Forskare skapar virtual reality för möss

De minsta gnagarna ska inte snuvas på den artificiella verkligheten. Här är ett VR-headset för möss.

MouseGoggles TOP

(Foto: Cornell University)

Om du känner att du är fångad i en labyrint och att livet inte riktigt är på riktigt, då känner du likadant som labbmössen vid Cornell University. Och de små gnagarna har rätt – allt är en simulering.

Forskare vid Cornell University i New York, USA, har uppfunnit en uppsättning VR-glasögon för möss. Förutom att de är extremt nätta gör de det möjligt att göra experiment med de små gnagarna som inte skulle ha varit möjliga i den gamla hederliga verkligheten.

Faktum är att Cornell-forskarnas VR-glasögon inte ens är det första försöket med virtual reality för möss. I tidigare versioner har mössen omgetts av en scen med datorskärmar. Men headsetlösningen är mycket mer elegant och praktisk, enligt forskarna. Och den är dessutom återvinningsbar.

Headsetet, som kallas MouseGoggles, använder skärmar från smartklockor. Illustration: Cornell University.

VR-headsetet, som naturligtvis heter MouseGoggles, är byggt av billiga standardkomponenter. Skärmarna är lånade från smartklockor och små kameror är inbyggda för att spåra mössens ögonrörelser.

Även om MouseGoggles är kompakta är de fortfarande för stora för att bäras på huvudet. Istället spänns testmössen fast i headsetet och springer på en boll som kan rotera fritt i alla riktningar. Musexperimenten kommer bland annat att användas för att studera kognitiva funktioner inom Alzheimerforskningen.

Ju mer immersiv och uppslukande vi kan göra upplevelsen, desto mer naturligt kan vi studera hjärnans funktioner”, säger Chris Schaeffer, professor i biomekanisk ingenjörsvetenskap, som har lett experimenten.

Han hoppas kunna inkludera fler sensoriska stimuli, som smak och lukt, i framtida experiment.

Källor: Cornell University, Nature

Läs vidare
Exit mobile version