Om ett år är Huawei på väg att försvinna

AppGallery ger inte användarna den upplevelse de förväntar sig. Lösningen är inte alternativa app-butiker. Avsaknaden av Google betyder att Huawei får säga farväl till den svenska marknaden.

Huawei logo 989x556 1

Under de senaste månaderna har Huawei lanserat två produkter i absoluta toppklassen. Både Huawei Mate Xs och Huawei P40 Pro är strålande mobiltelefoner, var och en på sitt sätt. Mate Xs är den mest innovativa hopfällbara mobilen hittills, och det finns få mobiler på marknaden som har en bättre kamera än P40 Pro.

Ändå vågar jag förutsäga att Huawei om ett år bara kommer att vara en egen skugga av sitt forna jag på den svenska marknaden, där den kinesiska mobiltillverkaren för närvarande är den tredje största och flåsar Samsung i nacken i kampen om andraplatsen efter Apple.

Anledningen är naturligtvis avsaknaden av appar och tjänster från Google, som Huawei inte får använda på grund av den vid det här laget välkända amerikanska blockaden mot den kinesiska elektronikjätten.

P40-serien saknar Googles appar och tjänster. I stället satsar Huawei på sin egen app-butik, AppGallery. (Foto: Peter Gotschalk)

Har tvingat Huawei att satsa på AppGallery

Det har nästan gått ett år sedan de amerikanska myndigheterna, med president Trump i spetsen, satte Huawei på den så kallade Entity List över företag som inte får ha tillgång till ny amerikansk teknik, inklusive hårdvara, programvara eller andra tekniktjänster.

Läs mer om bakgrunden till den amerikanska blockaden: Huawei-blockad kan krossa Android

USA:s bojkott har drabbat Huawei hårt eftersom det är amerikanska Google som ligger bakom den kommersiella versionen av Android-operativsystemet som används av praktiskt taget alla större mobiltillverkare i världen (utom Apple).

Detta har tvingat Huawei att basera sina senaste telefoner på den fritt tillgängliga AOSP-versionen av Android, plus att de har arbetat hårt sedan förra året med att utöka utbudet av appar i sin egen app-butik, Huawei AppGallery, som i framtiden ska fungera som ett substitut till Google Play i deras mobiltelefoner.

På hemmamarknaden i Kina är Huawei den klart största mobiltillverkaren och eftersom användningen av Googles sökmotor och tjänster ändå är förbjudna i Kina är kineserna sedan länge vana vid att använda andra onlinebutiker med Android-appar än Google Play.

Huawei AppGallery är alltså ingen ny uppfinning, men för ett år sedan bestod urvalet nästan uteslutande av kinesiska appar och inte mycket mer än så. Med andra ord har Huaweis utmaning varit att övertyga app-utvecklare i västvärlden om att göra alternativa versioner av sina appar till den kinesiska app-butiken.

Huawei P40 Pro finns bland annat i den matta färgen Silver Frost (Foto: Huawei)

Nu hänger det på ett test

Därför såg jag och de flesta andra teknikjournalister verkligen fram emot att testa både Huawei Mate Xs och Huawei P40 Pro i praktiken, de var ju de två första kinesiska mobilerna som skulle visa om AppGallery kunde vara ett reellt alternativ till Google Play.

Och eftersom Huawei verkligen bidrar stort med teknologisk innovation på mobilmarknaden hoppades jag och höll tummarna för att det kinesiska företaget på något sätt skulle kunna plocka en kanin upp hatten och presentera en välfungerande app-butik med de allra flesta tjänsterna och apparna som vi är vana vid och använder i vår vardag.

I stället är det ett trist faktum att utbudet av appar i AppGallery är så dåligt att både Huawei Mate Xs och Huawei P40 Pro praktiskt taget är värdelösa för de allra flesta vanliga människor.

Läs vårt test av Huawei P40 Pro för en mer ingående genomgång av problemen med Huawei AppGallery.

Flera av mina journalistkollegor, som skriver för andra teknikmedier, underskattar enligt min åsikt hur stort problem det dåliga utbudet av appar är för de flesta konsumenter.

Teknikmedier underskattar problem

Finn Jarle från Tek.no rekommenderar användarna att använda en alternativ app-butik parallellt med AppGallery, till exempel APKPure, som enligt uppgift har sin egen säkerhetslösning. Där kan man ladda ner flera appar som inte finns i AppGallery, bland annat Amazon Prime Video, Facebook Messenger, Instagram, Spotify och Viaplay. Till och med YouTube kan laddas ner från APKPure, och då är väl allt bra?

Rasmus Elm Rasmussen från Alt om Data anser att frånvaron av många appar kan lösas genom att köra tjänsterna via mobilwebbläsaren. ”Gör en genväg på hemskärmen så är det nästan som att ha en app. De flesta webbplatser är mobiloptimerade, vilket faktiskt gör att upplevelsen påminner enormt mycket om den du får i en app. Det gäller Facebook, Instagram, Rejseplanen och många andra”, skriver han i sin recension av Huawei P40 Pro. ”Det ser lovande ut”, fortsätter han och avslutar: ”redan nu är det faktiskt möjligt (åtminstone med våra behov) att göra det mesta av det man är van vid.”

Daniel Hald från Mobilsiden.dk erkänner att frånvaron av Google-appar är ett problem, framför allt eftersom han i jobbet ofta använder Googles GSuite, men föreslår ändå att man installerar app-butiken Aurora, som är en annan tredjepartsleverantör av appar till Android. Precis som APKPure ska Aurora vara helt säker. Men ändå finns det praktiskt taget inga finansiella lösningar, till exempel bank- och betalnings-appar, i de alternativa app-butikerna.

Mobilsiden.dk har frågat danska MobilePay (den danska Swish-varianten) om detta beror på brist på säkerhet och fick följande svar från Peter Kjærgaard Kriegbaum, presschef på MobilePay:

”Vi har fått liknande förfrågningar tidigare. Vi fortsätter att hänvisa våra användare till att enbart använda Apple App Store och Google Play Store.

Vårt skäl är att andra typer av program riskerar att vara säkerhetsmässigt äventyrade och till exempel kan innehålla skadlig programvara och därmed skada användarna. Installationen är ofta också mer komplex, vilket strider mot vår vilja att vara användarvänliga. Slutligen kan vi inte vara säkra på att program som fungerar idag även fungerar på lång sikt, till exempel på grund av användningen av integrerade Google-tjänster.

I princip kan vi välja att investera resurser i att ge stöd för ytterligare app-butiker, men vi tycker inte att sådana insatser står i rimliga proportioner till fördelarna.”

Huawei saknar mer än bara Googles appar

Vad sade han om integrerade Google-tjänster? Och fick jag YouTube att fungera efter att ha laddat ner appen från APKPure till min egen Huawei P40 Pro?

Nej, det gjorde jag inte. I stället svarade appen att den inte fungerade utan Google Mobile Services, som ”inte är installerat på den här enheten”.

Saken är nämligen den att det inte bara är Googles appar som saknas i Huaweis nya mobiltelefoner. Det gör även Google Mobile Services, som är den molnplattform som många Android-appar är beroende av för att fungera. Inklusive MobilePay.

Skickar du till exempel ett meddelande till en kompis via WhatsApp så går meddelandet i praktiken från din mobiltelefon via en Google-server (som kör Google Mobile Services) till mottagarens mobil. Använder du Netflix på mobilen för att strömma till TV:n i vardagsrummet så görs det i själva verket via Chromecast, som också är en del av Google Mobile Services. Och så vidare.

Därför räcker det inte med att en app finns i en alternativ app-butik. Om den ska fungera utan problem så krävs det också stöd för Huaweis egen molnplattform.

Huawei-chefen Richard Yu berättar om AppGallery vid lanseringen av Mate 30-serien. (Foto: Peter Gotschalk)

Och eftersom Huawei ju är utestängda från Google Mobile Services har det kinesiska företaget i stället skapat en egen plattform, Huawei Mobile Services, som alla appar som körs på Huaweis mobiltelefoner måste stödja.

Det är en av anledningarna till att det inte är så enkelt för Huawei att få app-utvecklare att göra Android-appar tillgängliga i AppGallery. Det krävs nämligen fler förändringar än man skulle kunna tro att byta ut Google-plattformen mot Huaweis ekosystem.

Och av samma anledning är de alternativa app-butikerna sällan en bra lösning, eftersom många appar från alternativa källor i bästa fall körs instabilt och i vissa fall inte fungerar alls i Huawei-mobilen.

 

Kan inte förvänta sig samma fina upplevelse som vanligt

Dessutom skulle de allra flesta vanliga mobilanvändare inte ens drömma om att lägga tid och kraft på att ladda ner och sätta sig in i udda alternativ till Google Play på sina mobiler. Det kommer helt enkelt inte att hända. Vad än mina kollegor på andra tekniska medier tror och tycker.

Därför var Huawei med lanseringen av framför allt P40 Pro tvungna att övertyga användarna om att företagets mobiler skulle fungera lika bra som alla andra Android-baserade telefoner. Och att man skulle kunna ladda ner i stort sett alla vanliga appar från AppGallery. Helt enkelt för att visa att man som konsument visst kunde investera sina pengar i en Huawei-produkt och förvänta sig samma goda upplevelse som alltid.

I stället har Huawei kommit med en halvfärdig lösning i form av AppGallery, som långt ifrån erbjuder användare en bra upplevelse eller ett reellt alternativ till Google.

Det medger till och med Huawei-chefen Richard Yu i en intervju med amerikanska Wired, där han säger Huawei helst vill tillbaka till Googles ekosystem och att det kommer att ta minst ett eller två år att bygga ut Huaweis egen app-butik.

CEO for Huawei Consumer Business, Richard Yu, drog upp en kanin ur hatten när han lanserade den tredje modellen i P40-serien, Huawei P40 Pro+. (Foto: Peter Gotschalk)

Tack och hej, Huawei

Så lång tid har inte Huawei. Även om framför allt P40 Pro nog kommer sälja hos de största entusiasterna så får Huawei räkna med att de flesta vanliga människor väljer bort deras produkter när de inser hur långt ifrån den välkända, Google-baserade Android-upplevelsen Huaweis produkter faktiskt är.

Visst, Huawei är den största mobiltillverkaren på den enorma kinesiska hemmamarknaden, så de kan naturligtvis fortsätta att skicka ut nya Google-lösa mobiltelefoner på marknaden ett tag till, men inte ens den största plånboken i världen kan få folk att flockas kring till ett nytt ekosystem som inte erbjuder samma tjänster och möjligheter som de är vana vid.

Fråga bara Microsoft. Den amerikanska programvarujätten försökte i fyra år med det annars utmärkta operativsystemet Windows Phone, men fick så småningom ge upp. Stödet från konsumenterna var för litet.

Läs också En briljant mobil du aldrig får köpa! Huawei P40 Pro skulle ha varit årets bästa kameramobil. Men i stället finns det framför allt ett problem som gör att de flesta bör ta en lång omväg runt den här telefonen.
Läs vidare
Exit mobile version