Försäljningen har sjunkit som en sten, framför allt marknaden för kompaktkameror som decimerats starkt jämfört med guldåren 2006–2009.
Den äventyrliga tillväxten som mobilmarknaden har haft sedan iPhone revolutionerade marknaden 2007 får ta på sig skulden för den kraftiga nedgången i antalet sålda kompaktkameror.
För vanligt folk är det enklare och bekvämare att ta bilderna med mobilen. Och dela med sig av dem omedelbart. Därför tas det också fler bilder än någonsin. Fast med mobiltelefonen i stället för en Canon Ixus, som var en storsäljare för ett par år sedan.
Trots att en Ixus för 2 000 kronor ger bättre bildkvalitet än en smartmobil ger kunderna blanka tusan i det och fotograferar med telefonen i stället. Det finns alltså inte mycket som tyder på att kunderna är särskilt intresserade av bildkvalitet. För i mobilen finns filter och festliga effekter som på bara en sekund kan ändra bilden till det oigenkännliga och de används hela tiden. Instagram, Snapchat och Facebook är fullt av pimpade bilder som maskerar en bristande bildkvalitet.
Siffrorna för systemkamerorna är inte heller någon rolig läsning. När jättar som Canon och Nikon nästan halverar sin försäljning av spegelreflexer bör alarmklockorna ringa. Tillsammans står Canon och Nikon för lejonparten av kameramarknaden, men ingen av dem tycks ha vaknat. 2014 lanserade Canon sin nya spegelreflexkamera EOS 7D II. Som egentligen inte alls är något nytt utan en uppgraderad version av en kamera som kom 2009! Bästsäljaren EOS 700D kom också 2009 och den enda spegellösa systemkameran från Canon kom 2012.
Det är lite bättre ställt hos Nikon. Som släppte fyra spegelreflexer 2014, fast tre av dem är bara förbättrade versioner av äldre kameror. Men det ryker inte direkt om lanseringstakten. Som är låg.
För att inte tala om bristen på innovation. Man får snegla på de spegellösa kamerorna för att hitta sådant. Sony, Fujifilm, Olympus och Panasonic har tillhört de ledande inom kamerautveckling de senaste åren. Sonys fenomenala hybridfokus i a6000, Olympus femaxlars bildstabilisator, Fujis X-trans-bildsensor och Panasonics satsning på 4K måste betraktas som innovationer.
För att inte tala om utvecklingen av elektroniska sökare, optik och tillbehör som gör spegellösa kameror mer attraktiva än spegelreflexer. Vilket också reflekteras på marknaden, där siffrorna är betydligt mer positiva än för kompakt- och spegelreflexkameror.
För Nikon och Canon handlar det mycket om att behålla kunderna, därför är det viktigt att lansera nya versioner till den befintliga marknaden. Frågan är bara hur länge kunderna orkar vara Canon- eller Nikon-trogna när allt de erbjuds är en marginellt bättre version av kameran de redan har.
2015 blir ett mycket spännande år för kamerabranschen. Då måste Canon och Nikon leverera på den spegellösa marknaden, som domineras av andra än dem. Annars kommer framtiden att se mörk ut, för det är inte mycket som tyder på att spegelreflexen har så många år kvar på en marknad som efterfrågar bekvämlighet i kombination med bildkvalitet när de ska köpa ny kamera.