Philips Hue är för de flesta lika med användarvänliga och smarta belysningsprodukter, men idag bryter Signify, företaget bakom varumärket Philips Hue, ny mark och lanserar två övervakningskameror samt nya säkerhetsfunktioner till Hue-appen.
Philips Hue Secure-kameran (som finns antingen som batteridriven eller trådbunden) erbjuder 1080p video samt mörkerseende och kan användas både inomhus och utomhus. Båda kamerorna kan till exempel placeras utomhus med Secure kamerahållare med jordspets och kan kopplas till Philips Hues befintliga lågspänningsserie för utomhusbruk.
De två kameramodellerna kräver en Philips Hue Bridge för att fungera, men är givetvis integrerade med alla befintliga Philips Hue-produkter, som förutom smart belysning även inkluderar rörelsesensorer. Det innebär att du direkt får rörelseaviseringar på din mobil om antingen kameran eller en rörelsesensor upptäcker objudna gäster. Därefter kan man inte bara aktivera tvåvägskommunikation och prata med personen, som vi känner det från många andra övervakningskameror, man kan även använda Philips Hue-lampor, till exempel i starka vita eller röda färger för att avskräcka oönskade besökare.
Med hjälp av artificiell intelligens kan Philips Hue Secure identifiera och skilja på till exempel husdjur, bilar, paket och människor, men oavsett har Philips Hue-kameror end-to-end-kryptering som standard, vilket säkerställer att alla videoklipp, ögonblicksbilder och livevisning från kameran förblir privata. Alla AI-funktioner utförs endast på själva kameran och skyddas därmed av krypteringen, lovar tillverkaren.
Signify använder alltså inte heller användarnas videoklipp för att träna den artificiella intelligensen, vilket andra stora tillverkare av övervakningskameror har hamnat i problem för att göra.
Vi tränar vår AI med videoinnehåll som är inköpt och skapat för träningsändamål. Vi har inte möjlighet att se användarens innehåll alls, på grund av att krypteringen av till exempel videoklipp sker i kameran och krypteringsnycklarna skickas inte med när innehållet lagras i molnet”, förklarar George Yianni, Philips Hues teknikchef, för L&B Home.
Men just för att vissa av kamerans smarta funktioner bygger på artificiell intelligens som kontinuerligt ska tränas och optimeras är de inte heller gratis att använda, även om du redan har köpt och betalat för kameran.
Nytt säkerhetscenter i Philips Hue-appen
Först och främst har den välkända Philips Hue-appen som sagt ett nytt säkerhetscenter med nya funktioner. Men ett Philips Hue-konto krävs för att använda funktionerna.
Om du vill kunna spara din videohistorik i molnet i upp till 30 eller 60 dagar måste du prenumerera på antingen ett Basic- eller ett Plus-abonnemang, och med betalningen låser du även upp funktioner som till exempel tillgång till aktivitetszoner (som förhindrar att ett visst område skickar meddelanden vid rörelser, till exempel studsmattan på bakgården) och registrerar om en person, ett paket, ett djur eller ett fordon utlöst ett givet larm.
Med hjälp av Philips Hue-appen kan du även anpassa andra kamerainställningar, och till exempel skapa Blackout-zoner, som gör vissa delar av videoflödet privata.
Pris och tillgänglighet
Båda Philips Hue Secure-kamerorna kommer att finnas tillgängliga under hösten 2023. Den trådbundna kameran kommer att kosta 2 199 SEK, medan den batteridrivna kameran kommer att kosta 2 749 SEK.
Philips Hue Secure Basic-plan med 30 dagars videohistorik (tillgänglig hösten 2023) kostar 49 SEK per kamera och månad eller 459 SEK per kamera och år. Plus-planen inkluderar 60 dagars historik och inkluderar flera kameror för antingen 119 SEK per månad eller 1 149 SEK för ett helt år.