I den mytomspunna filmstudion Cinecitta i Rom avslöjade Toshiba årets nyheter på TV-fronten. Ledorden för den nya TV-generationen är 3D-skärmar med både aktiva (som har slutare) och passiva (polariserande) glasögon. Toshiba visade också en prototyp på en 3D-skärm som man inte behövde några glasögon alls för att titta på! Bland övriga nyheter finns automatisk färgkalibrering och personliga inställningar med ansiktsigenkänning, samt inte minst den nätbaserade tjänsten Toshiba Places.
3D utan glasögon
Nya ”Glasses Fre”-TV:n lanseras enligt planerna på CES-mässan i Las Vegas nästa år. Det är en avancerad skärm med 4K-upplösning (3840 x 2160 pixlar) som med hjälp av en speciell ljusriktande beläggning kan ge en tredimensionell upplevelse för uppemot fem TV-tittare.
Är då detta högteknologiska vidunder värt att vänta på? Efter att ha synat prototypen närmare i sömmarna i Rom tror vi att den glasögonlösa 3D-skärmen kan ha ett visst kommersiellt intresse, till exempel för reklampresentationer, men i första vändan misstänker vi att den blir för kostsam och komplicerad för hemmabruk. Man måste nämligen sitta på en bestämd plats och hålla huvudet helt stilla för att få 3D-känslan, och inte ens då är djupkänslan eller skärpan i klass med vad man får med en vanlig 3DTV med aktiva eller passiva glasögon. Priset lär dessutom hamna på fel sida om gott och väl 50 000 kronor.
Billigare 3D
Tills vidare är det alltså 3D-glasögon som gäller, och i de billigare prisklasserna satsar Toshiba (precis som LG och Philips) på 3D-skärmar med polariserande glasögon. Mellanklasserien VL863 blir Toshibas billigaste 3D-serie och det ingår fyra par 3D-glasögon. Den finns i 42 och 47 tum och har kantbelysta LED-paneler samt är utrustad med 400 Hz-teknik och Toshibas bildbehandling Resolution+.
WL, ZL och YL
WL- och YL-serierna blir Toshibas nya designmodeller, apparaterna är formgivna av danske Jacob Jensen Design. Här är den kantbelysta panelen utbytt mot en äkta bakbelyst LED-panel som ger bättre kontrast och svärta. Längst upp i Toshiba-sortimentet hittar vi toppmodellen 55LZ1. Den har en mer sofistikerad bak-LED-panel med hela 3072 lysdioder som är indelade i 512 zoner (”clusters”), vilket ska jämföras med 32 zoner i de vanliga modellerna. En mer finmaskig zonindelning innebär att ljuset kan kontrolleras exaktare, vilket ger en oöverträffad kontrast och svärta.
55ZL är också utrustad med Toshibas nya CEVO Engine, en avancerad processor som tar hand om alla beräkningar, oavsett om det handlar om bildbehandling, 2D-till-3D-konvertering eller internet. Enligt Toshiba är detta den mest kraftfulla processor som någonsin suttit i en TV och den ska ge tittaren en sömlös bild och snabba reaktioner.
Auto Calibration
En god nyhet för alla som är kräsna när det gäller bildkvalitet är Toshibas nya automatiska bildkalibrering. Genom att ha en ljusmätare på skärmen som kopplas till en USB-port kalibrerar TV:n sig själv efter D65-standarden. Detta kan jämföras med den automatiska rumskorrektion som hemmabioförstärkare utför med ljudet, och är ett steg i rätt riktning mot att få optimal bildkvalitet.
Även Panasonic har lanserat skärmar med automatisk kalibrering, men för närvarande finns bara funktionen i toppserien VT30. Den goda nyheten är att Toshiba har med funktionen redan från VL-serien och uppåt.
Ansiktsigenkänning
Samtliga av Toshibas TV-modeller har numera ansiktsigenkänning. Tanken är att man lagrar upp till fyra användarprofiler som har egna favoritinställningar för bilden, ljudet och kanallistor. När man sätter sig framför TV:n växlar den automatiskt till de aktuella inställningarna, samt stänger av sig om du lämnar soffan.
De nya Toshiba-modellerna lanseras i juni/juli.