TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Prylexplosion från Google

Släpper också VR-headset, central för smarta hem, router och mediespelare

forfatter
Publicerad 2016-10-04 - 21:17

Förutom att Google ikväll visade upp sina nya Pixel-mobiler så passade man på att visa hur man ska ta över våra hem med smarta prylar. Det första går hand i hand med mobilerna och är deras egna Virtual Reality headset, Daydream View. Pixel är den första mobilen med stöd för plattformen Daydream VR.

(Foto: Tillverkare)
Ett VR-headset som ser lite annorlunda ut. (Foto: Google)

Det första man underströk var att man valt annorlunda material då man menade att plast och metall varken är snyggt eller bekvämt. Istället har man hämtat inspiration från klädes- och sportbranschen. Daydream View är därför täckt av tyg och andra bekväma material.

(Foto: Tillverkare)
Aldrig mer borttappad fjärrkontroll. (Foto: Google)

Den är glasögonvänlig och innehåller även förvaring för fjärrkontrollen så man inte tappar bort den. Fjärren har en pekplatta, två knappar samt har gyron så att man kan styra sin upplevelse i den artificiella världen. För att använda den stoppar man in sin kompatibla mobil, som kopplar upp sig trådlöst och kalibreras automatiskt.

(Foto: Tillverkare)
Utforska stjärnhimlen i Virtual Reality (Foto: Google)

Men vad är hårdvara utan innehåll? Googles egna tjänster Google Play Movies, Photos, Streetview och Youtube har alla stöd för VR. Men man kommer även kunna se film från Netflix och Hulu, spela spel, se VR-historier från New York Times, eller någon av de andra 50 partners som lovat leverera innehåll i år.

(Foto: Tillverkare)
VR-glasögonen släpps i tre sofistikerade färger. (Foto: Google)

Daydream View släpps i november för 79 dollar.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Google)

På hemmafronten kommer det också en uppdaterad mediespelare, Chromecast Ultra. Som namnet antyder handlar det om en uppdaterad Chromecast som stöder 4K-upplösning, samt HDR för bättre färgomfång och Dolby Vision. Mediespelaren har en Ethernet-port för hackfri uppspelning. I november planerar Google att släppa 4K-filmer på sin tjänst Google Play.

Chromecast Ultra släpps i november för 780 kronor.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Google)

Mer nyskapande var att man också släpper en röstaktiverad högtalare kallad Google Home. Tanken är att man ska slippa fjärrkontroller och smartmobil-appar och istället prata med sin högtalare. Högtalaren har alltså en inbyggd mikrofon som hela tiden lyssnar efter aktiveringsfrasen ”OK Google” (såvida du inte tryckt på Mute-knappen) och sedan tolkar din fråga eller ditt kommando. LED-lampor på ovansidan visar om assistenten lyssnar, samt kan även visa volymen om du sveper över ovansidan.

(Foto: Tillverkare)
Kraftfulla element på insidan. (Foto: Google)

Självklart kan högtalaren spela musik från Youtube Music, Spotify, Pandora, Google Play Music, TuneIn och iHeart Radio. Den stöder multiroom så att du kan koppla ihop flera Google Home eller Chromecast Audio.

(Foto: Tillverkare)
Ingen mer fjärrkontroll till högtalaren. (Foto: Google)

Men den kan också prata med Chromecast så att du kan be högtalaren spela videor på din TV. Man kan köa upp flera videor i spellistan samt styra uppspelningen med rösten. Det sägs att stöd för Netflix är på gång också. Självklart är det inte bara rörliga bilder, utan du kan be Home att visa dina foton på den stora skärmen.

(Foto: Tillverkare)
Google Home kan fås i 7 olika färger. (Foto: Google)

Men det är inte bara en högtalare utan mer av en central för det smarta hemmet tack vare den inbyggda Google Assistant. Man samarbetar idag med partners som Nest, Philips Hue, Samsung SmartThings och automatiseringstjänsten IFTTT. Högtalaren kan alltså inte bara kolla vädret, berätta om din dag eller kolla trafiksituationen på väg till jobbet. Utan den ska också kunna styra belysningen, elanslutna apparater och termostater, allt med röstkommandon.

Google Home börjar komma ut i (amerikanska) butiker i november för 129 dollar.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Google)

Och hur ska ditt trådlösa nätverk orka med alla dessa strömmande prylar? Jo, Google släpper också en uppdaterad trådlös router för hemmet, Google Wifi. Finessen med den är att den också kan koppla ihop sig med andra Google Wifi-enheter i ditt hem så att du får utökad räckvidd för det trådlösa nätverket. När du rör dig genom hemmet överförs du sömlöst till den enhet som har starkast signal och på den kanal med bäst kapacitet.

Tanken är att den ska vara lätt att använda och ställa in via en app istället för krångliga menyer. Har du barn kan du själv välja när de ska ha tillgång till nätet och från vilka enheter. Routern uppdaterar och optimerar sig själv, samt kommer med förslag på hur du ska få ut bästa hastighet.

Google Wifi släpps i december och kan köpas för 129 dollar, eller 299 dollar för tre stycken.

 

Annons

Aktuella erbjudande

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Avancerad minidrönare flyger var som helst DJI Mini 3 Pro har fullvuxna funktioner, men är så liten att den flyger under radarn för drönarreglerna.
Tips till Alla hjärtans dag I dag är det Alla hjärtans dag och nu är det verkligen hög tid att hitta något riktigt fint till personen som får ditt hjärta att bulta lite extra.
De mest udda prylarna på världens största teknikmässa CES-mässan i Las Vegas är platsen för teknologiska nyheter. Både stora och innovativa – och de lite mer udda.
Cykelhjälm som är full av smart elektronik Livall EVO21 har inbyggda lampor, handsfree-mobilstyrning och automatiskt larmmeddelande vid en eventuell olycka.
Nu kommer Harley-elcykel till Sverige Elcykeln Serial 1 är "Powered by Harley-Davidson" och är också en hyllning till företagets första motorcykel från 1903.
Kul sommarprylar för semestern Ingen sommar utan underhållning och praktiska prylar som förvandlar även gråmulna dagar till glada dagar.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend