Tanken med DTS-X är att vara en motpol till det omtalade Atmos-formatet från Dolby.
Precis som Dolby Atmos är DTS-X ett tredimensionellt (även kallat ”immersive sound”) och objektbaserat ljudformat. Det betyder att ljudeffekterna placeras med hjälp av höjd-, längd- och breddkoordinater som ingår i ljudet som metadata. Förstärkaren använder denna information för att placera ut varje ljudeffekt på rätt ställe i hemmabion.
Skillnaden på DTS-X och Dolby Atmos verkar vara att DTS-varianten är mer flexibel, både när det gäller antal högtalare och var de befinner sig. Kraven på högtalarplacering är inte lika strikta som med Atmos, där höjdhögtalarna måste sitta i taket (eller riktas och reflekteras mot taket). Med DTS-X har man större frihet att montera surroundhögtalarna där de passar bäst, eller att behålla sitt nuvarande högtalarsystem.
Man kan också se det ur en annan synvinkel: Om du redan har takhögtalare för en Dolby Atmos- eller Auro-konfiguration så lär de fungera även med DTS-X.
DTS har tidigare lanserat DTS Headphone X, som är en tredimensionell ljudstandard för hörlurar. Här är en YouTube-video som visar en aktuell konfiguration med höjdkanaler.
https://www.youtube.com/watch?v=sKH5D3Znw0Q
Öppen standard
En annan fördel med DTS-X är att det bygger på en öppen plattform som heter MDA (Multi-Dimensional Audio), vilket innebär lägre kostnader för dem som vill producera tredimensionella ljudspår. Vi förmodar att detta kommer ha positiv betydelse för utbredningen av filmer som stöder DTS-X och att standarden kan implementeras både inom streaming (till exempel Netflix) och fysiska format som Blu-ray och kommande UHD Blu-ray. Detta återstår dock att se.
DTS-X kommer som en firmware-uppgradring till en rad hemmabioförstärkare under hösten 2015. Bland bekräftade modeller finns Denon AVR-X7200W och Marantz AV8802, men även Yamaha, Onkyo, Pioneer, Steinway Lyngdorf och Trinnov ska lansera modeller med DTS-X under året.
Källa: DTS