8381A: Genelecs flaggskepp är här

Det är ingen underdrift att finska Genelec gör förbaskat bra högtalare för professionellt bruk. Och flaggskeppet 8381A kommer att bli groteskt grym!

Genelec 8381A 1 enhanced 1920x1080 1

Genelec firar 45 år med det nya flaggskeppet 8381A.

De aktiva studiomonitorerna från Finland har en speciell plats i våra hjärtan på grund av sin ärlighet, kombinerad med en oöverträffad ljudåtergivning. Det är något alldeles speciellt med att få höra musik precis så som den skapades i studion. Och om du undrar om studiohögtalare kan göra ett bra jobb hemma så är svaret ett rungande ”ja”!

126 dB

Jag har fortfarande 8361A färskt i minnet, trots att det är över tre år sedan jag testade ett par. Musikupplevelserna fick mig helt enkelt att tappa hakan! Men de bleknar – åtminstone storleksmässigt – i jämförelse med det nya flaggskeppet.

Genelec 8381A är en trevägs, golvstående jätte, med tillräckligt med kraft för att leverera öronbedövande 126 dB ljudtryck! Det är över smärtgränsen för gemene man och inget som rekommenderas under långa stunder – om ens överhuvudtaget!

Läs också Extrema highend-studiohögtalare som klär av musiken Med Genelec 8361A hör du musiken som den faktiskt spelades in. Och med en enorm ljudbild som du bara får på stadion.

Men när man vill höra allt i en inspelning, särskilt i tysta partier i något så dynamiskt som en orkesterinspelning, är det viktigt att högtalaren har tillräckligt med dynamik. Och om man vill skruva upp volymen så att man hör de tystaste partierna så kommer de starkare partierna att vara högljudda! Högtalarna måste kunna behålla kontrollen så att ljudbilden inte går in i kompression och ändrar karaktär.

Foto: Genelec

15 tum – och 6000 watt!

Jag vet inte vad som är mest galet: De tre(!) 15-tums baselementen, eller de totalt 6000 watt som matar varje högtalare! Välj själv. Och ja, det betyder att du behöver en separat 32 A-strömkrets – för varje högtalare(!) – för att driva den till dess yttersta gräns.

Det finns lika många förstärkare i varje högtalare som det finns högtalarelement. Det innebär tre för baselementen, fyra för mellanregisterelementen och en för diskantelementet. Alla förstärkare är perfekt tidsjusterade för att ge optimal fasrespons.

Foto: Genelec

Punktkälla

För att högtalaren ska fungera som en enda punktkälla från mellanregistret och uppåt, omger de fyra mellanregisterelementen diskanten i mitten, som i sin tur är monterad inuti en vågledare (”waveguide”). Tillsammans ser de ut som femman på en tärning.

Vågledaren är konstruerad för att minimera fasförvrängningen i övergången mellan diskant och mellanregister.

Rumskorrigeringen SAM passar flera olika Genelec-modeller. Foto: Genelec

DSP och rumskorrigering

Ljudet från hela högtalarkonstruktionen hålls under kontroll av en inbyggd digital processor (DSP). Därför är högtalarna också utrustade med digitala ingångar, vilket eliminerar behovet av extra omvandlingar mellan analoga ingångar och den digitala domänen.

DSP gör det också möjligt att manipulera ljudet så att det anpassas optimalt till rummet. För detta används rumskorrigeringssystemet Smart Active Monitor (SAM), som vi har goda erfarenheter av. Detta kräver en PC eller Mac, och mätmikrofonen måste köpas separat. Denna kostnad är dock inte särskilt stor i förhållande till det mycket höga priset på högtalarna. Nyckelorden är ”pantsätta” och ”bostad”…

Foto: Genelec

Genelec 8381A: Pris och tillgänglighet

Om du vill lägga vantarna på ett par 8381A får du vara beredd på att lägga ut drygt 700 000 kronor per par! Om det är inklusive moms eller inte vete gudarna. Men vad vi vet är att Genelecs filial i Älvsjö utanför Stockholm har fått in ett par.

Mer info: genelec.com

Läs vidare
Exit mobile version