Så är den äntligen här: Sub Mini, den efterlängtade nya subwoofern från Sonos. För alla som älskar bas borde detta vara goda nyheter!
Sonos-ägare över hela världen har väntat i åratal på ett lite mer kompakt, men framför allt billigare alternativ till nuvarande Sonos Sub. ”Den gamla” har funnits på marknaden i mer än tio år och är nu inne på sin tredje generation. Den är inte heller speciellt stor, men Sonos tar rejält betalt för den!
Sonos Sub har gradvis blivit dyrare med åren och har numera ett riktpris på 8 500 kronor. Det är lika mycket som vissa tillverkare tar för ett komplett soundbar-system – inklusive subwoofer! Med sådana priser är det inte konstigt att Sonos Sub har blivit attraktiv på begagnatmarknaden.
Priset betyder att vissa Sonos-surroundsystem har verkat oproportionerligt dyra. Soundbar-högtalarna Ray och Beam kostar 3 400 respektive 5 400 kronor. Till och med ett system med toppmodellen Arc blir nästan dubbelt så dyrt om man lägger till en Sub.
Djupbas är viktigt
Många har nog tyckt att det har varit ologiskt att behöva punga ut med så mycket för att få extra bas. Alla har inte råd att unna sig en subwoofer för niotusen kronor och det har inneburit att många Sonos-ägare har fått nöja sig med ljudet de fått från högtalarna eller soundbaren på egen hand. Då går de miste om en stor och viktig del av ljudupplevelsen!
Djupbas spelar en extra viktig roll i ljudeffekterna på film, men kan också ge en extra dimension när man lyssnar på musik. Det lägger till ett viktigt fundament till musiken och gör att man kan känna rytmerna, inte bara höra dem. Bas är kort och gott fängslande!
”Alla” vet också att man behöver en subwoofer för att ge tyngd åt krävande musik och filmljudspår. Speciellt när resten av ljudet kommer från en ganska tunn soundbar. Med draghjälp av en subwoofer kan de andra högtalarna spela både högre och renare.
Äntligen kommer lillebror: Sonos Sub Mini
Just därför har marknaden nästan skrikit efter en mindre, men framför allt billigare subwoofer från Sonos. Den amerikanska tillverkaren har helt enkelt saknat en viktig pusselbit!
Och nu kommer den alltså: Sub Mini. Den nya modellen släpps 6:e oktober och är ungefär hälften så stor som sin storebror. Den cylindriska enheten är 30,5 centimeter hög, har en diameter på 21 centimeter och väger 6,4 kilo. Det gör att den lätt glider in på ställen där storebror tog för mycket plats.
Men många, inklusive undertecknad, tycker nog att Mini har en förvånansvärt styv prislapp. 5 500 kronor är fortfarande en betydande summa pengar, även jämfört med konkurrenterna.
En Harman Kardon Citation Sub S kostar till exempel 4 000 kronor och det hade nog varit ett mer passande pris för Sub Mini. Konkurrenter som Samsung och TCL har också en trådlös subwoofer som ingår till flera av deras soundbar-system.
Betydligt mindre – och kan inte dubbleras
Och så är det ju prestanda. Sonos är lite vaga med specifikationerna men säger att Sub Mini sträcker sig ner till 25 Hz, utan att säga något om ljudnivån i decibel. Men vi kan nog inte räkna med att Mini spelar i närheten av lika kraftfullt och högt som storebror Sub Gen 3. Fysikens lagar spelar kan man inte bryta mot. Om det är massiv, djup och hård bas du letar efter bör du ändå välja den större av de två.
En annan lite besvikelse är att Sub Mini tydligen inte går att para ihop med en extra Mini, så som man kan göra med storebror. Det hade varit ett lockande uppgraderingsalternativ på lång sikt, om man till exempel flyttar till ett större hus, eller helt enkelt vill ha en kompakt ”stereo- baslösning”. Själv kliar jag mig i huvudet över varför Sonos inte erbjuder detta från början. Två små subwoofers kan nämligen spela lika bra som en stor – eller ännu bättre – så länge de är rätt placerade!
Skulle de ha tänkt annorlunda?
När en av mina kollegor hade ett möte med Sonos för drygt ett år sedan pratade de om en billigare Sub. Sonos utsända medarbetare ville inte gå in på detaljer, men bekräftade att många hade efterfrågat detta. Då kom vår utsände med ett motförslag:
Eftersom Sonos Sub nu har hunnit bli tio år gammal, inte tar speciellt mycket plats och utvecklingskostnaderna borde ha betalat sig många gånger om – vad sägs om att i stället sänka priset på den, så den blir en bättre matchning till de billigare soundbar-modellerna? Och i stället lansera en riktig värsting – den skulle kunna kallas Sonos Sub ”Max”? Som kostade typ tiotusen kronor? Då hade man kunnat välja mellan Sonos Sub för 5 000–6 000 kronor och Sonos Sub Max för 10 000 kronor. Det hade kunnat bli intressant!
Test kommer
I slutändan är det naturligtvis hur bra prestanda som Sonos-ingenjörerna har lyckats klämma ur den lilla baslådan som spelar störst roll. Det här kan mycket väl vara en potent liten krabat som fyller mångas basbehov. Exakt hur bra Sub Mini är ser vi fram emot att ta reda på så fort vi har fått ett exemplar för test.
Vad tycker du? Är Sonos Sub Mini nyheten du har väntat på? Eller förväntade du dig mer, eller tycker du att Mini är lite dyr? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet!