Samsung har som vanligt den största och mest färgsprakande mässhallen på IFA, närmare bestämt den 30 000 m2 stora CityCube. Här visas en rad nyheter inom alla produktområden, men vi var naturligtvis särskilt intresserade av att kolla in TV-nyheterna!
Och om det är ett begrepp som Samsung vill inpränta i årets mässpublik så är det Quantum Dot.
Vad är Quantum Dot?
För dem som följde Samsungs presskonferens kunde det kanske verka som att koreanerna presenterade en helt ny TV-teknik. Men faktum är att det fortfarande handlar om LCD-skärmar, men nu med ett avancerat filter framför lysdioderna. Och det är alltså själva filterlagret som innehåller Quantom Dots, eller kvantprickar som det heter på svenska.
Kvantprickar är konstgjorda nanopartiklar som är så små att vi inte kan se dem med ett vanligt mikroskop. De är faktiskt bara ca en tiotusendel så tjocka som ett människohår! Men trots det här är de väldigt potenta. Beroende på storleken kan de konvertera ljus till nästan vilken färg som helst på ett väldigt effektivt sätt.
Ett filter bestående av kvantprickar ger både renare primärfärger (röd, grön och blå) och mindre förlust av ljus än traditionella färgfilter. En LCD-TV med QD-filter kommer därför att ha både bättre ljusstyrka och bredare färgspektrum.
Nästa generations TV-teknik?
Samsung började använda QD-tekniken på sina SUHD-toppmodeller 2015 (då kallades de nanokristaller). Sony har också försökt sig på tekniken, då under namnet Triluminos. Så helt nytt är konceptet inte.
Ändå går Samsung långt för att kungöra att Quantum Dot är nästa stora grej, en ny generation TV-apparater – eller ”the origin of the next TV” som det står i mässhallen. Det här handlar nog först och främst om att lyfta fram årets modeller, men samtidigt kan Samsung tänkas bereda väg för en helt ny generation TV-apparater.
I framtiden kan vi nämligen få se något som heter QLED, där kvantprickarna integreras i själva ljuskällan och inte bara används som filter. På sikt kan QLED komma att bli en seriös konkurrent till OLED, med ännu renare färger och ännu bättre ljusstyrka och hållbarhet, samt lägre tillverkningskostnader. Men det kommer nog att ta några år innan vi får se tekniken i handeln.
Tillbaka till nuet: En gigant som Samsung kan inte nöja sig med att visa upp prototyper på vad som kommer nästa år eller året därefter. De måste fokusera på vad som går att göra nu, i stora kvantiteter och till ett pris som gemene man och kvinna kan betala. I det sammanhanget är årets LCD-modeller med Quantum Dot-filter intressanta, med fina prestanda till priset.
Vi fick följa med in i ”det bakre rummet”, där ingenjörerna från TV-avdelningen demonstrerade några av fördelarna med Quantum Dot kontra konventionell LCD – och inte minst OLED. Det råder inga tvivel om att SUHD-toppmodellerna ser riktigt bra ut när de visar innehåll från Netflix och Ultra-HD-Blu-ray i HDR-kvalitet. Den kraftiga ljusstyrkan och de extra färgnyanserna ser helt klart imponerande ut, även jämfört med OLED-skärmarna från LG.
Representanter från Samsung poängterade bland annat att OLED har en tendens till ”black crush”, d.v.s. att de mörkaste gråtonerna försvinner i svart. De lyfte även (föga överraskande) fram den begränsade ljusstyrkan som en klar nackdel jämfört med LCD. Vi fick se ett demoklipp från bl.a Netflix-serien Marco Polo, där det här absolut var påtagligt. Samtidigt har OLED fördel när det gäller svartnivå och betraktningsvinkel som är svårt att förbise. Bägge tekniker har sina fördelar, och allra helst skulle vi vilja ha det bästa från båda världar Vem vet – kanske dyker det upp ”QLED” om några år?
Quantum Dot-filtret finns i alla 2016-modeller med ”SUHD” i namnet, alltså från KS7005-serien och uppåt.