OM System, tidigare mer känt som Olympus, har gett sitt flaggskepp en översyn som kan vara välkommen för vissa. Medan andra förmodligen läser detta med en axelryckning.
Kameran är i princip densamma som OM-1-kameran vi testade för två år sedan. En blixtsnabb, smidig och mycket kapabel kamera med bra ergonomi och bra bildkvalitet.
I nya OM-1 Mark II har OM System koncentrerat sig på att förbättra autofokusen. Den har ett inbyggt ND-filter med gradering, vilket åtminstone naturfotografer kommer att uppskatta. Marknadens kanske bästa bildstabilisator, den klarar nu upp till 8,5 steg med stabilisering, lite beroende på vilket objektiv som används, medan resten är känt sedan tidigare.
De viktigaste specifikationerna i en kort översikt:
- 20 megapixel Micro Four Thirds staplat CMOS-bildchip
- Inbyggd dammborttagning
- Upp till 8,5-stegs stabilisering
- 4K-video upp till 60p med 10-bit och Log
- 50 bilder/s fotograferingshastighet med autofokus, upp till 120 bps med låst fokus/ljusmätning
- 80 Mp högupplöst stillbild med stativ, 50 Mp handhållen
- 14-bitars RAW-inspelning
- Live composite, Pro Capture, Live ND och graderat ND-filter
- Igenkänning och fokusspårning av flera motiv
- 5,76 Mp OLED-sökare, 0,83 x förstoring, utan black out
- Väderbeständig och IP53-certifierad
- 500 bilder per laddning
- HLD-10 batterigrepp som tillbehör
- 2 x UHS-II SD-kortplatser
ND-filter
Kamerans inbyggda neutral density-filter är inte ett fysiskt utan ett simulerat filter. Det kan ställas in i grader – 2, 4 och 8 – och linjen och effekten av graderingen kan ställas in och roteras med knappar på kameran, eller på den vridbara pekskärmen.
Med Live ND kan man få upp till ND128.
En större buffert och ny True Pic-processor har gjort det möjligt för kameran att ta 256 råfiler med 5 bps, eller 213 råfiler i serie upp till 120 bps, och autofokusen använder maskininlärning för att ta reda på vilken typ av motiv man har i sökaren. Som för övrigt är utan black out vid serietagning.
Fokusalgoritmerna kan nu bättre skilja mellan olika motiv och följa dem under inspelning. Ett nytt läge för att känna igen människor, inte bara ansiktsigenkänning, ska förbättra fokusspårningen av till exempel idrottare.
I övrigt riktar sig kameran väldigt mycket till naturfotografer, mer än street, arkitektur eller resor.
Det mesta handlar om bättre följfokus och en kompakt och lätt kamera, som inte tynger fotografen i onödan, och då kan man till exempel ta med en OM-1 Mark II, och den nya telezoomen, 150-600mm F5.0-6.3.
Den relativt kompakta telezoomen motsvarar en 300-1200mm, och i bra ljus lämpar den sig mycket bra för naturfotografering. Det kanske inte är förstahandsvalet för inomhussporter eller fotografering av vilda djur i skymningen.
Telezoomen är väderbeständig och har optisk stabilisering upp till sju steg, och vikten är precis 2 kg.
Objektivet kostar 31 490 SEK medan kamerahuset kostar 27 990 SEK.