Redan innan den officiella lanseringen på årets stora mobilmässa, Mobile World Congress i Barcelona, hade de flesta detaljer om HTC:s nya flaggskepp läckt ut.
Vi visste alltså redan att den nya modellen skulle ha Qualcomms senaste åttakärniga Snapdragon 810-processor, 3 gigabyte RAM och 32 gigabyte minne (som kan utökas med microSD-kort på upp till 128 gigabyte). Skärmen är 5 tum och har Full-HD-upplösning och smartmobilen klarar naturligtvis de senaste trådlösa teknologierna, inklusive 4G/LTE, 802.11 ac, NFC och Bluetooth 4.1. Operativsystemet är Android 5.0 Lollipop utökat med HTC:s eget Sense-gränssnitt i version 7 med extrafunktioner – bland annat den vid det här laget så välkända Blinkfeed-startskärmen.
Sammantaget är det en återhållsam och tidsenlig uppdatering, och med tanke på att HTC One M9 liknar sin föregångare även när det gäller design och form så skulle man kunna säga att HTC:s 2015-flaggskepp är en av årets mer tråkiga nya lanseringar.
Farväl till uFocus och Ultrapixel (nästan)
Men skenet bedrar till viss del, för i One M9 har den taiwanesiska mobiltillverkaren gjort upp med en gammal käpphäst som de lojalt hållit fast vid sedan 2013 och den första HTC One-modellen, M7. Vi tänker på den så kallade Ultrapixel-kameran, som hade betydligt färre megapixlar än sina konkurrenter – bara 4,1 stycken – men å andra sidan hade en större bildsensor rent fysiskt som gjorde att varje enskild fotosensor kunde vara större och fånga upp mer ljus.
På baksidan av HTC One M9 sitter en 20 Mp-kamera med en lins av safirglas. Bredvid linsen syns Dual Color Flash-blixten som ger bilder med mer naturtrogen belysning.
HTC har fått både bra och dålig kritik för den speciella kameran, som å ena sidan kunde ta skarpa och fina bilder med korrekt färgåtergivning och vitbalans även i dåligt ljus, men som också hade en mycket lägre upplösning än konkurrenterna. Och kunderna har uppenbarligen inte visat den speciella kameran någon större uppskattning, för i HTC One M9 är Ultrapixel-kameran delvis bortplockad och har ersatts av en mer traditionell 20 Mp-kamera på baksidan. Som för övrigt kan filma video i 4K-upplösning. Att vi skriver ”delvis bortplockad” beror på att Ultrapixel-kameran (fortfarande med 4,1 Mp) nu sitter på framsidan och har ersatt den vanliga 5 Mp-frontkameran som satt i HTC One M8. HTC anser själva att de har hittat den perfekta kombinationen mellan högupplösta bilder från huvudkameran och bättre selfies med Ultrapixel-kameran. Huvudkameran på baksidan har samma understöd av Dual Color Flash som föregångaren, vilket innebär att motivet blir belyst av två olika ljustemperaturer, vilket ska ger mer naturtrogna bilder – en funktion som HTC:s toppmodell delar med Apples iPhone.
Inte desto mindre betyder den nya kamerakombinationen att HTC One M9 får klara sig utan en funktion i föregångaren som HTC gjorde ett stort nummer av när One M8 lanserades i mars 2014. Vi tänker på uFocus och den så kallade Dual Camera-funktionen som gjorde det möjligt att ändra fokusering i varje bild. Ultrapixel-kameran kompletterades nämligen av en extra 2 Mp-kamera som uteslutande användes för avståndsmätning. Denna hårdvarubaserade lösning innebar att bilder som togs med HTC One M8 sparades med metadata som gjorde att fokusjustering kunde utföras efteråt. Men i år är alltså Dual Camera en saga blott och One M9 får i stället nöja sig med en mjukvarubaserad lösning som kräver att man i förväg, innan man tar bilden, bestämmer sig för om man vill kunna ändra på fokus efteråt.
På fronten av HTC One M9 sitter de så ikoniska BoomSound-högtalarna, som nu ska låta ännu bättre tack vare Dolby Audio.
Dolby Audio och HTC Connect
Ljudet i däremot uppgraderat med Dolby Audio, vilket ska ge bättre ljud i både hörlurarna och de ikoniska, framåtriktade stereohögtalarna. Ett annat tilltag för audiofiler är HTC Connect, som väl bäst kan liknas vid Apples AirPlay. Inte i den bemärkelsen att HTC har uppfunnit en egen standard för trådlös ljudstreaming, utan att de har försökt förenkla användandet. Om telefonen är parkopplad till en högtalare som stöder HTC:s programvara så kan man streama till högtalaren genom att bara svepa uppåt på skärmen med tre fingrar. Man kan streama till en enda högtalare i taget (via Bluetooth med aptX) eller till multiroom-lösningar (via wifi). Märken som Yamaha, Netgear, Pioneer, Harman/Kardon och Libratone har produkter som stöder HTC Connect eller kommer att få det i framtiden via uppdateringar av programvaran.
Sense 7
Den nya HTC-toppmodellen kör naturligtvis det senaste och kritikerrosade operativsystemet Android 5.0, även kallat Lollipop, och har dessutom den senaste versionen av HTC:s eget Sense-gränssnitt. Startskärmen Blinkfeed, som består av en personligt anpassad ström av nyheter och uppdateringar från sociala medier, introducerades redan i den första HTC One M7 och är fortfarande en integrerad del av HTC-gränssnittet, men i Sense 7 finns också ett par nya funktioner, varav framför allt en kan vara praktiskt till vardags, även om den inte gör så mycket väsen av sig. Nu kan nämligen hemskärmen göras dynamisk, så att de visade apparna ändras beroende på om man är hemma, på jobbet eller utomhus. Denna mycket simpla funktion fungerar med hjälp av en widget som man lägger på hemskärmen. Den visar sedan de appar man själv har valt beroende på var någonstans man befinner sig.
Med hjälp av HTC Sense 7 kan användaren komponera sina egna teman baserade på vilka fotografier som helst.
En annan ny finess är att man kan komponera sina egna teman själv – färgschema, ikoner och så vidare – som bygger på foton man själv har tagit och sparat på telefonen. HTC Sense analyserar den utvalda bilden och sätter ihop ett tema som passar.
Här är hemskärmen med de åtta appar som användaren har valt ska visas hemma.
Design och specifikationer
Vi skrev inledningsvis att HTC One M9 är mycket lik sin föregångare när det gäller design och form. Det är en korrekt beskrivning, men naturligtvis finns det små förändringar så att det går att skilja detta års modell från förra årets. Den välvda formen på baksidan av borstad metall är densamma, men kanten har en annan färg eller en annan struktur än baksidan – det finns tre modeller att välja mellan: gold on silver, gold on gold och gun metal grey – så att man får vad HTC kallar för en ”two-tone effect”. Det är en design som inspirerats av smycken och dyra klockor.
Av/på-knappen har flyttat till mobilens högra sida. Lägg märke till att kanten är guldfärgad medan baksidan är av borstad metall.
HTC One M9 är dessutom en smula tjockare och tyngre än HTC One M8, och den nya 20 Mp-kameran på baksidan – som är utrustad med en lins av safirglas för extra hållbarhet – ser naturligtvis en smula annorlunda ut än förra årets Dual Camera.
De flesta specifikationerna nämnde vi i början av artikeln, men vi måste lägga till att One M9 har ett batteri på 2840 mAh samt att fyra av processorkärnorna i Snapdragon 810-processorn är klockade till 2 GHz medan de andra fyra kärnorna kör 1,7 GHz.
Specifikationer
Operativsystem: Android 5 Lollipop med HTC Sense 7
Skärm: 5-tums Super LCD 3, 1920 x 1080 (441 ppi)
Processor: 2 GHz + 1,5 GHz Snapdragon 810 octa-core
Internminne: 3 GB
Minne: GB lager + microSD (max 128 GB)
Kamera: 20 Mp (f2,2) + 4,1 Mp (f2,0) UltraPixel
Trådlöst: 4G LTE Cat 9, Bluetooth 4.1 med aptX, 802.11 a/ac/b/g/n, NFC, CIR, GPS, GLONASS
Mått: 144,6 x 69,7 x 9,61 mm
Vikt: 157 g
Pris och tillgänglighet
HTC One M9 lanseras 31 mars och kostar 7 400 kronor.
I samarbete med företaget Under Armor har HTC tagit fram ett aktivitetsarmband som i första hand ska släppas på den amerikanska marknaden. Det heter HTC Grip och är ett armband med inbyggd P-OLED-skärm och GPS. Batteritiden sägs vara omkring två till tre dagar.En udda funktion är att HTC Grip kan användas tillsammans med både Android-mobiler och Apple iPhone.