Apple iPad Pro lanserad med M4-processor

Enastående ljusstyrka och skärpa.

Apple iPad Pro 2 1

Ill: Apple

Att nästa generations iPad Pro från Apple skulle ha OLED-skärmar kom inte som någon överraskning. Men att surfplattan för proffs skulle få två OLED-paneler, såg vi inte komma.

Inte nog med det, de nya Pro-utgåvorna i 11 och 13-tums skärmstorlekar är Apples första produkter med den helt nya M4-processorn. Nästa generations M-processor, som så småningom kommer att dyka upp i Apples stationära och bärbara Mac-datorer.

Skärmarna på Pro-modellerna är döpta till Ultra Retina XDR, och även med två paneler på insidan är surfplattorna otroligt tunna. 11-tummaren är 5,3 mm och 13-tummaren är bara 5,1 mm tunn.

Ill: Apple

Tandem OLED kallas tekniken med två paneler, och Apple har valt två stycken för att lösa en svaghet OLED har: Nämligen ljusstyrka. Som du inte behöver så mycket av för TV-tittande, men när du ska gradera video eller redigera råfiler behöver du bilddynamik kombinerat med tillräckligt med ljusstyrka, utan att ljuset bränner ut.

Mer ljus

Ill: Apple

Så med två paneler kan Pro-modellerna leverera 1000 nits ljusstyrka både för innehåll i SDR och HDR, och så mycket som 1600 nits i full HDR.

Apple hävdar också att de nya skärmarna är mycket bättre på video, med snabbare och mjukare respons på rörliga motiv, ännu djupare svärta och bättre kontroll över färger. Ultra Retina XDR-skärmarna kan även levereras med en antireflexbeläggning som Apple kallar nano-struktur, mot ett pristillägg.

Ill: Apple

3nm M4

Med den nya M4-processorn är iPad Pro förmodligen en helt rå maskin för bild- och videoredigering. Denna nästa generation Apple Silicon har en helt ny 3nm-processorarkitektur och en liknande grafikarkitektur som M3-processorn, som iPad Pro aldrig haft. De har använt Apples M2 tills nu. Apple hävdar upp till 50 % bättre prestanda jämfört med M2 i den utgående iPad Pro.

Apples Neural Engine i processorn är speciellt anpassad för att arbeta med AI – artificiell intelligens – och klarar av att göra 38 biljoner (!) operationer per sekund.

Det finns alltså all anledning att tro att surfplattan inte bara krossar allt där ute, utan även den tidigare utgåvan av iPad Pro, som vi testade 2022.

Färggradering

Med den nya OLED-skärmen och M4-processorn borde surfplattan också vara mycket bättre på exakt färggradering. Apple har också lanserat nya versioner av pro-apparna Final Cut Pro och Logic Pro för iPad Pro. Inte nog med det, en ny app lanseras också. Final Cut Camera, som kommer till både iPad Pro och iPhone Pro, är en app för videoinspelning av professionell kvalitet. Med justering av vitbalans, fokus, färger, exponering och den kan till och med spela in video från fyra anslutna kameror samtidigt. Multicam alltså.

iPadens inbyggda kamera har en 12 megapixels sensor som stöder 4K ProRes-video och har Lidar-skanner.

Gyro

Det är mer självklart, men vi måste fördjupa oss i det under ett test. Sedan får vi också se hur mycket bättre den nya Apple Pencil har blivit.

Här har en ny sensor gjort det möjligt att klämma på pennan för att få upp en ny palett på skärmen, och gyrot känner av när du svingar eller håller pennan i handen, och reagerar på rörelsen för bättre precision.

De två iPad Pro-modellerna får också nya tangentbord i matchande färger. Grå och svart. De är tunnare och lättare än tidigare och kan även styra bland annat skärmens ljusstyrka med funktionstangenter, och har en större kontrollyta med haptisk feedback.

Läs också Surfplatta för kreativa Många professionella användare kommer längre med en iPad Pro än med en bärbar dator.

Priser

Alla versionerna av iPad Pro kan beställas nu. Leveranserna startar den 15 maj och du kan välja iPad med 256GB, 512GB, 1TB eller 2TB lagring. Och med eller utan SIM för anslutning till en teleoperatör.

Priset för 11-tummaren börjar på 14 495 kronor, 11-tummaren på 18 995 kronor.

Magic Keyboard för 11-tum kostar 4 295 kronor och 4 895 kronor för 13-tum.

Nya Apple Pencil Pro kostar 1 795 kronor.

Läs vidare
Exit mobile version