Att säga att Steve Jobs och Apple förändrade världen är kanske att ta i. Men Jobs har utan tvekan varit en av de största visionärerna, inte bara inom IT-industrin utan också inom musik- och mobilbranschen.
Allt började 1984 med världens första dator för vanligt folk. Den kallades för MacIntosh (efter en äppelsort) och satte snöbollen i rullning. Och fick en hel värld att skaffa sig en egen dator.
Nu för tiden har vi datorn i fickan. Tack vare Steve Jobs och Apple. De såg nämligen något som ingen annan hade sett: att det var fullt möjligt att stoppa in mycket datorkraft i en mobiltelefon. En sådan har ju nästan alla i sin ficka hela tiden – och det ändrade folks vardag genom att de kunde komma i kontakt med andra människor på ett mycket bättre sätt än mobilbranschen hade klarat av innan.
iPhone, som den lilla apparaten hette, revolutionerade mobilbranschen och skapade ett helt nytt segment som växte lavinartat.
Men det började ännu tidigare
1997 var Apple nästan konkursmässiga. Steve Jobs var för länge sedan utkörd i kylan av en man han själv anställt. Den före detta Pepsi-chefen John Sculley handplockades 1983 av Steve Jobs. Jobs frågade Sculley om han ville fortsätta leva av att sälja läskedrycker eller börja på Apple och vara med på att förändra världen.
Då kunde Sculley knappast veta att det var just det han gjorde, indirekt, när han senare sparkade Steve Jobs – vilket han senare har erkänt att han ångrade.
Apples ledning sa tack och adjö till Gil Amelio 1997 och anställde Steve Jobs igen. Att det var Jobs som skulle komma tillbaka och rädda Apple var det inte många som trodde på.
1998 var jag med på en satellitsänd presentation tillsammans med journalister, IT-människor och folk från grafiska företag. Som på den tiden var Apples kärnkunder.
Steve Jobs kom in på scenen som den förlorade sonen, och folk i rummet jublade och klappade händerna. Precis som de skulle göra många gånger till. Jobs karismatiska personlighet lyfte presentationen på ett sätt som få andra mäktar med, och när han introducerade den första iMacen, med ett litet ”Hello” på skärmen, lyfte taket.
Jobs blev plötsligt känd för folk som aldrig hade hört talas om honom förut. Han blev intervjuad och porträtterad – och iMacen han presenterade blev snabbt världens mest sålda dator. Resten är, som man säger, historia och i dag är iMac ett begrepp för den personliga integrerade datorn. Ofta kopierad, aldrig överträffad.
2001 tog Apple steget in i underhållningsbranschen med den första iPoden. 20 år efter Sony revolutionerade bärbar musik med sin Walkman gjorde Apple samma sak med sin iPod. Som sedan dess har sålt i 300 miljoner exemplar på 10 år.
De karaktäristiska vita öronsnäckorna som ingår till iPodarna syns instoppade i öron vart man än går eller reser. Vilket säger en hel del om utbredningen av den omtyckta och ofta kopierade musikspelaren.
Två år senare gick Apple ett stort steg längre genom att göra det lagligt att ladda ner musik i deras iTunes Store – som är världens största nätbutik med musik, där hittills 16 miljarder låtar har laddats ner.
Steve Jobs insåg att man måste knyta användarna närmare produkterna genom att erbjuda dem något de verkligen ville ha, även om de inte visste om det innan.
Så här i efterhand är det lätt att ge Apple och Steve Jobs äran för att ha revolutionerat musikindustrin med iPod och iTunes.
Men Steve Jobs hade redan hittat en annan bransch med stor förbättringspotential. Han ansåg att mobiltelefonerna hade hamnat på efterkälken. De var trista och saknade nytänkande. Tillverkarna körde på med gammal design, lade till små förbättringar och sålde telefonerna som nya modeller.
2007 satt jag i Moscone Center i San Francisco, den här gången inte i andra änden av en satellitlänk. Steve Jobs gick in på scenen och folk applåderade som vanligt. Han pratade om hur mobiltelefontillverkarna inte hade fattat någonting och att dagens mobiltelefoner var trasiga redan när man köpte dem. Sedan visade han iPhone …
Den första iPhone-modellen var början på revolutionen som vi i dag kallar smartmobiler. Jag minns att några av oss journalister pratade efter presentationen, vissa av oss ansåg att iPhone skulle bli nästa stora grej och att den skulle få mobilbranschen att vakna till. Många var skeptiska. Vi fick rätt i det första, men fel i det andra.
Mobilbranschen vaknade inte alls. I stället struntade tillverkarna i Apple och iPhone. Det gav Apple ett enormt försprång som alla andra har haft problem med att ta igen.
2010 kom en svårt sjuk Steve Jobs ut på scenen. Precis som med iPhone hade han den här gången tagit med sig en apparat som verkligen var i behov av förnyelse.
Tablet-PC:n hade funnits ett tag, men inte haft någon större framgång. Apple gjorde som vanligt allt på sitt eget sätt med iPaden, och den dominerar fortfarande bland surfplattor, med 74 procents marknadsandelar.
Tillsammans med iPhone och iPod touch är iPad skälet till Apples dominans på operativsystem för bärbara produkter, de har 43 procent av marknaden.
Med Steve Jobs vid rodret har Apple revolutionerat vår vardag på många sätt. Även de som inte äger en enda Apple-pryl har påverkats av Jobs visionära kraft och Apples innovationer. Utan dem skulle vi knappast haft smartmobiler, surfplattor och datorer som vi känner dem idag.
Steven Paul Jobs har kanske mer än någon annan enskild person förändrat vår digitala tidsålder. Arvet efter honom kommer att leva kvar länge i vår vardag. För nästa iPhone, nästa Mac, nästa ”stora pryl” kommer att ha Jobs visioner i sig.