10 bra utan kabel

Det finns trådlösa högtalare för allt: från bärbar musik på semestern till fullvuxna golvhögtalare. Här är 10 av de bästa.

højttaler med bobler web

(Foto: Tillverkare)

Vi testar väldigt många högtalare varje år. Av dem är den trådlösa kategorin trådlösa en mest varierande, eftersom den i princip kan innefatta allting så länge musiksignalen överförs utan kablar. De minsta modellerna är bärbara Bluetooth-högtalare som passar i fickan eller väskan, de största är uteslutande för hemmabruk och använder hemnätverket. Multiroom-högtalare ingår också i den här kategorin.

Högtalaren som vi är vana vid att se den har mer än 100 år på nacken. Och även om det har hänt en hel del genom årtiondena så är grundprincipen densamma som på 1800-talet. Men nu håller den på att förändras. Allt fler av de nya modellerna som dyker upp är nämligen aktiva och fyllda med digital elektronik. Och helst trådlösa på samma gång.

Ny teknik har inte bara gjort möjligt utan också billigt att bygga in det mesta av ljudanläggningen inuti högtalaren. Fler och fler högtalare finns i både passiva och aktiva varianter. Med bara små skillnader i pris. Vilket borde få tillverkarna av såväl stereoförstärkare som högtalarkablar att bli smått nervösa. Den klassiska högtalaren till stereoanläggningen kommer knappast att dö, men den är inte längre det enda alternativet.

Här är ett urval av trådlösa högtalare i olika prisklasser, som alla har utmärkt sig i våra tester under 2017. Oavsett om du letar efter en prisvärd bärbar högtalare eller ett alternativ till stereon så är det här du ska börja.

 

Bose Soundlink Mini 2
Musikmagi i miniformat

Pris: 2 000 kr
Webb: bose.se
Betyg: 6

Den första Soundlink Mini utnämnde vi till den bästa lilla trådlösa högtalaren. Så vad ska vi ta till för superlativ om den förbättrade tvåan? Den är lättare att använda, har längre batteritid och kan nu även användas som högtalartelefon. Liksom föregångaren blir man förvånad första gången man lyssnar till den. Blicken börjar leta efter en större högtalare i rummet, för det kan väl inte vara den där lilla rackaren som låter? Jodå, Soundlink Mini har förvånansvärda volymresurser och en riktigt påtaglig bas. Magi! Detta är dessutom i vårt tycke en av de sobrare små högtalarna och dess lättmetallhölje gör den dessutom tålig. Åtminstone mot slag, för den är tyvärr inte fuktskyddad, vilket gör att vi inte skulle ta med den till stranden.

Läs hela testet av Bose Soundlink Mini 2

 

 

Audio Pro Addon C5 & C10
Audio Pro fyller hemmet

Pris: 2 500 kr
Webb: audiopro.se
Betyg: 6

Audio Pros första riktiga multirum-högtalare pryder vilket rum som helst med sin avskalade design. Den är enkel att koppla in och låter precis lika bra som sina mindre uppkopplade föregångare. Det finns stöd för alla nödvändiga musiktjänster och den har både AirPlay och Spotify Connect. Med ett mindre format och likaledes mindre prislapp än C10 kan lillebror C5 vara ett prisvärt alternativ. Storebror C10 kostar en tusenlapp extra. Eftersom den inte heller spelar lika högt eller djupt som storebror räcker den inte riktigt till som huvudhögtalare. Men den kan vara ett bra alternativ för sovrummet eller köket. Med en trevlig design låter man den gärna stå framme och C5 kan förutom gråskalan hos C10 dessutom fås i rosa.

Läs hela testet av Audio Pro Addon C5 & C10

 

 

Audio Pro Addon C10 Gen 2
Mästaren är tillbaka

Pris: 3 000 kr
Webb: audiopro.se
Betyg: 6

När vi testade den ursprungliga Addon T10 ramlade vi nästan av stolen när vi hörde hur bra den lät. Så pass bra att vi utsåg den till 2013 års bästa trådlösa högtalare. På utsidan är det mesta bekant med det stilrena och eleganta utseendet. Vi noterar fler och bättre kontroller, medan insidan har fått både uppdaterad elektronik, förstärkare och element. Och den har fått en baskontroll så att man kan välja hur arga grannar man vill ha. För Addon T10 Gen 2 har rejält med kraft som fyller ett helt rum med ännu renare och vackrare ljud. Och detta till synes utan ansträngning. Ljudet kanske inte kan jämföras med guldvinnaren, men till en tiondel av priset är detta ett mer överkomligt köp för de allra flesta. Hatten av!

Läs hela testet av Audio Pro Addon C10 Gen 2

 

 

Bose Soundlink Revolve+
Rundspelande termos

Pris: 3 500 kr
Webb: bose.se
Betyg: 5

Med Soundlink Revolve fyller Bose ett glapp i sortimentet genom en rundstrålande högtalare. Den finns både i en mindre och lättare modell, samt denna större plus-modell med bättre batteritid. Som vanligt med Bose är kvalitetskänslan på topp med snygg solid metall runtom och gummerad topp och botten. Om Revolve är rätt för dig eller ej beror på hur du ska använda den. Har du öppen planlösning där du rör dig runt högtalaren är det rundstrålande ljudet perfekt. Likaså är batteridriften ett plus om du vill kunna flytta runt högtalaren, eller rentav lyssna på musik när du tar ett bad. Om du däremot ska ha en högtalare som står på en plats, så är andra stationära högtalare bättre val. De ger en mer korrekt ljudbild och klarar djupare bas.

Läs hela testet av Bose Soundlink Revolve+

 

 

Urbanears Stammen
Överraskande livsstilshögtalare

Pris: 3 500 kr
Webb: urbanears.com
Betyg: 5

Överraskande nog var det inte besläktade rockmärket Marshall som blev Zound Industries första multirum-högtalare. Det är lätt att vifta bort systerföretaget Urbanears som ett märke som satsar mer på stil än på ljudkvalitet. Men det vore orättvist mot märkets första högtalare. Den låter faktiskt riktigt bra om man inte pressar dem för hårt eller ställer orimliga hifi-krav. Och vill man ha mer kraft kan man välja storebror Baggen för en tusenlapp till. Förutom Bluetooth kan man få bättre ljudkvalitet via wifi, och till och med sätta upp ett multirum-system. Via wifi får man inbyggt Chromecast-stöd, Airplay och Spotify Connect. Sedan gör det ju ingenting att Stammen dessutom kan fås att matcha inredningen med sitt snygga tyg i många färger.

Läs hela testet av Urbanears Stammen

 

 

DALI Zensor 1 AX
Klockrent ljud

Webb: hifiklubben.se
Pris: 5 000 kr
Betyg: 5

De små DALI-högtalarna är inte större än att du kan dölja dem bakom ett A4-papper och passar fint in i en bokhylla eller på ett väggstativ. Zensor 1 AX låter klockrent och nyanserat och är väl värd pengarna. Den kan uppfattas som lite ljus, för DALI har uppenbarligen velat att diskanten ska vara en hörbar del av ljudet. Det betyder att högtalarna är väldigt öppna i mellanregistret, och har ett lyft i diskanten. Musiken har få betoningar, vilket vittnar om en välgjord konstruktion, och det märks bland annat på stereoperspektivet. Zensor 1 AX bör stå på eller i en hylla, alternativt på ett par stativ eller i väggfästen, och inte för långt för bakväggen. Då är balansen bra och ljudbilden övertygande stor och öppen.

Läs hela testet av: DALI Zensor 1 AX

 

 

Beoplay M5
Beoplay rockar!

Pris: 6 000 kr
Webb: beoplay.com
Betyg: 6

Beoplay M5 är förmodligen en av de snyggaste högtalarna jag har sett. Dessutom låter den enastående och har en uppsjö av anslutningar. Använd den på egen hand eller koppla den till A6 eller A9 i ett multiroom-system. Ytan är täckt med möbeltyg från Kvadrat, svart eller grått, och den matta skivan på toppen är gjord av aluminium – och en enda stor knapp som både används för att styra musiken och ändra volym. M5 är inte en högtalare som bara ska stå och spela diskret i bakgrunden, utan en tung och pigg cylinder som både kan och bör få fart på festen. Som en hetlevrad liten värsting drar den till sig uppmärksamhet och det måste den få lov att göra. Gillar du både tung bas och kristallklart ljud så är den värd en provlyssning.

Läs hela testet av Beoplay M5

DALI Zensor 5 AX
Tre-i-ett

Webb: hifiklubben.se
Pris: 8 000 kr
Betyg: 5

DALI Zensor 5 AX är förmodligen så nära man kan komma en WAF-vänlig golvhögtalare: smal, diskret och beskedligt hög. Och det man offrar i golvyta för högtalaren har man igen i bokhyllan eftersom förstärkaren är inbyggd.
Den gör allting rätt – och det mesta till och med imponerande. Ljudbilden är stor och charmig med tanke på prislappen och kan fylla ett mellanstort vardagsrum utan att tappa andan. Att Zensor 5 AX dessutom är förhållandevis snygg att titta på och passar in i vardagsrummet är ett extra plus. Jämfört med den passiva versionen får man mycket hifi för bara en smula pengar mer. Bluetooth-streaming är bekvämt men om du kan leva med att koppla in en kabel så lyfter det ljudkvaliten avsevärt.

Läs hela testet av DALI Zensor 5 AX

 

 

Klipsch The Sixes
Coolaste trådlösa högtalarna

Webb: septronic.se
Pris: 10 000 kr
Betyg: 5

Aldrig en trist stund med Klipsch trådlösa högtalarpar – som naturligtvis har skivspelaringång. Om du inte rycks med av de här högtalarna så vet jag inte vad som krävs. Hipster-appealen är skyhög, man kan nästan känna doften av skäggolja och nybryggt öl när man ser den varmt bruna valnötsfaneren som omsluter högtalarna. De vinner inga priser bland hifi-puritaner, men jag tvivlar på att det var något som Klipsch-ingenjörerna ens funderade på. De måste ha haft roligt när de snickrade ihop The Sixes och det smittar av sig väldigt mycket på lyssnaren. Om man kan glömma allt om hifi och bara njuta av musiken, trots dess fel och brister, så är det inte många aktiva och trådlösa stereohögtalare som är roligare än de här.

Läs hela testet av Klipsch The Sixes

 

 

Electrocompaniet EC Living Tana SL-1 och L-1
Multiroom med hifi-ljud

Webb: ecliving.electrocompaniet.com
Pris: 13 000 kr
Betyg: 5

När man tänker på stereo så tänker man automatiskt på två högtalare, med en förstärkare mellan sig. Men varför inte kasta ut förstärkaren helt och hållet och ha två helt aktiva högtalare i stället? Så har Electrocompaniet tänkt med sin Tana-serie. Tana SL-1 är huvudhögtalaren (går att köpa löst) och L-1 är extrahögtalaren. Tillsammans är de en fullvuxen stereo med streaming, digitalradio och digitalingång till TV:n. Och kan byggas ut till multiroom.
Ljudet går det inte att klaga på. Det finns upplösning i övertonerna, så att sångröster är klara och tydliga, cymbaler svävar och fioler likaså. Mellanregistret är dessutom fylligt.

Läs hela testet av Electrocompaniet EC Living Tana SL-1 och L-1

Läs vidare
Exit mobile version