Sonab OA-5 II

Högtalargeniet Stig Carlsson hade revolutionerande idéer – och skapade en storsäljare.

Sonab OM 5 II TOP 1536x867 1

cement shelf and floor on concrete background for design.

En av de mest sålda högtalarna i Skandinavien genom tiderna är Sonab OA-5. Den höga slanka golvhögtalaren fick smeknamnet ”tändsticksasken”. Och även om det verkade nästan lika besynnerligt då som nu, såldes över 100 000 stycken under senare hälften av 1960-talet och första halvan av 1970-talet. Det gjorde de eftersom dessa högtalare kunde få ljudet att låta levande i vardagsrummet på ett sätt som andra inte kunde.

Det är inte så svårt att konstruera en högtalare som mäter bra i ett ekofritt rum. Men de fungerar inte alls när man ställer dem i ett vanligt vardagsrum.

Så var det inte med Stig Carlssons högtalare, inklusive Sonab OA-5. Den svenska högtalarkonstruktören byggde sina högtalare så att de utnyttjade lyssningsrummet istället för att kämpa mot det.

Ortoakustik

Stig Carlssons högtalare bygger på en princip som han själv kallade ortoakustik, som i korthet handlar om att undvika de mest störande reflektionerna från lyssningsrummet. Och som ser till att de oundvikliga reflektionerna från väggar, golv och tak kontrolleras så att de stör så lite som möjligt. Du kan läsa om hur det fungerar i artikeln nedan.

Läs också Rymdforskaren Carlsson Den svenska ljudpionjären Stig Carlsson hade lika gärna kunnat komma från en annan planet, så annorlunda var hans idéer. Han ansåg till exempel att man skulle ta med lyssningsrummet i beräkningen.

Sonab OA-5 (och den senare versionen, OA-5 II) är en slank högtalare med fem högtalarelement, alla placerade under ett metallgaller ovanpå kabinettet. Konstruktionen är tvåvägs, men mycket okonventionell, eftersom den består av ett åtta-tums fullregister-element och fyra två-tums diskanter med konmembran som spelar korsvägs och projicerar ljudet i varsin riktning. Högtalaren ska placeras med ryggen mot bakväggen.

Väggen försvinner

Det ser ut som något som omöjligt kan fungera. Men bara tills man hör högtalaren. Många som har sett mina OA-5 II:or i vardagsrummet har varit uppenbart skeptiska – för att sedan tappa hakan när musiken startar. De märkliga högtalarna har en sällsynt förmåga att få bakväggen att ”försvinna” och få orkestern att stå öppen och levande i rummet.

Artikelförfattarens egen Sonab OA-5 II före renovering. Du ser de fyra Peerless MT 20 HFC-diskanterna främst och Philips 9710 fullregister-elementet bakom. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Det har gått närmare 50 år sedan Sonab OA-5 II slutade produceras och 25 år sedan Stig Carlsson dog. Ändå dyrkas de märkliga svenska högtalarna med ett nästan kultaktigt intresse på webbplatser som CarlssonPlanet och Carlsson Cult. En par OA-5 II i anständigt skick kostar cirka 1 500 kr idag – och upp till dubbelt så mycket för ett helrenoverat par med uppdaterade högtalarelement och delningsfilter.

Läs också Teenage Engineering OD-11 Som en hyllning till den avlidne ljudtrollkarlen Stig Carlsson har Teenage Engineering återskapat den 40 år gamla OD-11 i trådlös version.

Naturligtvis går tekniken framåt, och de 50-åriga högtalarna kan inte på något sätt konkurrera med nya, dyra konstruktioner när det gäller nyans och linjäritet. Men har man ett stort 70-tals vardagsrum med sparsam inredning är det ändå svårt att hitta högtalare som behärskar akustiken lika bra. Åtminstone inte utan att använda rumskorrigering.

Idag förs Stig Carlssons idéer vidare av Larsen HiFi, som fortsätter att bygga högtalare enligt den ortoakustiska principen.

Läs vidare
Exit mobile version