För ett antal år sedan var det inte så komplicerat med hörlurar. Antingen satt man hemma vid stereon och då köpte man ett par rejäla hörlurar med stora kåpor från kända märken som till exempel AKG, Sennheiser eller Sony och så hade man dem i årtionden. Eller så hade man någon form av bärbar musikapparat och då använde man det som följde med eller möjligen uppgraderade man till något liknande Koss Porta Pro.
Men nu när vi alla har bärbara musik-apparater i fickan i form av mobiltelefoner och det är lättare att ha med sig musiken så har allt fler insett att man bör byta upp sig. Det har medfört att det nu finns hyllmeter med hörlurar i alla storlekar, färger och prisklasser i butiken. Och det räcker inte med det, de har dessutom blivit ”livsstilsprodukter”. Nu måste man börja fundera på om de passar med portföljen eller ryggsäcken. Är man en häftig Beats- eller 50 Cent-typ, eller en cool Marshall-typ?
För ljudälskaren kanske detta låter som rena smörjan, för det är väl ändå ljudet som spelar roll? Men i det långa loppet är det av godo. Gemene man har börjat bli villig att spendera pengar på hörlurar. För dessa livsstilslurar är inte billiga. Och med tiden när musiksmaken skiftar eller man byter stil så kan man förhoppningsvis börja titta sig om och inse att det finns en massa fler märken där ute som varit med länge.
Och faktiskt har även dessa veteraner börjat inse att konsumenterna idag vill ha något som även ser snyggt ut. Idag finns en mängd välljudande lurar som dessutom ser bra ut. Vem hade trott det för 10 år sedan?
Årets bästa budgethörlurar – Philips Fidelio S2
Hur nöjda vi än var med Fidelio S1 så är metall bättre än plast och det är precis vad man får med S2.
Det gör att de känns mer gedigna och har en bättre resonanslåda för ljudet. Infästningen är vinklad och känns pålitlig så vi ser inga problem med hållbarheten. Även sladden faller oss i smaken med dess platta form och gummiliknande yta som gör att man slipper trassliga sladdar. Det enda vi inte gillar är fjärrkontrollen som dels är lite plastig, dels bara har en knapp. Volymkontroll hade varit trevlig.
Maken till balanserat och fylligt men ändå öppet ljud får man leta efter. Om S1 hade en något klen bas så tycker åtminstone undertecknad att S2 har en perfekt balans. Den är markerad och kontrollerad men inte överdriven på något sätt. Det var faktiskt svårt att hitta någon musikgenre som inte lät bra med dessa lurar.
Vi blev lika imponerade av S2 som i vårt tidigare test av S1. För de extra hundralapparna får man ett fylligare ljud, bättre byggkvalitet samt fler och bättre kuddar. Det gör inte bara att det är lättare att få dem att sitta skönt utan att man också kan få en bättre försegling och därmed ljud. Fideolio S2 spelar medryckande men ändå kontrollerat över hela registret och passar bra för alla möjliga musikgenrer. Eftersom vi har svårt att hitta någonting att klaga på är det bara att utropa Philips till vinnare.
Årets bästa hörlurar – Sennheiser Momentum
Med vacker tonal balans och ljud som känns som balsam i hörselgångarna är Sennheisers slutna lurar något av det öppnaste vi har hört.
Momentum passar lika bra hemma i soffan som på resan. Brusdämpningen är faktiskt riktigt bra trots att den är passiv. Och mycket bättre än i exempelvis Denon AH-D5000. Ljudkvaliteten är helt enkelt sagolik. Enastående för den här prisklassen, skulle jag vilja påstå. Ljudbilden är enorm, oändligt fyllig och rik på harmonier och klangnyanser.
Basen är potent och rik på klanger och har fin kontroll över dynamiken, samtidigt som mellanregistret är öppet och silkeslent fokuserat. Diskanten är kanske en smula avrundad, nästan dämpad längst upp, men det hindrar inte hörlurarna från att återge cymbaler, sopraner och stråkar med största trovärdighet. Efter många timmars lyssnande har jag inte hittat någonting jag inte gillar med Sennheiser-lurarna. Kan hända att en smula större transparens skulle ha återskapat detaljer i musiken med ännu tydligare fokus, men det var ingenting jag saknade alls.
Sennheiser förtjänar ära och beröm för att ha lyckats med snudd på de perfekta hörlurarna för allround-bruk. Momentum krossar alla fördomar man kan ha mot slutna kåpor och är vår nya favorit i prisklassen, oavsett hörlurstyp.
Årets bästa highend-hörlurar – Grado PS500
Gillar du fängslande ljud och hatar att gå miste om något är Grados professionella hörlurar idealiska.
Grado har byggt hörlurar längre än de flesta och fått beröm från världens alla hörn för sin ljudkvalitet. I allt från billiga SR60 till de påkostade referensmodellerna. Alla modeller har belönats med minst ett par utmärkelser för kvalitet och prestanda, och är uppskattade av audiofiler som inte nöjer sig med moderiktiga lurar som det går tretton på dussinet av.
Joseph och John Grado har hållit igång familjeföretaget i Brooklyn i 40 år. De gör för övrigt pickuper till skivspelare också, som är kritikerrosade och högt ansedda.
Om man redan har provlyssnat på exempelvis Grados SR-serie vet man att det döljer sig en musikförmedlare av rang bakom den industriella och funktionella designen. Klangen är varm, basen fyllig och musiken får mycket kött på benen. I de dyrare modellerna i GS- och RS-serierna finns det ännu mer finess, upplösning och dynamik.
Grado PS500 ger dig inte bara bättre insikt i musiken. Den öppna och detaljerade ljudbilden ger dig mer av musikens klangfärger, harmonier i röster och akustiska instrument smälter in förträffligt i ljudbilden. Och basen svänger rejält.
Man får ha en väldigt dålig dag om man inte ska falla för de här välgjorda hörlurarna. Bättre blir det inte för de här pengarna.