Din mobil är den viktigaste elektronikprodukten du äger. De allra flesta av oss tillbringar åtminstone många timmar med våra mobiler varje dag. Den är en allt-i-ett-apparat som fyller rollen som kamera, musikspelare, TV-skärm, webbläsare, e-bokläsare, brevduva, kalender, anteckningsblock, spelkonsol, telefon och mycket, mycket mer.
Det spelar med andra ord roll vilken mobiltelefon du har med dig i fickan. På Ljud & Bild testar vi ett många mobiler varje år, i alla prisklasser, och vissa av dem är klart bättre än andra.
Här har vi satt ihop en lista med de 10 bästa mobilerna vi har testat de senaste 12 månaderna. På listan finns modeller i alla prisklasser – alla vill ju inte slakta sin stora spargris för att köpa en telefon – men gemensamt för dem allihop att vi rekommenderar dem å det varmaste.
Vi rekommenderar att du läser de fullständiga testerna innan du köper någon av mobilerna på listan, men vi lovar att om du väljer någon av dem så kan du inte hamna fel.
[vc_row][vc_column][vc_tta_accordion active_section=”1001″ collapsible_all=”true”][vc_tta_section title=”Håll koll på det här när du köper ny mobil” tab_id=”1570451461790-49d90d96-f77f”][vc_column_text]
Batteri: Mäts i mAh (milli-Ampere-timmar), vilket mycket förenklat anger hur länge din mobil har ström. Ju fler mAh, desto bättre. Du bör minst satsa på 3000 mAh, men om telefonen har en stor skärm (kring 6 tum eller mer) bör siffran vara ännu högre. Speciellt om skärmen dessutom är väldigt ljusstark.
Kamera: Nu för tiden har många mobiltelefoner två eller fler objektiv och om du vill kunna ta bra bilder med din mobil bör du leta efter saker som autofokus, vidvinkel och/eller ultravidvinkel, optisk zoom, optisk bildstabilisering och nattläge. Däremot kan du glömma allt om megapixlar. De har nästan ingen betydelse för hur bra dina bilder blir.
Lagring: Köp aldrig, aldrig en mobil som bara har 8 eller 16 gigabyte minne. Bara operativsystemet (oftast Android) tar så mycket plats att det nästan inte finns något utrymme kvar om du inte har minst 32 gigabyte från början. Många telefoner kan utöka det inbyggda lagringsutrymmet med microSD-kort eller liknande, men tänk på att externa minneskort är mycket långsammare än telefonens inbyggda minne.
Laddning: Fler och fler mobiler, speciellt i mellanklassen och givetvis de flesta dyrare modellerna, har snabbladdning och/eller trådlös laddning. Man kan leva med att mobilen inte håller strömmen i en hel dag om den kan laddas från 0 till 50 procent på en halvtimme eller mindre.
Skärm: Tänk på att en stor skärm inte automatiskt betyder att det finns mycket plats för appar och annat. Upplösningen är lika viktig och än i dag har de billigaste mobilerna bara HD-upplösning medan dyrare brukar ha 2K-skärmar eller mer. När upplösningen är högre blir skärmens arbetsyta desto större, och bildkvaliteten naturligtvis bättre och grafiken skarpare.
[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row]
Listan uppdateras fortlöpande när vi testar nya modeller.