Ljudet från 90-talets MP3-fester är tillbaka

I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.

winamp 1536x865 1

winamp 1536x865 1

Om du är gammal nog att ha festat på 90- och 2000-talet är det här en stor nyhet: Ljudet av ungdomsåren är nu tillbaka!

Mediaspelaren Winamp är tillbaka i en ny version, efter fyra års tystnad från utvecklarna. Och hela nio år efter att programmet officiellt fick dödsstöten. Winamp var gigantiskt på sin tid, men är det nu upplagt för en ny succé för det 25 år gamla programmet?

Lika viktig som Walkman

När MP3-formatet uppstod i början av 90-talet ledde det till en musikalisk revolution som var minst lika stor som när Walkman gjorde musiken bärbar. Nu kan man ladda ner musik och spara den på din egen hårddisk. Vid den tiden mättes nätverkshastigheten i kilobit per sekund och hårddiskarna i megabyte, så komprimering var absolut nödvändig.

Detta möjliggjordes av MP3-formatet (egentligen MPEG1 Audio Layer 3), som uppfanns av Franhofer Institute. Genom att ta bort ”onödig” data kunde filstorleken minskas med upp till 90–95 procent jämfört med okomprimerade wav-filer som rippats från CD-skivor. Det var revolutionerande. Plötsligt fanns MP3-filerna på allas hårddiskar och kunde bytas med vänner på samma sätt som fotbollsbilder eller Pokémon-kort. Eller laddas ner från piratkopierings-tjänster som Napster. Man kunde också rippa låtar från sina egna CD-skivor, vilken undertecknad har ägnat otaliga timmar åt att göra.

Satte musiken i system

Men musiken skulle också spelas, och här kom Winamp in i bilden 1997. Ett litet gratisprogram med ett användargränssnitt som liknar en CD-spelare som kunde spela musiken på datorns högtalare. Men ännu viktigare var att Winamp gjorde det enkelt att organisera musikfilerna i spellistor. Och tack vare metainformation lagrad i MP3-filerna kan man organisera filerna efter genre, album och artister. Det var helt nytt.

Även om namnet avslöjar att Winamp började som ett Windows-program, har det också gjorts versioner för Mac, liksom DOS och Android.

Winamp var lätt att använda, och man kunde utöka funktionerna med plugins som gjorde det möjligt att spela andra filformat, eller skapa psykedeliska ljusshower på skärmen i takt med musiken. Om du festade mycket på 90-talet eller början av 2000-talet styrdes förmodligen mycket av musiken av Winamp. Undertecknad har själv har ställt upp som DJ-nörd på många fester på kontoret och sin sons skola. Väl gömda på hårddisken finns det fortfarande mappar med namn som 70-talsfest och Halloweendisco 2011.

Winamp hade ett användargränssnitt som en stereo eller en CD-spelare, men hade oändliga möjligheter med anpassningar.

Streaming vann över MP3-mappen

I över 10 år var Winamp ett nödvändigt program på alla musiknördars hårddiskar. Men 2013 var det över. Musiktjänster som Spotify och iTunes öppnade möjligheten att spela musik direkt från internet via sin mobil, som under tiden hade blivit en smartmobil. Du behövde inte längre ta med dig datorer och externa hårddiskar – och nu hade du miljontals låtar att välja mellan. Internetjätten AOL, som då hade betalat 80 miljoner dollar för Winamp, stängde sin utvecklingsavdelning.

Ingenting har förändrats

Sedan dess har Winamp levt en skuggtillvaro under olika ägare, men i stort sett utan utveckling. En uppdaterad utgåva lanserades 2018, men utan synliga förändringar eller förbättringar.

Men nu har en ny 5.9-version lanserats. Bland förbättringarna märks korrigering av ett antal fel, samt anpassning till Windows 11. När man öppnar programmet är det dock omedelbart välbekant. Winamp ser ut som sig själv. Men det måste användas med förstoringsglas. Inte bara för att synen har försvagats under de senaste 25 åren. Men skärmupplösningen har också mångdubblats. Vilket innebär att programfönstret är litet och teckensnittet nästan oläsligt. Jag lyckades till sist hitta menyn som skalar vyn till 300%, så att det blev möjligt att se vad som händer på skärmen.

Det är en nostalgisk återförening, men jag tror inte att den nya upplagan kommer att bli en del av mitt dagliga musiklyssnande. Och de fyra åren av utveckling kommer förmodligen att visa sig vara ett slöseri med energi. För det första är streamingtjänsterna – som på sin tid var orsaken till Winamps död – starkare, fler och mer populära än någonsin. Och med 50 miljoner låtar till ditt förfogande på din mobil är det svårt att föreställa sig att gå tillbaka till mappen med MP3-filer på din dator. Även inbitna musiksamlare som jag själv har under tiden hittat enklare sätt att spela samlingen av FLAC-filer. Idag är denna funktionalitet inbyggd i både flerrumshögtalare och förstärkare. Tillsammans med möjligheten att komplettera med musik från alla världens streamingtjänster.

Du kan ladda ner Winamp 5.9 här.

Läs vidare
Exit mobile version