Rauna Valhalla högtalare i betong

Svenska betonghögtalare återuppstår.

Valhallamiljo 1920x1440 1

Foto: Rauna

Det hade vi inte väntat oss. Den har varit borta länge, sedan kommit tillbaka, bara för att försvinna igen. Rauna började redan 1982 med betonghögtalare. Träkabinett var så hopplöst dåligt, enligt Bo Hansson, Lennart Bergstedt och Olle Neckman. De startade företaget med betonghögtalare eftersom de ansåg att det var ett mycket bättre material att bygga högtalare med.

”Resonanserna i ett träkabinett finns inte i ett betongkabinett”, sa de. Vad de inte insåg var att betong har andra resonanser, som inte alltid är gynnsamma för ljudet.

Men Rauna blev en succé utan dess like. Den golvstående Njord må ha sett ut som en maritim apparat, särskilt i vit lack, men under den porösa skumplastgrillen fanns det några ganska trevliga element.

Senare skulle modeller som Tyr utöka sortimentet, men tyvärr var det inte så lätt att övertyga folk om betongens förträfflighet, och på 90-talet försvann Rauna.

Det fanns också en skivspelare i betong ett tag, Continuo.

År 2019 återuppstod Rauna med två nya modeller, och efter en försiktig uppstart är det dags för Valhalla.

Foto: RaunaByggda i betong, förstås.

Valhalla är ett steg ner från flaggskeppet Oden, men med samma kvaliteter i ett mindre paket. Vi talar om en 80 cm lång modell som väger 33 kilo.

Den har ett bas-mellanregister på 16,5 cm kombinerat med en 25 mm dome-diskant och ett frekvensomfång på 38 Hz – 22.000 Hz ±3 dB. Känsligheten är 88 dB, delningsfrekvensen 3 kHz och den nominella impedansen 8 ohm. Den sjunker aldrig under 7 ohm.

De tillverkar även två mindre modeller. En golvhögtalare som heter Vale, och en kompakt högtalare med det vardagliga namnet Vidar.

Rauna Vidar. Foto: Rauna

Valhalla kostar 35 000 kronor per par och finns tillgänglig nu.

Tillverkarna tenderar att fuska med kvaliteten på delningsfiltret eftersom det inte syns. Här lägger vi ner mycket resurser på varje modell. Den dyraste delen av en högtalare är ofta själva kabinettet. För oss är gjutningen av kabinettet det billigaste steget i konstruktionen, och det ger oss en bra akustisk utgångspunkt. Att göra en stabilare låda än så är svårt, oavsett kostnad. Det är därför vi har råd att betala för bättre element och delningsfilter. Det är häftigt att jämföra Vale och Valhalla, vilket verkligen bevisar hur stor skillnaden är bara i komponentkvalitet”, säger designern Lennart Niklasson om Valhalla.
WBT-terminaler. Foto: Rauna
Läs vidare
Exit mobile version