TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Nu kommer Twin Peaks säsong 3

Fantastiskt goda nyheter för alla som älskar kvalitetsserier. Efter en ökenvandring på nästan ett kvarts århundrades har David Lynch och Mark Frost bestämt sig för att återuppliva ”Twin Peaks”!

forfatter
Publicerad 2014-10-07 - 16:36

Den nydanande kultserien Twin Peaks (1990–1991), regisserad av legendariske (och synnerligen excentriske) David Lynch (”Elefantmannen”, ”Blue Velvet”, ”Wild at Heart”, ”Mullholland Drive”) och producerad av Mark Frost, blev omedelbart en stor succé. David Lynch var en pionjär som gick från stor och välrenommerad filmregissör till det (ofta utskällda) TV-mediet. Lynch skrev tillsammans med Mark Frost manus till serien som utspelas i det lilla avlägsna industrisamhället Twin Peaks med 51 201 invånare – ett invånarantal som snabbt reduceras till 51 200 när high school-ungdomen Laura Palmer (Sheryl Lee) hittas mördad.

Dale-Cooper
Kyle MacLachlan som FBI-agent Dale Cooper. 

Den lokale sheriffen Harry S Truman (Michael Ontkean) får assistans av FBI i form av specialagent Dale Cooper (Kyle MacLachlan), en professionell storstadsagent med stor aptit på svart kaffe och doughnut – som snabbt finner sig tillrätta i den udda lilla staden med alla sina excentriska invånare och många vackra kvinnor.

David-Lynch
Regissör och manusförfattare David Lynch.

I känd David Lynch-stil är serien kryddad med härliga, karikerade personer som The Log Lady, Benjamin Horne, Pete och Bob samt ett omfattande galleri biroller som ger liv åt småstaden – och komplicerar mordgåtan. Dialogen är ofta underfundig, full av underdrifter och härlig ironi. Vi ska inte heller glömma att Lynch, som grädde på moset, castade en arsenal av vackra kvinnor: Sherilyn Fenn, Mädchen Amick, Lara Flynn Boyle, Heather Graham, Peggy Lipton och Sheryl Lee. För både Sherilyn Fenn och Lara Flynn Boyle blev TV-serien en språngbräda för framtida karriärer.

twin_peaks-rolling_stone-october_1990-scanned_by_kroqjock-hq_-1

”Twin Peaks” var med om att bana väg för den enorma innovation inom TV-serier vi har sett det senaste årtiondet, där kända skådespelare och regissörer går hand i hand med bra manus och stora budgetar. ”Twin Peaks” gjordes bara i två säsonger och efter att mordet på Laura Palmer löstes i mitten av andra säsongen – och tittarsiffrorna sjönk, budgeten krympte och Lynch tröttnade – slutade allt i oförlöst kaos. 1992 kom en prequel i form av långfilmen ”Twin Peaks – Fire Walk with Me”, men Lynch har många gånger lovat att det aldrig ska göras någon uppföljare/avslutning.

Tills i går!

Mark Frost och David Lynch slår ännu en gång sina påsar ihop och nästa år sätter de igång med inspelningen av den tredje säsongen av ”Twin Peaks”, som förväntas ha premiär i början av 2016. Både Frost och Lynch ska skriva manus och Lynch står själv för regin av seriens nio avsnitt. Produktionsbolaget blir Showtime.

screen-shot-2014-10-06-at-10-54-01-am

Med på det hela blir (förmodligen) Kyle MacLachlan, vars öde var osäkert i slutet av serien 1991. Han skrev själv följande på Twitter efter nyheten släpptes:

”Better fire up that percolator and find my black suit#Twinpeaks.

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
En kvinnlig Hulk kan väl omöjligen vara bra? Det finns många droppar i havet – och uppenbarligen ännu fler i Marvel-universumet. Men She-Hulk är faktiskt en frisk fläkt i genren.
Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend