Större och smartare TV!

Årets TV-apparater är större, smartare och mer interaktiva än någonsin.

tv

TV-året dominerades fullständigt av begreppet ”Smart TV”. TV-apparater med internet och kraftfulla processorer håller på att förändra vår TV-vardag. TV:n har gått från att bara vara en ”dumburk” till att bli en källa till interaktiv underhållning. Nu för tiden behöver vi inte följa tablån utan kan i allt högre grad titta på vad vi vill, när vi vill, tack vare videotjänster, applikationer och spel. Vi har ännu så länge bara sett början av Smart-evolutionen, den kommer antagligen att utvecklas fort under året i takt med att nya appar tillkommer.

Ny funktionalitet medför nya användarbehov och detta har lett till att många TV-apparater numera har extra fjärkontroller, tryckkänsliga paneler, sensorer som registrerar röster – och handrörelser – eller helt enkelt interaktiva applikationer till surfplattor och smartmobiler. Allt ska förenkla skötseln av den smarta TV-upplevelsen, men inte alla märken lyckas lika bra.

Lyckligtvis har årets TV-apparater också inneburit mycket nytt för oss som är mest intresserade av bildkvalitet. I väntan på att ny teknik som OLED ska bli tillgängliga på konsumentmarknaden har tillverkarna finputsat de traditionella plasma- och LED-LCD-teknikerna så mycket att de numera är inte är så stor skillnad i bildkvalitet mellan dem.

Välj rätt storlek
När man ska välja en ny TV börjar man som regel med att ha en viss uppfattning om vilken storlek och vilken prisklass man ska välja. I år har det blivit billigare än någonsin att skaffa en stor och bra skärm. Om man lägger de estetiska aspekterna åt sidan så är det viktigt för bildupplevelsen att man väljer en TV som är tillräckligt stor, inte bara för avståndet till soffan utan för vad TV:n ska användas till. Film, sport och TV-serier i HD avnjuts med fördel på en skärm som är 50 tum eller ännu större för att få biokänsla. Om du däremot mest tittar på nyheterna eller Gäster med gester har du knappast lika stor glädje av en storskärm.

När du väl har bestämt dig för storleken är det dags att avgöra vilken kvalitet du vill ha. 46 tum är en populär storlek till blandade TV-program, och sådana skärmar finns i snudd på alla prisklasser, från 3 000 till 30 000 kronor. Hur kan det komma sig? Först och främst är det skillnad i bildkvalitet, främst kontrast, färger och svärta. För att få en bild med dynamik och liv är det speciellt viktigt med en stark kontrast mellan mörkt och ljust. Svärta är viktigt för djupkänslan i mörka filmscener. Här finns inga genvägar och de billigaste TV-apparaterna brukar ha en bildkvalitet som inte riktigt hållet måttet på något eller några av dessa områden.

 

TV budgetklassen

Sony KDL-46HX75

Tillhör du dem som sätter bildkvaliteten i främsta rummet så är Sony-skärmen det solklara valet i budgetklassen.  

Sony har en lång tradition av att bygga bra budget-TV-apparater. 753-serien är en något enklare utgåva av den populära 853-serien, och KDL-46HX753 är alltså en mindre kusin till KDL-55HX853 som vi utsåg till testvinnare i sin klass 2012. Och det finns klara familjelikheter mellan de båda: KDL-46HX753 har tveklöst en välbalanserade bild, och kan faktiskt tillfredsställa även dem som är riktigt kräsna när det gäller bildkvalitet.

Sony-skärmen har en fenomenal skärpa och jättestark kontrast utan att överdriva, och det behövs inga stora förändringar i bildmenyn för att få en utomordentligt naturlig bild. Svärtan är ordentligt kolsvart, men mest imponerande är hur Sony lyckas hämta fram fler detaljer i mörka scener än merparten av konkurrenterna. Sony-skärmen är mycket bra på rörelser också, och bevarar skärpan även när det går undan rejält, oavsett om man sätter den på svåra prov med sport eller halsbrytande actionfilmer.

Rent användarmässigt är Sony-skärmen en ganska så okomplicerad historia, med en standardfjärr och ett tämligen traditionellt menysystem. Det finns inte heller något överflöd av smart-tjänster, men Sony har fått plats med Netflix, som är en av de mest aktuella i dagsläget.

KDL-46HX753 har inte direkt det mest spännande utseendet, och när det gäller funktioner saknar den lite jämfört med de koreanska utmanarna från LG och Samsung. Men när det handlar om bildkvalitet ligger Sony ändå en noslängd före, och det räcker för att KDL-46HX753 ska lägga beslag på en knapp men ändå välförtjänt seger!

Läs hela recensionen här

 

TV toppklassen

Philips 60PFL9607 

Den uppdaterade 9000-serien befäster Philips position som en av vinnarna i TV-segmentet. 

9000-serien är Philips finaste och har traditionellt sett tillhört den absoluta TV-toppen när det gäller bildkvalitet, ljudkvalitet och finesser. Vi utsåg föregångaren 46PFL9706 till Årets LCD-TV i High End-klassen 2011, det enda vi egentligen retade oss på var att den inte fanns i större storlekar. I år har Philips lyckligtvis tagit sitt förnuft tillfånga och släppt en sprillans ny 60-tummare för att tillfredsställa oss storskärmstokiga.

60PFL9607 är fylld till brädden med funktioner och finesser. Hela 5 HDMI-ingångar bör räcka för att koppla in de flesta digitala bildkällor. På insidan sitter en MPEG 4-mottagare. 3 USB-portar används för in- och uppspelning av video. Trådlös nätverksanslutning ger tillgång till Philips egen smartportal. Fjärrkontrollen är praktisk att surfa med tack vare tangentbordet på baksidan och har en inbyggd sensor som styr en muspekare med enkla rörelser. Många andra tillverkare har gått över till kant-LED men Philips har fortsatt att utveckla den mer avancerade bak-LED-tekniken. Årets modeller har en bildpanel med hundratals grupper av lysdioder som sitter alldeles bakom LCD-skiktet. Det ger en möjlighet att styra ljusstyrkan individuellt på olika delar av skärmen, vilket ger en fenomenal ökning av kontrast.

Fördelen är uppenbar: Philips-skärmen kan vara bländande vit där det behövs samtidigt som den är kolsvart på andra ställen. På ren svenska innebär det att bilden blir full av dynamik och liv. Philips-skärmarna har aktiva glasögon (två par ingår) och 3D-filmer är imponerande skarpa och livliga tack vare LED-skärmens nästan obegränsade ljusstyrka.

En välförtjänt vinnare av vår toppklass-medalj!

Läs hela recensionen här

 

TV high-end

Samsung UE75ES9005

Om du är en av dem som alltid vill vara värre än grannen så är Samsungs toppmodell något av det maffigaste du kan köpa.

Den 75 tum stora 3D-smart-skärmen är Samsungs allra största, mest välutrustade och solklart dyraste TV. Den ger ett avgjort mer exklusivt intryck än sina syskon i 8-serien, tack vare den kopparfärgade ramen och foten som ger ett varmare och mer organiskt utseende än kromvarianten. UE75ES9005 är fortfarande väsentligt tunnare än sina plasmarivaler, och lätt nog för att det ska gå fint att hänga den på väggen. Mest imponerande är ändå hur tunn ramen är. Med bara ett par få millimeter ram runt ser det nästan ut som om bilden svävar i luften.

Här finns Samsungs nätportal SmartHUB, röst- och rörelsekontroll, internet- och video-appar som YouTube, Netflix och HBO samt inbyggd videokamera för Skype-videosamtal.

UE75ES9005 kan inte mäta sig med skärpan och detaljerna i en äkta 4K-skärm, men den måste ända sägas fungera imponerande väl med konventionellt 1080p-material. Till och med uppblåst i 75 tum, på tre meters tittavstånd, är det svårt att se någon antydan till pixelstruktur eller grynigheter i bilden. Man lägger tvärtemot märke till små detaljer som har en tendens att försvinna i mängden på mindre skärmar.

UE75ES9005 är det största och dyraste TV-monster vi någonsin testat, och därför inte något för alla. Men när TV:n står hemma i vardagsrummet har man förhoppningsvis glömt både den onda ryggen och det tömda bankkontot – det tar nämligen bara fem sekunder att vänja sig vid Samsung-skärmens stora och vitala bild. Bildkvaliteten är något av det bästa vi har sett från en konventionell LED-LCD-TV och den ger en inlevelse i både 2D och 3D som är få förunnat. Enda nackdelen är egentligen priset: för 75 000 kronor kan man köpa både en maffig projektor och en fin TV att ha bredvid. Fast så är det ju det där med att ha allt på samma ställe …

Läs hela recensionen här

 

TV plasma

Panasonic TX-P65ST50

Med sin enorma bild och imponerande detaljering och svärta är Panasonic P65ST50 ett solklart val för alla filmälskare. 

Panasonic har länge byggt några av marknadens bästa TV-apparater, tyvärr har priserna varit därefter. Nu har det blivit ändring på den saken, detta är den billigaste storskärmen från Panasonic någonsin. När den kom kostade P65ST50    30 000 kronor, nu går den faktiskt att få tag i för lite drygt 20 000!

Bildkvalitet
65ST50 har en knivskarp bild som formligen sjuder av liv och som är förmögen att återge detaljer du knappt visste fanns. Här syns till och med de minsta detaljerna i filmen klart och tydligt – information som annars har lätt att suddas ut på skärmar av mindre storlek och kvalitet.

Många av de bästa LED-skärmarna börjar flåsa plasmaskärmarna i nacken när det gäller bildkvalitet. Ändå är det något helt speciellt med att titta på film på en stor plasmaskärm. Medan LED-skärmarna försöker blända dig med ljusstyrka och överdrivet skarpa konturer har 65ST50 en mycket mer avslappnad och behaglig bild, som dessutom ger en bättre känsla av djup.

Det extra djupet beror inte minst på plasmans suveräna svärta, som faktiskt är uppseendeväckande bra även för att vara en plasma-TV. Ljusstyrkan är inte lika kraftig som vad en LED-skärm kan få till, men bortsett från i de allra soligaste vardagsrummen så fungerar P65ST50 utmärkt i de allra flesta situationer.

Med sin enorma bild och imponerande detaljnivå och svärta är den här Panasonic-skärmen ett solklart val för filmälskarna. Och priset gör det möjligt för ännu fler att få en bildkvalitet av referensklass hemma i sitt eget vardagsrum. Panasonic TX-P65ST50 är helt enkelt det bästa köpet för bildfantaster just nu!

Läs hela recensionen här

Läs vidare
Exit mobile version