Köp en uppfinning som inte finns

Om du vågar ta en liten risk kan du köpa de senaste prylarna innan de finns i verkligheten – via crowdfunding-tjänster som Kickstarter och Indiegogo.

Crowdfunding – eller ”folkfinansiering” (eller ibland ”gräsrotsfinansiering”) på svenska – är ett hett ämne nu för tiden. Själv stötte jag på konceptet första gången för ett par år sedan när jag läste om ett gäng galna finländare som använde internet för att samla ihop pengar till deras lika galna science fiction-film, Iron Sky. Filmen, som handlar om en koloni nazister som har gömt sig på månens baksida ända sedan slutet av Andra Världskriget, blev verklighet till slut och en del av finansieringen – ungefär 6 miljoner kronor av den sammanlagda budgeten på drygt 60 miljoner – samlades in via crowdfunding. Och nu är filmskaparna i full gång med en fortsättning, Iron Sky: The Coming Race, som redan har samlat ihop drygt 4 miljoner med hjälp av crowdfunding-tjänsten Indiegogo.

Pengar till Oppfinnar-Jocke
Det är naturligt för filmskapare att använda crowdfunding för att hitta investerare, men folkfinansiering kan användas för att samla in pengar till allt mellan himmel och jord. Även musikskivor och nya brädspel letar efter finansiering på nätet, men framför allt är det en fantastisk möjlighet för uppfinnare. Oräkneliga idéer till konsumentelektronik – ibland helt geniala påhitt som aldrig, aldrig, aldrig skulle dyka upp i butikerna annars – hittar till crowdfunding-tjänsterna. Att donera pengar till ett visst projekt är i de flesta fall samma sak som att man köper ett av de första exemplaren av den färdiga produkten – om det någonsin blir någon produkt, vill säga.

Crowdfunding är inte Amazon
För det finns alltså en viss risk att donera pengar till folkfinanseringen av en viss produkt. Varje projekt har en minimisumma för hur mycket pengar som ska samlas in innan idén kan förverkligas. Först när det målet är uppnått dras pengarna från ditt konto. Men även om målet HAR nåtts och pengarna är betalade så finns det en del som kan gå snett på vägen, och du har ingen garanti för att du någonsin får produkten du har betalat för. Det kan verka som att skicka pengar till ett crowdfunding-projekt är samma sak som att köpa en pryl på amazon.com, men i själva verket är det mer som att köpa aktier i ett företag som ska använda dina pengar till produktutveckling. Projektet kan få slut på pengar innan projektet realiseras, eller i bästa fall riskerar du att det tar mycket längre tid än utlovat innan du får produkten du har betalat för.

Kickstarter och Indiegogo
Är du däremot villig att ta risken så finns det många guldkorn på de olika crowdfunding-plattformarna. Den mest kända tjänsten är förmodligen Kickstarter, som nyligen gjorde det möjligt att även skaffa finansiering för projekt i Sverige. En annan känd är Indiegogo, där som sagt de finska filmskaparna samlade in pengar till Iron Sky: The Coming Race. På de här sidorna kan du läsa om de galnaste, roligaste och/eller tuffaste hemelektronikprodukterna som du kan vara med om att finansiera (och kanske ha turen att få äga någon dag) just nu.

Iron Sky: The Coming Race
Den nya Iron Sky-filmen kombinerar den första filmens galna nazi-värld med Jurassic Park och Indiana Jones och transporterar publiken 20 år fram i tiden efter ett världsomspännande kärnvapenkrig har ödelagt Jorden och hela mänskligheten har flyttat upp till nazisternas bas på månen. Men dold under jordytan finns en hel värld som befolkas av dinosaurier och en ras ödlevarelser som leds av ingen mindre än Adolf Hitler, som försöker utplåna mänskligheten och ta över planeten. En teaser-trailer till filmen finns på ironsky.net.

 

KiiTAG 2


Plattform: Kickstarter
Pris: Från 40 dollar
Tidsfrist: 21 mars
Företaget bakom KiiTAG 2 kallar produkten för en digital schweizerkniv, och den lilla prylen som inte är mycket större än ett USB-minne har bland annat följande funktioner: nödladdare, flash-minne, inbyggd USB/microUSB- och Lightning-kontakt, ficklampa samt Bluetooth-anslutning till din telefon. Det finns två programmerbara knappar på KiiTAG 2 som man till exempel kan använda för att hitta sin mobiltelefon, ta en bild med telefonens kamera eller besvara samtal. KiiTAG 2 stöder både iOS och Android och styrs via en app i din smartmobil.

 

OwnFone


Plattform: Kickstarter
Pris: Från 66 pund
Tidsfrist: 21 mars
En OwnFone är ungefär raka motsatsen till en smartmobil: en extremt enkel mobiltelefon utan skärm, SMS eller internet. Å andra sidan håller batteriet i ett helt år utan att man behöver ladda upp det! Det finns en massa olika utföranden att välja mellan – till exempel en TigerFone, som har en 3D-printad ram som får telefonen att se ut som en tiger, eller BrickFone som passar ihop med din Lego-bitar, så den kan byggas in barnens Lego-leksaker! Det går också att köpa en självmonteringssats, så att man kan utveckla och 3D-printa sina egna OwnFone-mobiler.

 

YikeBike


Plattform: Kickstarter
Pris: från 2 995 dollar
Tidsfrist: 3 april
Den hopfällbara Yikebike kan nog bäst beskrivas som en blandning mellan en Segway och en elektrisk cykel. Man sitter på en cykelsadel istället för att stå, fast styret sitter bakom ryggen, så när man förflyttar sig påminner känslan mer om att gå än att cykla. En Yikebike väger knappa 14 kilo (den exakta vikten beror på modellen) och har en räckvidd på 14 kilometer på en laddning. Gänget bakom Yikebike har vunnit flera designpriser och den speciella elcykeln har till och med varit på framsidan av Time Magazine.

 

Plugg


Plattform: Kickstarter
Pris: Från 169 dollar
Tidsfrist: 28 mars
Reser du mycket och det händer ofta att mobilens batteri tar slut? Då har den här Kickstarter-kampanjen kanske produkten du alltid drömt om. Nämligen en väska med inbyggd nödladdare som får ström från väskans hjul! Just det, när du traskar och drar din väska efter dig så laddas det inbyggda batteriet upp och sedan kan du koppla in mobilen i en kontakt väskans botten om strömmen tar slut. Slut med att sitta och häcka bredvid flygplatsens enda vägguttag!

 

Coolest Clock


Plattform: Indiegogo
Pris: Från 129 dollar
Tidsfrist: 29 mars
Idén med en klocka som projiceras på väggen är inte ny, men hur vore det med en klocka på väggen som har samma funktioner som din smartmobil? Coolest Clock kan anpassas helt efter vad användaren vill visa, till exempel Facebook-status, Twitter-feed, bilder, senaste nyheterna eller väderprognoser direkt på väggen. Inställningen gör man själv via en mobil-app (iPhone eller Android) som du även kan använda för att skicka meddelanden till ”klock-väggen”, så att det till exempel dyker upp ett meddelande på köksväggen om att du blir sen hem till middagen. Coolest Clock har massor av olika bakgrunder som du kan välja mellan, och kan på så sätt placeras i köket, vardagsrummet, badrummet eller sovrummet och ändå passa in i inredningen.

 

ICKY Case


Plattform: Kickstarter
Pris: Från 10 dollar
Tidsfrist: 26 mars
Det här ser ut som ett helt vanligt skal till mobiltelefonen, fast med den lilla extra finessen att ICKY Case kan sitta fast på alla i princip alla ytor – inklusive glas, marmor, granit och liknande. På exakt samma sätt som om skalet var magnetiskt och placerades på en metallyta. Skalet skyddar telefonen och på baksidan finns ett speciellt material som företaget bakom ICKY Case kallar Atomized Gel Protection som gör att det klibbar fast på alla sorters ytor utan att skada vare sig ytan eller skalet.

 

Smartstones Touch


Plattform: Indiegogo
Pris: Från 179 dollar
Tidsfrist: 20 mars
Med hjälp av en Smartstone kan du kommunicera med andra Smartstone-användare genom beröringar och rörelser. Enheten är formad som en sten och har absolut inget grafiskt gränssnitt eller någon skärm. I stället fungerar Smartstone med hjälp av lysdioder, ljud och haptiska vibrationer. Du kan skicka meddelanden genom fingerrörelser som du definierar själv och sedan vibrerar eller lyser mottagarens sten beroende på vilket meddelande du skickat. En Smartstone väger 10 gram och fungerar med iPhone- och Android-mobiler via Bluetooth 4.0.

 

The Juicer


Plattform: Indiegogo
Pris: Från 20 dollar
Tidsfrist: 10 april
Du kan låna ut pengar till din kompis – både analogt och digitalt – om han inte har några, men hur gör du om hans mobilbatteri håller på att ta slut? Har han ingen nödladdare med sig är det ju irriterande, särskilt om du har massor av ström kvar i din mobil. Det är där The Juicer kommer in i bilden. Med hjälp av denna nya produkt, som kan hänga i nyckelringen, kan man ladda en Android-telefon med ström från en annan. Att ladda upp en mobil som saknar ström går dock inte lika snabbt som att stoppa in en riktig laddare i vägguttaget. The Juicer fungerar inte mellan två iPhones, men med hjälp av en microUSB-adapter kan man ladda upp sin iPhone från en Android-mobil.

Läs vidare
Exit mobile version