Marshall Amps: gitarrförstärkare på det gamla hederliga sättet

Vi har besökt fabriken för ikoniska Marshall utanför London. Där tillverkar man fortfarande sina gitarrförstärkare för hand, och investerar dessutom i framtidens musikproduktion.

marshall many amps

Foto: Geir Gråbein Nordby

Marshall-fabriken i Milton Keynes utanför London är inte lik någon annan. Det känns nästan som om jag befinner mig mitt ute i ingenstans. Medan många högtalarfabriker satsar på automation och högteknologi, ligger fokus här på tradition och genuint hantverk. Kabinett i plywood, stommar i stål och aluminium och med rykande lödkolvar nästan vart man än vänder sig. Marshalls mest exklusiva gitarrförstärkare byggs fortfarande här för hand, precis som när Jim Marshall startade företaget 1962.

Gråbein poserar med Steve Jones gitarrförstärkare. Foto: Dyllan Debord

Jag förundrades över hur en av arbetarna hanterade en automatisk häftapparat, som lät som en kulspruta när han elegant fäste utsidan i konstläder på fanerkabinettet.

– Vi använder fortfarande många av samma tekniker och material som för 60 år sedan, säger guiden Steve Hill. – Kabinettet är byggt av noggrant utvald plywood och varje lödning görs för hand av våra erfarna tekniker.

Marshall använder plywood till alla sina gitarrförstärkare. Foto: Geir Gråbein Nordby

Mer budgetvänliga modeller tillverkas visserligen i Vietnam, men flaggskeppen tillverkas fortfarande här i England. Lyxiga gitarrförstärkartoppar som JVM410H och 1959SLP Plexi är byggda med samma omsorg som när de gav ljud åt The Who och Jimi Hendrix på 60-talet.

Och det var speciellt att se samlingen av begagnade gitarrförstärkare, donerade och signerade av artister och band som The Sex Pistols, The Who, Slash och Slipknot, för att bara nämna några av dem jag såg.

Vintage-produktion

Jag blev också fängslad av Marshalls dedikerade vintage-produktionslinje. Här tillverkas förstärkarna fortfarande enligt originalspecifikationerna från 1962, helt utan moderna kretskort (PCB).

– Vi använder fortfarande punkt-till-punkt-anslutningar, precis som när Jim Marshall byggde sina första förstärkare, förklarar guiden.

Läs också Legendarisk gitarrförstärkare får nytt liv Marshall firar 100-årsjubileet för sin viktigaste partner Celestion med en gitarrförstärkare i begränsad upplaga, Celestion 100.

Han förklarar att det tar längre tid, men resultatet är ett autentiskt vintage Marshall-ljud. Produktionslinjen har också en annan viktig funktion, nämligen att utföra service på gamla förstärkare.

– Vi kan reparera alla Marshall-förstärkare från 1962, säger mannen stolt. – Det är inte alla tillverkare som erbjuder den typen av långsiktig support.

Adam Beer driver Marshall Studio och pratar entusiastiskt om Dolby Atmos. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ny toppmodern studio

Allt handlar inte om historia hos Marshall. Under pandemin bestämde sig ledningen för att investera i framtiden och byggde en toppmodern inspelnings- och mixningsstudio i anslutning till fabriken.

– Vi insåg att unga musiker saknade tillgång till professionella faciliteter. Därför bestämde vi oss för att bygga en studio i världsklass mitt i centrala Milton Keynes, säger studiochefen Adam Beer stolt.

I hjärtat av studion finns en legendarisk Neve 8048-mixerkonsol från 1974. Den har en imponerande historia, med inspelningar av artister som Rolling Stones (Some Girls, Emotional Rescue och Tattoo You) och Thin Lizzy (Black Rose) på meritlistan. I dag kombineras den med det allra senaste inom digital teknologi, ansluten till digitala processorer och gränssnitt.

Foto: Geir Gråbein Nordby

Satsar stort på Dolby Atmos

Marshall har också investerat stort i Dolby Atmos-teknologi och är nu certifierad för att mixa och släppa musik i det populära 3D-ljudformatet. Atmos handlar om att helt omsluta lyssnaren med ljud – både runt omkring och ovanifrån.

– Vi tror att Atmos är framtiden för musikproduktion, säger Beer. – Det ger artister helt nya kreativa möjligheter och lyssnarna en mer uppslukande upplevelse.

Studion används av både etablerade artister och nya talanger som är kontrakterade av Marshall Records. Syftet är att ge musiker på väg uppåt tillgång till faciliteter i världsklass.

Vi fick höra flera spännande outgivna utgåvor som Adam Beer har mixat, både inom rock och blues, och till skillnad från de flesta musikutgåvor i Atmos-format användes centerkanalen även på en del av materialet. Det skapar onekligen en extra närhet till musiken, men används sällan eftersom det är svårare att få det att fungera lika bra med hörlurar. Men den här mannen gör det uppenbarligen på rätt sätt.

Foto: Marshall

Tradition möter nytänkande

Ett besök hos Marshall visar en tillverkare som balanserar tradition med framåtblickande innovation. De upprätthåller det hantverk som har gjort dem legendariska, samtidigt som de investerar i morgondagens musikteknologi.

Det är fantastiskt att se hur de klassiska förstärkarna fortfarande byggs för hand, samtidigt som Marshalls inspelningsstudio omfamnar nya musikformat som Dolby Atmos.

Marshall tar sitt ansvar som en av rockens viktigaste aktörer på allvar.

Mer info: marshall.com

Läs vidare
Exit mobile version