Sonos bekräftar: ny värsting-soundbar

Äntligen en häftig Atmos-soundbar från Sonos! Med hela 11 förstärkarkanaler. Men Arc saknar ett par saker för entusiasterna.

SonosArcWithSubandRears 989x556 1

Ryktena var sanna, Sonos släpper en ny soundbar-högtalare! PlayBar och PlayBase försvinner ur sortimentet – ingen av dem har så mycket som en enda HDMI-kontakt. Ersättaren är mycket större, har elva förstärkare och lika många högtalarelement – och dessutom Dolby Atmos-ljud, som simulerar ljud från taket!

Läs också Sonos Beam Beam är Sonos billigaste soundbar hittills, ändå kan den mer än sina större syskon.

Röststyrning

Sonos Arc kan röststyras med både Amazon Alexa och Google Assistant, och tack vare AirPlay 2 kan den också enkelt ingå i ett Apple HomeKit-baserat smarthem.

Arc finns i svart och vitt och är mycket större än tidigare soundbar-högtalare från Sonos. Foto: Sonos

Sonos Arc med 5.0.2

Sonos Arc är en så kallad 5.0.2-soundbar. Det innebär att den har fem vanliga surroundljudkanaler, varav tre är frontkanaler, och dessutom två separata kanaler som återger ljud som studsar mot taket med hjälp av ett par högtalarelement som pekar uppåt. Men den har ingen subwoofer.

Avancerad DSP

Högtalaren stöder TruePlay som korrigerar för akustiska brister i rummet. Dessutom aktiveras avancerad digital signalbehandling för att ge en känsla av riktigt surroundljud.

När ett ljud till exempel kommer från vänster kanal så nöjer sig Sonos Arc inte med att bara återge det från det vänstra högtalarelementet. En tidsförskjuten motfassignal skickas också ut från det högra elementet. Detta gör att ljudet fångas upp av vänster öra, men inte höger. Genom att separera kanalerna på detta sätt kommer uppfattar man en större rymd, med bättre definierade element i ljudbilden.

Sonos Arc har 11 element, med separata förstärkare. Avancerad DSP ska ge ett bättre surroundljud. Foto: Sonos

Efter vad vi förstår av Sonos förklaring av konceptet, från ett webbmöte som vi hade med Sonos i ​​förra veckan, påminner detta mycket om principen bakom ljudkonceptet ambiofoni, som förhindrar akustisk överhörning mellan höger och vänster kanal i stereoljud, vilket skapar en större känsla av rymd. Det är mer avancerat att göra med många kanaler i en soundbar, men Philips har länge haft tekniken i sina Ambisound-högtalare. Och det fungerar mycket bra.

Sonos Arc är stor

Sonos Arc är betydligt större än den billigaste Beam och gör med 114 centimeter också att både PlayBar och PlayBase ser små ut. Båda dessa fasas nu ut helt – och lika bra det, de har bara optisk digitalingång, alltså ingen HDMI, och stöder inte DTS-ljud.

Separata element på sidorna ger bredare ljudbild. Foto: Sonos

både PlayBar och PlayBase ser små ut. Båda dessa fasas nu ut helt – och lika bra det, de har bara optisk digitalingång, alltså ingen HDMI, och stöder inte DTS-ljud.

Ingen DTS

Å andra sidan gör inte Arc det heller. Och det är nackdelen för hemmabioentusiaster. Men enligt Sonos betyder det inte så mycket eftersom ”ingen” tittar på Blu-ray längre utan väljer att strömma innehåll i stället. Och eftersom inga strömningstjänster har DTS-ljud har inte Sonos brytt sig om att stödja formatet. Skulle det behövas någon gång i framtiden så kan det dock lösas med en uppdatering av programvaran.

Dolby Atmos och TrueHD

Arc stöder däremot högupplöst ljud i form av Dolby TrueHD, tack vare en ljudreturkanal av typen eARC, som är en förkortning för Enhanced Audio Return Channel. Om du har en Blu-ray-spelare kopplad till TV:n så kan du alltså njuta av högupplöst Dolby Atmos-ljud i TrueHD-format. Om TV:n stöder det, vill säga. Ska du köpa en ny TV så se till att den har eARC, inte bara ARC.

Foto: Sonos

Ingen MQA

Efter att Sonos i mars meddelade att det kommer ett nytt gränssnitt som heter Sonos S2, som bland annat stöder högupplöst ljud, så frågade jag vad som kommer att hända med musikformaten. Sonos är ju trots allt ett märke som många främst förknippar med multiroom-musik. Vilka högupplösta musikformat stöds?

Sonos gjorde oss tyvärr besvikna, för det finns inget stöd för högupplösta musikformat vid Arc-lanseringen. Men återigen, om Sonos känner att det finns ett behovs för det i framtiden så kan de uppdatera den för att ge stöd. Till exempel genom att implementera MQA-avkodning i avspelningsdelen.

Sonos Sub (Gen 3) har samma ljud och funktioner som sin föregångare. Men kraftigare processor för att vara framtidssäker. Foto: Sonos

Ny subwoofer – men den gamla funkar lika bra

Att Arc inte har någon egen inbyggd subwoofer-kanal innebär att en trådlös Sonos-subwoofer är ett komplement som många vill ha.

Och Sonos kan glädja oss med ett en ny subwoofer ersätter den gamla Sonos Sub. Namnet blir fortfarande Sonos Sub, nu i sin tredje generation. Till att börja med kommer den därför att heta Sonos Sub (Gen 3), men vi räknar med att parenteserna försvinner så småningom.

Enda skillnaden från föregångaren är att nya Sub får en kraftfullare processor och bättre trådlös mottagare. Vi hade inget negativt att säga om föregångarens stabilitet, och vi har också blivit försäkrade om att de som har den gamla subwoofern får exakt samma funktionalitet som med den nya. Efter en uppdatering kommer den gamla också att stödja det nya S2-gränssnittet och även Dolby TrueHD. Det mer potenta innanmätet är för att göra den nya subwoofern mer framtidssäker om det skulle behövas längre fram.

Nya Sonos Five har samme utseende och ljudkvalitet som Play:5 II. Foto: Sonos

Ny topphögtalare

Det kommer också en ny toppmodellhögtalare. Eftersom Play-namnet har försvunnit från nya modeller så heter den nya högtalaren helt enkelt bara Sonos Five. Ljudkvaliteten är identisk med föregångaren Play:5 II, detsamma gäller faktiskt utseendet. Enda skillnaden är att den vita versionen inte har svart grill utan vit. Och så har loggan blivit mer diskret, med bokstäverna tryckta direkt på grillen, i stället för att se ut som om de sitter på en svart klisterlapp.

Men när man lyssnar på musik till vardags kommer man inte att märka någon skillnad på Sonos Five och Play:5 II. Samma ljud, samma funktioner. Men också här är processorn starkare och wifi-antennen bättre, för att göra högtalaren mer stabil om framtida uppdateringar kräver mer beräkningsförmåga.

Som andra modeller kan Sonos Five grupperas i ett trådlöst stereopar. Om du vill kan de också fungera som bakhögtalare till Sonos Arc. Foto: Sonos

Välkommen – men långt ifrån revolutionerande

Att Sonos äntligen kommer med en Atmos-soundbar är fint, men de ligger inte på något sätt före konkurrenterna. Samsung HW-Q96R, JBL Bar 9.1 och LG SL10Y är bara några av rivalerna som har både Dolby Atmos och DTS:X. Flera stöder också högupplöst 24 bit/96 kHz-musik i FLAC-format.

Å andra sidan är det inte så säkert att vare sig DTS eller högupplöst ljud – oavsett om det är FLAC eller MQA – är särskilt viktigt i en soundbar. Eller för den delen i billiga multiroom-högtalare. Men jag tror att många butikssäljare gärna hade sluppit ägna all sin tid åt att förklara för kunderna varför det inte är viktigt. I stället för att bara säga: ”Ja, den stöder all.”

Och hur vore det med en prisvärd subwoofer som skulle vara en mer naturlig matchning till Beam?

Den nya Sonos S2-appen kan bland annat göra grupper i olika rum. Illustration: Sonos

Priser och tillgänglighet

Sonos Arc, Sub och Five släpps den 10 juni och alla finns i svart och vitt. Här är priserna:

Sonos Arc: 9 000 kr
Sonos Sub (Gen 3): 8 000 kr
Sonos Five: 6 000 kr

Den nya S2-appen går att ladda ner från 8 juni.

Läs mer på sonos.com

 

Läs vidare
Exit mobile version