervju med en pionjär
En som har varit med i utvecklingen ända sedan 2011, och är med om att driva branschen framåt, är produktdesignern och konceptutvecklaren Ali Zareiee på norska företaget ADAPA Trino AS. De har specialiserat sig på hållare och fästen för 360-optik och säljer även VR-glasögon och modifierade actionkameror med extrema fisheye-linser från 220 grader ända upp till 280 grader.
– Jag var ute och filmade lite med min gamla trofasta Nokia med Carl Zeiss-optik. Jag skulle göra en dokumentär och hamnade i en filmstudio i Bergen där jag visade inspelningar som jag gjort med mobilen. De blev så förtjusta över bildkvaliteten att jag tänkte: ”Varför i hela friden har vi inte bara en massa kameror på huvudet som filmar allting?”
2011 fanns det bara en handfull företag i hela världen som sysslade med 360-video.
– Vi kom i kontakt med dem då, och är det fortfarande. Ett av dem var faktiskt de som gjorde Google Street View 2007. Men de har kamera på stativ, så det ger inte förstapersonsperspektiv. I stället för att publiken ska få en känsla från stativet så tänkte jag: ”Hur kan vi göra ett kamerasystem som ger en upplevelse av förstaperson?” Har du i stället på dig en 360-kamera så hamnar man plötsligt inuti huvudet på en person som till exempel står framför scenen, mitt i nyllet på ett rockband! Den upplevelsen får du inte med stativ.
Ali Zareiee fortsätter:
– Jag höll på att designa en militärhjälm med inbyggt Augmented Reality, utökad verklighet, med 360-graders kamerasystem. På den tiden hörde vi allt oftare talas om VR-glasögon. Så jag beställde två par av de första som släpptes och vi gav det ena till ett holländskt globalt företag som vi samarbetade med. Redan i augusti 2013 kopplade vi VR-glasögon till 360-video, så att man via gyrot i glasögonen kunde manövrera runt direkt i videon.
Är det Oculus Rift vi pratar om?
– Ja, vi har fortfarande kontakt. VR-glasögonen designades ju egentligen för spel. ”Varför i hela friden ska man titta på datorgenererad grafik när man kan se allting i verkligheten?” tänkte vi och efteråt har det visat sig vara en väldigt givande tanke.
Vill ta över actionomkameramarknaden
Zareiee tror att VR-marknaden kommer att explodera.
– Det händer något nytt varje dag. För åtta månader sedan trodde man att marknaden skulle vara värd 17 miljarder dollar år 2018, men nu pratas det om 150 miljarder dollar inom några månader. Kurvan har varit fenomenal!
En uppenbar tillämpning för Virtual Reality är actionkameror. Tänk dig känslan av att åka skidor ner för en backe där du kan vrida på huvudet och titta åt sidan och bakåt när du flyger genom portarna – när du egentligen sitter hemma i soffan. Det handlar om månader innan vi får billiga och bra 360-kameror att sätta fast på kroppen.
Vi får hoppas att inte 360-marknaden svämmar över av billigt skräp, utan att det kommer riktiga kameror av god kvalitet!
– Ja, kamerorna vi ska vara med om att utveckla kommer att ha linser som bara de kostar 5 000 kronor. Jag gissar att kamerorna kan kosta från ungefär 11 000 kronor och uppåt.
Andra användningsområden
Vilka andra användningsområden föreställer du dig?
– Till exempel rymdfärder. Det finns redan ett företag undersöker användningen av 360-filmning, men även de har valt en lösning med stativ. En astronaut i Mars 500-programmet kontaktade oss i våras och bad om ett förslag på hur 360-graders kamerasystem kan användas i rymden. Det vi har tänkt är att använda systemet med förstapersonsperspektiv på rymddräkten. Du BLIR astronauten!
ADAP Trino har lösningar även för bil.
– Vi använder en 280-graders lins, som faktiskt filmar över axeln på dig om du har den på bröstet. Vi ska testa den både i och på bilen. Med 360 grader åt ett håll och 280 grader åt det andra så får man bra överblick från ett kompakt format.
Kamera på instrumentpanelen skulle kunna vara en annan möjlighet.
– Lägger du kameran platt på instrumentpanelen så filmar du både utsidan av bilen och inne i den, över motorhuven och ner på marken också. En överskådlig lösning som inte minst är praktisk i försäkringssammanhang!
Behöver högre upplösning
Med 360-video filmar man en fullständigt omslutande bild med samma antal pixlar som man annars använder för ett enda utsnitt. Då blir väl dagens högsta upplösning, 4K Ultra-HD, alldeles för låg?
– Ja, titta bara på YouTube. Om du går från vanlig platt 360-video som är jättebra i 4K och sedan går över till interaktivt 360-format så ser du en enorm skillnad. Även om det står 4K, så är det ett betydligt steg nedåt i bildkvalitet.
Och ska du dessutom ha 3D så halveras upplösningen.
– Ja. Men man kan inte bara öka videons upplösning. Man måste gå ända ner på sensornivå och bygga extremt bra bildsensorer. Det är inte direkt vardagsvaror! Men detta är saker som utvecklas hela tiden. Jag tror inte ens att vi har sett början ännu.
Man sitter lite i mörkret och famlar?
– Just det. Det uppskattas att den här marknaden inte har mognat förrän om några år. För oss är detta en så kallad ”lean startup”, vi lanserar våra produkter innan marknaden är ordentligt mogen, och sedan lär vi oss under tiden.
Förbättrar folkhälsan
Till sist berättar Ali Zareiee om det som verkligen ligger honom varmt om hjärtat. Trots att den virtuella verkligheten banar väg för supercoola upplevelser med högt underhållningsvärde så är det inte det som engagerar honom mest. Han har tränat kampsport i 27 av hans 36 år långa liv och är mycket intresserad av hälsa. Och han är inte imponerad av vad som görs för folkhälsan i Norge.
– Det enda kommunen vet om din hälsa är från de gånger du är sjuk och går till din husläkare. Vissa läkare är väldigt intresserade men jag tror att många av dem inte är särskilt engagerade i sina patienter. Därför behöver vi en ny typ av undersökning.
Zareiee förklarar:
– Jag har kommit på en lösning som går ut på att man inte behöver tolka vad patienten säger, nämligen en kombination av 360-video och en rörlig plattform som patienten går på, Virtual Reality-glasögon och hjärnsensorer. Sätt på patienten glasögonen och sensorerna och ha ett personligt program som han eller hon går igenom. Sedan kan läkaren registrera om patienten var glad eller om han eller hon tyckte att det var ansträngande, utan att behöva fråga hur patienten upplevde det.
Programmet är som ett spel
– Du börjar på grundnivån. Klarar du av rörelserna rätt, utan ansträngning, kramper eller annat, så registreras det av maskinen och du går vidare till nästa nivå. Vi talar om en simulering som kan göras för att studera människors hälsa, så att man kan ställa mer exakta diagnoser och ge bättre behandling.
Framtiden är rund
Rent potentiellt kan vi med andra ord se fram emot en tid med både spel, film och rehabiliteringsprogram som en del av den virtuella verkligheten. Vad än framtiden bär i sitt sköte så är det i 360 grader!
ADAPA360 på Facebook:
www.facebook.com/Adapa360%C2%BA-829581433772859/?fref=ts
Vi fick en möjlighet att försöka göra 360-video! Utrustade med en huvudrigg med hela 15 GoPro Hero4 Black Edition-kameror filmade vi en Rammsund-konsert i 360! De 15 inspelningarna har satts ihop av Ali Zareiee, som varken är programutvecklare eller videoproducent, så vi ber om ursäkt för ett par synliga skarvar.