Denons hemmabioförstärkare stöder 8K – och mycket mer

2020-modellerna i Denons X-serie är en naturlig utveckling av föregångarna.

Denon AVC X6700H Black Lifestyle6 989x556 1

Denons 2020-hemmabioförstärkare är på väg ut till butikerna. Den nya X-serien består hittills av fyra nya modeller: AVC-X6700H, AVC-X4700H och AVC-X3700H samt instegsmodellen AVR-X2700H. Hos Denon betyder beteckningen AVC att det saknas FM-radio, medan instegsmodellen som heter AVR har det ombord.

Stöder 8K-video

Denons förstärkare har utökad ljudreturkanal, ARC (eARC), som stöder högupplöst ljud från en kompatibel TV tillbaka till en HDMI-utgång. Allihop har HDMI 2.1 och är dessutom först ut med stöd för 8K-videosignaler. Även om vi räknar med att konkurrenterna också kommer att lansera förstärkare och receivrar med liknande specifikationer i år. Om inte annat så vore det konstigt om inte Marantz gör det, eftersom det är Denons systerföretag.

Läs också Denon AVC-X8500H Denons nya flaggskepp är ett monster i hemmabion och tack vare hela 13 kanaler skapar den rumskänsla med stort R.

Hur som helst gäller 8K-stödet samtliga HDMI-ingångar, som alltså klarar 8K/50–60 Hz och 4K/120 Hz och dessutom HDR10+, Dynamic HDR, Dolby Vision, HLG och standardformatet HDR10. Vilken sorts HDR-format än videoströmmen är kodad med kommer med andra ord Denon-förstärkaren att kunna skicka vidare den till TV:n eller projektorn.

Tack vare en funktion som heter Quick Media Switching slipper man att skärmen tillfälligt blir svart när bildkällan ändrar upplösning eller bildfrekvens.

Denon AVC-X6700H. Foto: Denon

Dolby Atmos

AVC-X6700H har 11 kanaler ombord, medan X4700H och X3700H har 9. Alla återger 3D-ljud med Dolby Atmos, och i detta sammanhang kan X6700H slå sig mest för bröstet med upp till 7.1.4 kanaler (där 4 anger antalet höjdkanaler). Eftersom den har en 13-kanals processor ombord kan man dessutom koppla in en extra stereoeffektförstärkare eller ett par aktiva högtalare och utöka till 7.1.6- eller 9.1.4- surroundljud.

Virtuella höjdkanaler

Om man inte vill installera högtalare i taket, och inte har huvudhögtalare med särskilda Atmos-element som pekar uppåt (så kallad Atmos Elevation), kan alla förstärkare skryta med något som kallas Dolby Atmos Height Virtualization. Dent är en teknik som simulerar Atmos-effekten med ett vanligt högtalarsystem, där samtliga högtalare sitter i öronhöjd. Hur bra det fungerar kan vi inte uttala oss om ännu, men hittills har vi inte varit särskilt imponerade av soundbar-högtalare med liknande teknik.

Mer 3D-ljud

Andra 3D-ljudformat stöds också, till exempel DTS:X och DTS Virtual: X (som motsvarar Atmos Height Virtualization) samt Auro-3D. Det senare är det mest högupplösta av dem alla, men kräver en lite annorlunda placering av höjdhögtalarna – och utbudet av källmaterial är dåligt. Längre fram i år får AVC-X6700H stöd för DTS:X Pro, vilket ger ljud i upp till 13 kanaler med DTS:X, till exempel 7.2.6 eller 9.2.4.

IMAX Enhanced

De tre toppmodellerna är så kallat IMAX Enhanced. När vi först hörde talas om tekniken förstod vi inte riktigt vad det var, inte ens efter vi försökte ta reda på det på IMAX hemsida. Men det innebär tydligen att både ljud och video har metadata som får förstärkaren att automatiskt ställa in innehållet så som regissören tänkte sig det. Oavsett vilka inställningar man har gjort i förstärkaren och TV:n. Under förutsättning att båda stöder tekniken, alltså. Dessutom stöds de speciella storleksförhållandena 1,44: 1 och 1,9:1.

Denon AVC-X6700H. Foto: Denon

Gaming

Spelfantaster kommer att uppskatta Variable Refresh Rate, som automatiskt anpassar sig efter spelets uppdateringsfrekvens, och Auto Low Latency-läget växlar automatiskt till Game-läge för att minimera fördröjningen i HDMI-ingången (input lag). När det ska dundras loss i spelet vill man att allt ska gå i realtid och inte släpa efter i många millisekunder!

Strömning

H:et i slutet av modellbeteckningen innebär att alla fyra förstärkarna har HEOS inbyggt, vilket är Denons multiroom-plattform för strömning. I grund och botten har den samma funktionalitet som Sonos, med inbyggt stöd för de flesta strömningstjänster. Inklusive Tidal, Spotify, Deezer och internetradio med TuneIn, för att bara nämna några. Men inte YouTube Music eller Apple Music, det får man i stället strömma via AirPlay 2 eller Bluetooth. AirPlay 2 gör för övrigt att Denon-förstärkarna blir en del av i ett Apple HomeKit-baserat smarthem och går att styra från mobiltelefonen via Siri. De stöder även både Alexa och Google Assistant, men då behöver man ha en Amazon Echo- eller Google Home/Nest-högtalare sitt nätverk.

Denon AVC-X6700H har sammanlagt 11 förstärkarkanaler, plus 13 kanals signalbehandling. Då krävs en separat stereoeffektförstärkare. Foto: Denon

Audyssey-rumskorrektion

Den billigaste modellen, receivern AVR-X2700H, har Audyssey MultEQ XT-rumskorrektion medan de tre dyrare förstärkarna har den mer högupplösta 32-bitarsversionen (XT32). De har också subEQ HT för separat kalibrering av subwoofer En ny minnesfunktion har tillkommit, så att man kan lagra två Audyssey-konfigurationer och växla mellan dem omedelbart.

AVC-modellerna har även ett Pre-Amplifier-läge, som stänger av effektförstärkarna om alla högtalare drivs av separata förstärkare. Den här funktionen är ärvd direkt från flaggskeppet AVC-X8500H. Vårt test av den monsterförstärkaren kan du läsa här.

Priser

Vi har inte fått de svenska priserna ännu, men här är de europeiska:

AVR-X2700H: 850 euro
AVC-X3700H: 1 200 euro
AVC-X4700H: 1 700 euro
AVC-X6700 H: 2 500 euro

Förstärkarna förväntas dyka upp i HiFi Klubbens butiker under sommaren – och AVC-X6700H är redan på väg till vår testrum. Den ser vi fram emot!

Läs vidare
Exit mobile version