Classé-processor: när ljudkvaliteten är viktigast

Med nya Sigma SSP vill Classé ger högsta möjliga ljudkvalitet genom att lägga mindre pengar på onödiga funktioner.

Classé Sigma SSP miljø

Classé har bestämt sig för att rikta sig mot highend-kunder som vill ha bästa möjliga surroundljud i vardagsrummet.

– Både med film och musik, förklarade Classé-chefen Dave Nauber när han presenterade surroundprocessorn Sigma SSP på Hi-Fi Klubben.

Detta innebär att Classé har eliminerat delar av den stora valfrihet man har med andra processorer, som försöker tillfredsställa precis alla genom att ha en uppsjö av funktioner, vilket i sin tur leder till sämre komponenter – eller ett betydligt högre pris.

Nedskalad processor
I ljudkvalitetens namn är Sigma SSP nedskalad. Till exempel finns inga analoga videoanslutningar. Om inte processorn ska stå i en professionell multiroom-anläggning finns det i princip ingen som behöver analoga videoingångar i dag. Och de som gör det får hellre se sig om efter någonting annat. Billiga kretsar är inget man vill ha i en highend-produkt och bra analoga kretsar kostar mycket pengar. Genom att skrota sådana kretsar har Classé fått en större budget till bättre digitalkretsar.

Sigma SSP har inte heller lika många analoga ljudingångar som vissa konkurrenter.

Ingångar
Processorn har sju HDMI-ingångar på baksidan och en på framsidan. Tre koaxiala och två optiska digitalingångar sitter på baksidan, bredvid en påkostad USB-DAC-ingång som ska ge PC:n eller Macen tvättäkta highend-ljud.

Balanserad stereoutgång
Classé har valt en balanserad XLR-stereoutgång till fronthögtalarna, för att kunna få ett större dynamikomfång till dem. Resten av kanalerna har obalanserade RCA-utgångar. Det är ett medvetet val, förklarade Dave Nauber.

– Säg att budgeten är 1 000 dollar för en analog ljudkrets i en 10-kanalig processor. Då har du 100 dollar per kanal att arbeta med. Du kan bygga en enda obalanserad krets som kostar 100 dollar eller två 50-dollarskretsar som summeras till en balanserad.

Nauber förklarar att en balanserad krets försöker eliminera brus som introduceras i signalvägen. Men om kretsens komponenter är dåliga och orsakar för mycket brus och förvrängning så kan en del förstärkas i stället för att elimineras. Det finns alltså en prisgräns där billigare kretsar inte blir tillräckligt bra för att ge ett lyft i balanserat läge. Classé anser därför att man i stället bör använda dubbelt så dyra komponenter i en obalanserad krets.

– I vårt exempel lägger vi 100 dollar på 10 kanaler. Vi har valt att använda fyra av dem till vänster och höger frontkanal. Alltså 200 dollar på vänster och 200 dollar på höger. Det betyder att vi har kvar resterande sex obalanserade kanaler, för 100 dollar vardera.

 


Inredningsintresserade uppskattar det kompakta formatet.

Andra funktioner
Genom att strunta i vissa funktioner får Classé som sagt mer pengar över till de som finns. Bland annat är hörlursuttaget på fronten av påkostad typ, i stället för att bara vara en extrafunktion.

– Jag vågar påstå att du får bättre ljud i hörlurarna med den här produkten än med någon annan surroundprocessor, hävdar Dave Nauber bestämt.

Apple och AirPlay
På fronten sitter också en Apple-kompatibel USB-port, som hämtar ut signalen helt bit-perfect från en iPhone, iPad eller iPod. Signalen överförs asynkront på samma sätt som PC-ingången, det är alltså bara rådata som hämtas ut och sedan synkroniseras av den digitala klockan inuti processorn.

Processorn stöder både DLNA och AirPlay. Även AirPlay körs asynkront och konverterar till exempel aldrig en 44,1 kHz-ljudsignal till 48 kHz, vilket Apple TV gör.

Inget Atmos i dagläget
När det gäller 3D-ljud som Dolby Atmos, Auro 3D och DTS-X, som har ljud i höjdled med hjälp av extra takhögtalare, så anser Nauber att det inte är många som vill installera sådana högtalare i vardagsrummet. Och eftersom Sigma SSP främst är avsedd för stereobruk – och förmodligen är förstahandsvalet för dem med särskilda biorum – så saknas dessa format i dagsläget.

– Vi har planer på en DSP-uppgradering längre fram för de kunder som vill ha det, försäkrar Nauber.

Inget 4K ännu
Classés kanske mest kontroversiella val är att de inte inkluderat stöd för videosignaler med 4K Ultra-HD-upplösning. Det beror på att de hellre väntar tills det finns en helt färdig standard.

– Vi anser att 4K inte är viktigt förrän det finns 4K-material. Detta blir viktigt först när formatet är mer utbrett och det finns en fast standard. Till exempel 4K-Blu-ray, som får en högre bildfrekvens. Därför väntar vi med 4K. Bland annat behövs 600 MHz-komponenter, och det är svårt att få kretskort att fungera med så hög frekvens. Och kablar kan också bli problem. Vi kommer hellre med en hardware-uppgradering när de färdiga specifikationerna för 4K Blu-ray är klara.

Ingen automatisk rumskorrektion
Sigma SSP har inte heller någon automatisk rumskorrektion. Classé anser att de system som finns inte är tillräckligt bra. I stället har processorn en 9-bands parametrisk EQ för varje kanal. Ljudnivå, Q-värde och frekvens går att fintrimma med 1 Hz noggrannhet under 200 Hz, med 10 Hz upp till 2 000 Hz och 100 Hz över detta. Nauber lovar att tonkontrollerna inte lägger till brus och förvrängning till musiksignalen.

Styrs med app
Att Sigma SSP inte får betraktas som en teknologiskt omodern produkt, utan snarare är ett resultat av selektiva värderingar, understryker Classé genom att processorn går att styra från mobiltelefon och surfplatta. App-styrningen finns för iPhone och iPad och en Android-version är på gång.

Första intryck av ljudet
Till sist fick vi en kort demonstration av ljudkvaliteten, i ren stereo. Sigma SSP var inkopplad till den nya effektförstärkaren AMP2 och sedan till ett par B&W 802 Diamond-högtalare för 125 000 kronor. Ljudkällan var en MacBook.
Det var aldrig någon tvekan om att ljudet var tvättäkta highend. Kvinnorörelser sken i all sin prakt och det var oerhört bra kontroll över dynamiken i orkestern. Basen var stram och upplöst och allt lät mycket lovande. Och om någon skulle undra: Test kommer!

Pris: 43 900 kronor

hifiklubben.se

Läs vidare
Exit mobile version