Kan Samsungs LCD äntligen utmana OLED?

En ny generation ”Quantum Dot” ger bättre färger än någonsin.

Samsung Q9 QLED

(Foto: Tillverkare)

På Samsungs presskonferens i Las Vegas var det kanske inte så konstigt att vi framför allt intresserade oss för TV-apparaterna.

På TV-fronten utlovas vi större och smartare skärmar. När det gäller storleken är det förmodligen inte riktigt lika aktuellt på våra breddgrader eftersom 65-tummarna redan håller på att bli den vanligaste storleken. Vi kan dock räkna med att TV-apparater som är större än 70 tum går ner i pris.

Bildkvalitet
Men viktigast av allt är bildkvaliteten, och där satsar Samsung på så kallade Quantum Dots. Sådana ”kvantprickar” är små kristaller av nanostorlek som när de träffas av ljus bara reflekterar en enda våglängd. Och eftersom olika färger har olika våglängder så är det storleken på kristallen som avgör om ljuset som återges är rött, grönt eller blått när kristallen träffas av LED-kantbelysningen.

De här burkarna är fyllda med mikroskopiska partiklar, ”kvantprickar”, som avger olika färger beroende på hur stora partiklarna är. Ljuset som lyser genom alla burkarna är vitt. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Bättre kvantprickar
Samsung har förfinat sin quantum dot-teknik (de kallar nu tekniken för QLED), bland annat genom att använda metall i kvantprickarna. Detta gäller de tre bästa serierna Q9, Q8 och Q7. TV-apparaterna kan skapa ännu fler färgnyanser, och kan för första gången visa full färgnivå oavsett ljusstyrka. De stöder hela färgrymden DCI-P3 och kan alltså visa hela källmaterialets färgspektrum.

Betraktningsvinkeln är markant förbättrad, nu är färgerna fina även från sidan. Samsung har för övrigt fortfarande konkava skärmar i Q8- och Q7-serierna. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Bättre bild från sidan
En annan fördel med QLED är att färgåtergivningen är jämn även om man tittar på TV:n från sidan. Detta är något som traditionella LED-skärmar inte klarar. QLED återger också färgen röd bättre än OLED (där rött drar mot rosa) och har inte problem med utbränning vid hög ljusstyrka. På mässan fick vi följa med bakom Samsungs monter och se en jämförelse med en OLED-modell, där färgerna tydligt brände ut i helt vitt om bilden hade för mycket ljusinformation.

Extrem ljusstyrka
Samsung kan för övrigt skryta med en ljusstyrka på mellan 1500 och 2000 nits! Det kan LG:s OLED-skärmar bara drömma om (även om 2017-modellerna får 25 % högre ljusstyrka och nu närmar sig 1000 nits). Om du inte vet vad en nit är för något så behöver du bara veta att ljusstyrkan är högre än någonsin och nu börjar närma sig digitala reklamskyltar …

Färgrymden i Samsungs QLED-skärmar (överst) är markant bättre än vanlig OLED (underst). Åtminstone förra årets OLED-teknik. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Bäst hittills
Samsung hävdar att Q9-modellen är deras bästa TV hittills. Eftersom stora delar av ljusstyrkan kommer från kvantprickarna och inte bara från bakgrundsbelysningen (eller kant-LED-belysningen) så är skärmarna inte lika känsliga för så kallad ”clouding”-effekt, där man ser ljusare fläckar i mörka områden.

Och vi måste medge att bildkvaliteten var helt fantastisk med HDR-material (High Dynamic Range) som innehåller extra intensitet i ljusa områden. Starka och naturtrogna färger i kombination med en imponerande ljusstyrka och en väldigt övertygande mörk svärta, vilket tillsammans åstadkom en otroligt bra bild. Åtminstone att döma av Samsungs demonstrationsvideor. En bonus med den nya tekniken är att bilden blir densamma oavsett om man tittar på TV i svag belysning eller har många lampor i rummet.

Manövrera runt bland tjänsterna direkt på mobilen och leta något att titta på, utan att avbryta programmet som visas på TV:n just nu. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Smartare
TV-apparaterna har blivit smartare också. Förra året introducerade Samsung en universalfjärr med några få knappar som även kan styra andra enheter. Nytt för i år är en inbyggd mikrofon som innebär att man kan ge TV:n order. Säger man ”Netflix” så startar den videotjänsten direkt. Säger man ”bakbelysning 20 procent” så hoppar den till inställningsmenyn så att man slipper trycka fel när man ställer in bilden. Tyvärr kommer inte TV-apparaterna att förstå svenska till en början, men Samsung lovar att det är på gång. Under tiden får vi öva på vår engelska!

TV-menyn visas numera direkt på mobiltelefonen, där man kan knappa sig runt och se vad som finns på Netflix, utan att TV:n växlar över till Netflix förrän man har hittat något att titta på. På så sätt kan man hitta något att titta på under tiden TV:n visar aktuellt program. Det går också att få rekommendationer om program på olika tjänster. Om man till exempel vill titta på sport så visas förslag på kanaler som visar just detta. Fler musiktjänster är också på väg.

Den optiska inkopplingskabeln är nästan osynlig. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Trådsmal kabel
En annan sak vi lade märke till är den nästan osynliga tunna optiska kabeln som utgör anslutningen mellan skärmen och inkopplingsboxen. Det innebär att TV:n bara har en tunn sladd upp till skärmen, som dessutom har ett väggfäste som gör att den sitter tätt intill väggen. Trots detta går det att vinkla skärmen nedåt om den sitter högt upp på väggen. Ramen är för övrigt väldigt tunn, bilden går nästan hela vägen ut till kanten.

Det finns olika fästen och stativ, inklusive ett golvstativ som får TV:n att se ut som en tavla på ett staffli.

Det finns olika fästen och stativ, bland annat det här som får TV:n att se ut som ett konstverk i en ateljé. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Läs vidare
Exit mobile version