Ny upplaga av TAD CR1

Högtalaren TAD-CR1TX blir inte direkt billig.

cr1tx br 1 e1658302359443 989x663 1

cr1tx br 1 e1658302359443 989x663 1

Det är något befriande med tillverkare som inte kommer med nya versioner av samma produkt varje år. Som regel är uppdateringarna bara det, och knappt ens uppgraderingar, men pressmeddelandena säger naturligtvis att den nya versionen är i nivå med Jesu återkomst.

Så är det lyckligtvis inte hos alla, japanska TAD eller Technical Audio Devices Laboratories som de också kallas, tillbringat över 10 år på den här.

Den första TAD CR1 kom nämligen 2011, bara ett par år efter Andrew Jones första TAD-högtalare. Att säga att den skapade uppmärksamhet då är knappast en överdrift. Sedan dess har TAD alltid varit bland de bästa.

Technical Audio Devices Laboratories

Den här är en helt ny version av CR1, nu kallad CR1TX (se hur de undvek det uttjatade Mk II?), baserat på samma grundrecept med TAD:s utomordentligt bra koaxiala Coherent Source Transducer.

Det elementet har de tagit från flaggskeppet TAD-R1TX, för de som kommer ihåg den. Här är det inrymt i ett kabinett som TAD har fått high-end möbeltillverkarna på Tendo Mokko i Tendo, Yamagata prefekturen, att snickra ihop.

Sidorna kan levereras lackerade i en speciell beryllbaserad lack, där det svarta har lite grönt i sig. Allt är naturligtvis handgjort.

 

Kabinettet är också akustiskt dämpat enligt alla konstens regler. Eller som TAD kallar det: SILENT (Structurally Inert Laminated Enclosure Technology). Höljet är byggt som en ram med 21 mm tjocka boklaminatplattor och 30 mm vakuumpressade sidoytor limmade på MDF-plattor.

Diskanten i mitten av koaxialelementet är gjord av beryllium. Detsamma är mellanregistermembranet på 16 cm, och elementet ska kunna nå 100 kHz.

Baselement använder TAD s TLCC-membran (Tri-Laminate Composite Cone), i akrylamid, mellan två lager aramid. Motorn bakom membranet drivs av en OFGMS-struktur (Optimized Field Geometry Magnet Structure), med en kort spole och ett magnetgap på 20 mm. TAD menar att det ger elementet stabilare rörelser under belastning och bättre linjäritet.

Det är inte billigt. Ett par CR1TX med stativen på bilden nedan hamnar runt 800 000 kronor paret.

cr1tx br 1 1

Fakta:

Läs vidare
Exit mobile version