Årets rekommenderade kameror

Man behöver inte vara yrkesfotograf med obegränsad budget för att ta bra bilder.

kameraer

Att välja kamera handlar egentligen om att välja ett redskap som passar uppgiften. Så gör proffsen, men sällan glada amatörer. Vanliga dödliga låter hellre en liten kompaktkamera göra jobbet. Då blir bilderna bättre än med mobilkameran. Våra tester visar dock att det är stor skillnad på bildkvaliteten och de kreativa möjligheterna som en liten kamera har. Undantag finns naturligtvis, och som så ofta förut handlar det om pris. De billigaste kamerorna har flest begränsningar och tar sämst bilder.

Snåla inte med kvaliteten
Därför brukar vi rekommendera att börja titta i prisklassen från ungefär 2 000 kronor. Då får man helt enkelt högre kvalitet för pengarna. Bilderna blir bättre och man sitter med ett leende på läpparna när man ser hur fina förstoringar det går att få med en kompaktkamera.

Dyrare behöver inte vara bättre
De lite dyrare kamerorna levererar inte nödvändigtvis en högre bildkvalitet, åtminstone inte om man tittar på sådana med mycket zoom, till exempel 12x eller 16x. Då sjunker nämligen optiska prestanda påtagligt. Man betalar extra för mer zoom, och för fler funktioner, men får sällan högre bildkvalitet på samma gång.

Proffsig och liten
Det finns en liten typ av kameror som brukar kallas för proffskompakter. De kännetecknas av att de kan lagra bilder som råfiler, som sedan ”framkallas” i bildredigeringsprogram efteråt. Sådana kameror har dessutom bildsensorer med större yta än vanliga småkameror. Lägg därtill påkostad optik med bättre linselement så inser man att bildkvaliteten blir i en klass för sig.

Hybrider
En ganska så ny kameratyp, som kallas för hybridkameror eller små systemkameror, håller på att få fotfäste på marknaden. De känns igen på att kamerahusen och objektiven är mycket mindre än spegelreflexer med tillhörande optik, men de har fortfarande utbytbar optik och en funktionsnivå som påminner mer om en spegelreflex än en kompaktkamera. De flesta av de stora märkena (utom Canon) har sådana modeller, som ofta har en bildkvalitet och funktionalitet som är fullt i klass med dyrare spegelreflexer. Fast med den uppenbara fördelen att de är mycket mindre, lättare och mer behändiga att ha med sig.

Spegelreflex
Fotografer som vill ha högsta möjliga bildkvalitet föredrar ofta en spegelreflex. Då får de dessutom möjligheten att kunna byta optik hur som helst. Spegelreflexernas form har inte förändrats nämnvärt på 40 år, och beror på konstruktionen med spegel och sökare. Många känner sig mer bekväma med en spegelreflex eftersom den brukar ha gott om plats för stora handgrepp och tydliga knappar och rattar.

Om man tycker att en spegelreflex är stor och klumpig kan en hybridkamera vara en bra kompromiss. Med en sådan får man i stort sett samma funktioner och bildkvalitet, fast från en mindre och lättare kamera som kostar ungefär lika mycket.

Kompaktkamera

Canon IXUS 230HS

Lättanvänd och bra

Vill man ha en liten kamera utan onödiga finesser som tar bra bilder är det Ixus 230HS som gäller.

Ixus 230 HS påstås vara världens tunnaste kamera med 8x zoom och med sina 22 millimeter är det svårt att ifrågasätta. Den är alltså ytterst fickvänlig och zoomomfånget räcker faktiskt utmärkt för de vanligaste situationerna på semestern.

Formatet har gjort att knapparna sitter lite annorlunda än man är van vid. Menyknappen och väljaren av fotoläge har hamnat på sidan av kameran vilket känns lite udda. Men eftersom det inte är dem man använder mest så fungerar det faktiskt bra och man vänjer sig snabbt. Det har dessutom gett den trevliga effekten att baksidan hålls fri från onödiga knappar. De som finns sitter väl åtskilda och är lätta att hitta med fingret.

Det finns inga fantasifulla finesser som man ändå inte har någon större användning av. Det gör hanteringen enklare och håller nere priset på kameran. Vad som däremot finns är olika lägen för att ta snabba bildserier och antingen sammanfoga bilder eller välja ut den bästa av dem. 230HS har dessutom en smidig följande autofokus och en bra bildstabilisering.

Canon har satsat på viktiga saker som att kameran startar snabbt och att man inte ska behöva vänta länge innan man kan ta nästa bild. Samt på bildkvaliteten så klart. Den har bra skärpa genom hela zoomomfånget och färgerna är korrekta. Tack vare den bakgrundsbelysta CMOS-sensorn kan man dessutom ta bra bilder även i dålig belysning.

Tycker man att det är viktigare att kameran är smidig att stoppa i fickan än att den har monsterzoom så är Ixus 230HS ett utmärkt val för den genomsnittlige semesterfotografen.

Läs recensionen här

Vattentäta kamera

Panasonic Lumix DMC-FT3


För äventyr och bad

Panasonic fortsätter dominera bland de vattentäta kamerorna och bjuder i år på ännu fler finesser till ett lägre pris. Det är bara att tacka och ta emot.

FT-serien har ända sedan den kom vunnit våra tester av tuffa kameror och FT3 är inget undantag. Trots att den numera inte är i metall så klarar den fall på respektabla två meter. Ännu märkligare är att den även klarar upp till 12 meters vattendjup vilket är mer än föregångaren. Ska man ta med sig kameran till skidbacken är det även trevligt att den klarar temperaturer ner till tio minusgrader.

Kamerahuset har blivit mer rundat vilket ger ett skönare grepp. Fyrvägskorset är distinkt och lättjobbat och avtryckaren är lättåtkomlig och lagom känslig. Snabbinställningsknappen som vi känner igen från många andra modeller gör att man snabbt kommer åt de vanligaste inställningarna. Panasonic har smart nog även gjort motivvalen för sport, snö, strand och vatten lättare tillgängliga än mindre vanliga scenlägen för en sådan här kamera.

Bland finesserna i FT3 gillar vi GPS-mottagaren som inte bara bakar in positionen där fotot är tagen i bildfilen utan även kan visa var man är i klartext. Det är inte självklart på GPS-kameror. Ännu ovanligare är att man får kompass, höjdmätare och barometer vilket känns helt rätt för en äventyrskamera. Man kan självklart även plåta i 3D genom att hålla nere avtryckaren och svepa med kameran.

För att vara en kamera med inbyggd optik så är bildkvaliteten bra och det finns inga störande förvrängningar varken i vidvinkel eller i tele. Skärpan är bra och färgåtergivningen god med endast en aning gulstick under vatten. Där skiner FT3 annars med utmärkta prestanda i dåliga ljusförhållanden. För en kamera som faktiskt blivit billigare sedan förra året trots alla nyheter är det imponerade.

Läs recensionen här

Proffskompakt

 

Fujifilm FinePix X10

Ett steg framåt

När bildkvalitet och kontroll är viktigt behöver man en sådan här kamera. 

 

Canon, Nikon, Leica, Panasonic och Olympus har alla försökt. Samsung också. Men ingen har lyckats så bra som Fujifilm med att bygga en kompaktkamera som har en bildkvalitet som kan närma sig systemkamerorna. Olympus XZ-1 är egentligen det enda reella alternativet, mycket på grund av dess enastående optik. Men Fuji-film X10 har en ännu större och bättre bildsensor och ligger snäppet före konkurrenterna när det gäller tekniska prestanda.

 

Tack vare stora tydliga knappar och rattar, en ganska så fin optisk sökare och en kvalitetskänsla man inte brukar förknippa med en kompaktkamera är X10 rena drömmen att jobba med. Fujinon-zoomens 28–112 mm (f2,0/2,8) i kombination med Fujis egen EXR-bildsensor levererar varorna varenda gång, även i dåligt ljus.

 

Färgåtergivningen, kontrasten och bilddynamiken tillhör toppklassen och är bättre än i någon annan kompaktkamera vi har testat. Möjligtvis bortsett från Leica X-1 – när vitbalansautomatiken fungerar – måste vi gå till systemkamerorna för att hitta högre bildkvalitet. För alla som tar fotografering på allvar, och behöver ett bra redskap, är X10 ett givet val. Fast det är klart, särskilt liten är den inte, objektivet sticker ut även när kameran är avstängd. Bildkvaliteten går däremot inte att klaga på.

Läs recensionen här

Systemkamera

Olympus PEN E-PL3

Kompakt kvalitet

Argumenten för spegelreflexer blir allt färre när man håller en PEN E-PL3 i handen, den gör det mesta lika bra. Om inte bättre. 

Den har blixtsnabb autofokus som sällan bommar och tar oskarpa bilder. Och så filmar den i HD-kvalitet. Dessutom är den liten, så liten att det inte finns plats för någon inbyggd blixt, däremot ingår det en liten separat blixt. Vridskärm har den dock, vilket gör videofilmning till en barnlek.

Med Olympus och Panasonics MFT-kameror man kan välja och vraka mellan flera hundra objektiv med hjälp av olika adaptrar. I skrivande stund finns det dessutom 21 olika objektiv till Olympus och Panasonics hybridkameror. Ett sådant system är lockande att satsa på, och man vet att det kommer att växa med uppgiften.

E-PL3 är kanske den mest användbara lilla systemkameran för vanligt folk. Precis som övriga modeller i PEN-serien är den liten och behändig och inte minst ett sant nöje att ta bilder med. De många inställningarna innebär att man kan anpassa kamerans funktioner efter egna behov. Bildkvaliteten tillhör inte oväntat tätskiktet och fokushastigheten är klassledande. Enda nackdelen är brus på väldigt hög ISO. De flesta av oss är dock inte allergiska mot brus. Färg-återgivning och exponeringsprecision är ofta viktigare. För att inte tala om själva motivet som förevigas på minneskortet. Och det är ju trots allt det viktigaste.

Läs recensionen här

 

Spegelreflexkamera

Canon EOS 600D

Amatörens dröm

Att välja kamera har aldrig varit svårare. Samtidigt som hög bildkvalitet aldrig har varit billigare.

Canon har lyckats fint med att uppgradera sina kameramodeller. Här har de tagit ett väl beprövat och billigt kamerahus och stoppat in teknik från dyrare EOS-modeller. Sedan vårt test i våras har priset sjunkit med drygt två tusenlappar, och då är EOS 600D ett ännu bättre köp än när vi gav den en Speciellt rekommenderad-stämpel.

Rent tekniskt är 600D samma kamera som 550D, med samma 18-megapixlars bildsensor och HD-videofilmning. Den mest synliga förändringen är en vrid- och vändbar, högupplöst skärm som lånats från den mer påkostade EOS 60D. Zoom-objektivet 18–55 mm (motsvarar 28,8–88 mm i 35-mm-format) har förbättrats med ny och mer kompakt design.

Canon EOS 600D är en oerhört användbar kamera för alla. Åtminstone de som vill ha en hög bild- och videokvalitet från en kamera som man inte behöver vara kärnfysiker (eller yrkesfotograf) för att kunna använda. Trots storleken gör den relativt låga vikten kameran behändig, och tack vare föredömligt överskådlig placering av knappar och rattar tar det inte långt tid att lära sig att hitta bland alla funktioner.

Även om det inte har skett några märkbara framsteg i bildkvalitet sedan förra generationen håller funktionsnivån hög klass. 600D är en av de mest avancerade amatörkamerorna vi har testat, men det betyder inte att den är komplicerad att använda.

Läs recensionen här

 

Läs vidare
Exit mobile version