Man kan inte få allt, sägs det, men Nikon D850 kommer bra nära. Den är nämligen både snabb och har hög upplösning.
Nikons 800-serie har alltid haft extremt hög upplösning – och tagit skarpa bilder – men hastigheten har varit långsamt och autofokusen har varit förhållandevis trög, vilket gjort att kamerorna inte hängt med i svängarna om motivet har flyttat på sig snabbt.
Läs också: Test av Nikon D810
Ny bildsensor
Inuti Nikon D850 sitter en ny 45,7 Mp-sensor och autofokusmodulen från Nikon D5. Med 153 fokuspunkter och en hastighet av 7 bilder/s. Eller upp till 9 bilder/s när vertikalgreppet MB-D18 är påmonterat, som har ett EN-EL18a-batteri.
Kamerans ISO-känslighet sträcker sig från ISO 64 till 24600 och kan utökas uppåt och nedåt till ISO 32 och 102400.
4K-video och 8K time lapse
Nikon D850 filmar 4K-video i fullformat – alltså med hela bildsensorn – och 30, 25 eller 24 bilder per sekund. Och äntligen har Nikon insett vi vill ha fokus peaking med manuell fokus (fokusmarkering) och zebraränder när vi filmar.
Den strömmar 4:2:2 (8-bitars) 4K-video okomprimerat via HDMI-kontakten och har anslutningar för både mikrofon och hörlurar.
Kameran har också en 8 cm vinklingsbar pekskärm med en hög upplösning på 2,36 Mp och under det vädertätade kamerahusets luckor finns två kortplatser. En för snabbt XQD-kort och en för vanligt SD-kort.
Har man ett XQD-kort i kameran kan man ta upp till 51 bilder i serie, med 14-bitars komprimering utan förluster. Eller 170 bilder i 12-bitars komprimering utan förlust.
Trådlöst
Trevligt nog har Nikon stoppat i SnapBridge, som överför foton trådlöst via Bluetooth eller wifi upp till 2 Mp. För att göra samma sak med högupplösta filer måste man ha en separat wifi-adapter som heter WT-7.
Man kan också göra intervallfilmning i 4K, men ännu coolare är möjligheten att göra intervallfilmer i 8K-upplösning – om man har en tredjepartsprogramvara, märk väl.
Nikon-fotografer kommer utan tvekan att känna igen sig. Knappar (flera av dem bakgrundsbelysta) och rattar sitter precis där man är van vid, men responsen och autofokusen är mycket snabbare än tidigare modeller i 800-serien.
Kameran låser autofokus omedelbart. Bildhastigheten med vertikalgreppet ger kameran en klar fördel mot de flesta fullformatkameror. Som bortsett från Sony a9 är relativt långsamma och sällan lämpar sig för actionfotografering.
Passar nästan allt
D850 är inte bara en kamera för landskap, arkitektur eller porträtt, den passar också för naturfotografering och action. Bildhastigheten 9 bilder/s med så bra buffert, i kombination med 45 Mp, ger fullformatskameran många användningsområden.
De första bilderna tyder på en lovande skärpa och mycket höga prestanda vid höga ISO-värden, men vi måste vänta på ett regelrätt D850-test innan vi kan göra några riktiga slutsatser. Är den bättre än Canons och Sonys konkurrerande kameror?
Pris
Nikon D850 släpps 7 september och kostar 39 300 kronor för enbart kamerahus. Vårt test kommer strax därefter.
Här finns alla specifikationer för Nikon D850.