Rymdstyrelserna är ense om att nästa steg för att kunna ta människan till Mars är att bygga en bas på månen. Det är enormt mycket lättare att starta en så lång resa med ett så stort skepp från en himlakropp utan atmosfär.
Men månen är ingen ideal miljö att vistas i eller att bygga saker på. Ett av de stora problemen är måndammet. På grund av den svaga gravitationen svävar det kvar i ”luften” under lång tid och letar sig in i maskiner. Och eftersom det inte nötts av vindar är det väldigt vasst, vilket gör att det snabbt sliter ner maskiner.
En lösning vore att bygga vägar och ”asfaltera” ytor där man ska flytta objekt, eller skjuta upp raketer. Men att transportera så mycket material till månen är oöverstigligt dyrt. Forskare tittar därför på om man kan använda material som redan finns där.
Ett projekt hos European Space Agency kallas Paver och där undersöker man möjligheten att helt enkelt smälta regoliten till byggstenar som man kan bygga vägar av. I projektet användes en energistråle på 12 kilowatt och den smälte 25 mm måndamm som sen skapade en solid platta.
På månen skulle det vara problem att skapa tillräckligt med energi för en sådan laser, men man tror sig kunna använda solljus istället. Detta genom att helt enkelt använda en lins med 87 centimeters radie för att koncentrera det till en mycket varm punkt. Alla som i barndomen satt eld på saker med förstoringsglas vet precis vad det handlar om.
Läs mer: Liquifer Systems Group
Mer läsning: Tidningen Nature