Få högtalare har blivit lika ikoniska som den klassiska JBL L100. Kompakta men kapabla kabinett huserar en hård 12-tumsbas, beredd att rocka när som helst och var som helst.
Rockiga retrohögtalare
Den nya modellen heter L100 Classic 75 och har samma 1970-tals retro-look som originalet. Kabinetten har faner av äkta trä och grillarna av det klassiska Quadrex-skumgummit med JBL-logga är något som alla hifi-intresserade som växte upp med Jimi Hendrix, Rolling Stones och Beatles kommer ihåg – och samma sak gäller de av oss som hade turen att uppfostras av den generationen.
Classic 75-versionen har titandiskant och ett förbättrat delningsfilter med dubbla högtalarterminaler.
JBL L100 Classic 75: Pris och tillgänglighet
750 par högtalare ska byggas, vi räknar med att ett av dem kommer att skickas åt vårt håll när de lanseras i april. Priset blir 5 500 dollar per par och vi utgår från att vi kan gångra med tio för att få det svenska priset när det drar ihop sig. Läs hela pressmeddelandet här.
Modern förstärkare i retrokostym
Om du undrar vad du ska driva rockhögtalarna med så kanske det kunde passa med en helt ny JBL-förstärkare? Även den med retrokänsla och en design som bygger på SA600 och SA660 från 1960- och 1970-talen.
Men även om SA750 på utsidan ser ut som något från 70-talet så är insidan mycket modernare. För det första använder den en speciell förstärkarteknik som kallas för klass G. Detta är ursprungligen en Arcam-teknik (Arcam tillhör numera Harman Group precis som JBL) som bygger vidare på den traditionella klass AB-tekniken med parvisa transistorer i push-pull-konfiguration (till skillnad från klass A, där varje transistor förstärker både den positiva och negativa delen av ljudsignalen).
När den ena transistorn tar över efter den andra i en klass AB-förstärkare uppstår en tidsförskjutning, vilket åstadkommer viss förvrängning. Detta är anledningen till att man anser att klass A är den renaste formen av förstärkning, eftersom detta problem inte finns. Problemet med klass A är däremot att det är ineffektivt, eftersom mycket av effekten försvinner som värme. Klass G är däremot en förbättring av AB-principen, där transistorn som ska ta över från den första börjar arbeta tidigare, så att de två överlappar varandra och i stort sett eliminerar problemet. JBL SA750 levererar 2 x 120 watt i 8 ohm och 2 x 220 watt i 4 ohm.
Något som är väldigt lite retro är digitalingångar, inbyggt Chromecast och AirPlay 2 samt fullt stöd för högupplöst MQA-ljud (som bland annat används av strömningstjänsten Tidal).
SA750 är med andra ord tungt utrustad och vi måste säga att den påminner mycket om Arcam SA30. Vi får hoppas att detta inte bara är en SA30 med ett annat skal utan att det faktiskt finns något annorlunda med JBL-förstärkaren.
JBL SA750: Pris och tillgänglighet
JBL SA750 kommer att kosta 3 000 dollar, vilket bör betyda någonstans kring 30 000 kronor när den kommer i början av april. Läs hela pressmeddelandet här.