Trailer till Exit, säsong 2

Nu har trailern kommit till andra säsongen av en av Norges största tittarsuccéer, Exit. ”Ännu mer fucked-up.”

Exit sesong 1 1 1022x681 1

För drygt ett år sedan bänkade sig en och en halv miljon norrmän framför TV:n för att bevittna vad finansvalparna på Aker Brygge hittade på.

Efter ett manus av Øystein Karlsen, baserat på verkliga händelser med fyra finans-tycooner, tog Exit tittarna med storm. Även i Sverige gick serien hem.

Den andra säsongen är inspelad mitt under coronapandemin, med alla de utmaningar som det har medfört, men serien sägs innehålla lika många häftiga sex- och actionscener som vi fick se i den chockerande första säsongen. NRK sålde serien till otroliga 36 länder.

Läs också Sex, drugs, money, and drugs! En fascinerande inblick i macho- och skitstövelskulturen i ”grabbgängets” finansvärld.

Säsong 2 har premiär 5:e mars och i dag släpptes den första trailern:

Greed is good!

I Wall Street (1987) blev Gordon Gekko (Michael Douglas) en ikon för den hänsynslösa yuppie-eran, med mantrat ”Greed is Good!” blev han en förebild för de självcentrerade, cyniska finansspekulanterna – precis tvärtom mot vad som var Oliver Stones tanke med filmen.

34 år senare har världen tydligen inte gått särskilt mycket framåt.

I Exit mötte vi ”grabbgänget” som är fulla av pengar, har upplevt allting innan de fyllt 30, har tröttnat på blasé-tillvaron och tror att de äger världen. Gekko är utan tvekan en man de dyrkar.

Adam (Simon J. Berger) älskar kokain, snygga horor, dyra klockor och Porsche, Henrik (Tobias Santelmann) är gängets festprisse, med en tröttsam fru och fyra mulattbarn, Jeppe (Jon Øigarden) är grabbgängets Gordon Gekko och William (Pål Sverre Hagen) har tjänat stort på fastigheter och tål vare sig sin bipolära fru eller sina tröttsamma snorungar.

Gemensamt för dem alla är att de har blivit så osannolikt rika att de tror att de är gudar i sin egen lilla värld, där lagar, normer, regler och etik inte längre är något som rör dem. De tänker inte förnedra sig genom att bry sig om var någonstans man kan eller inte kan parkera bilen, de förväntar sig alltid att få bord på de bästa restaurangerna, deras au pairer är slavar och deras kvinnor sex-/bruksföremål. Pengar är Gud och de är överstepräster.

Ine Marie Wilmann, Agnes Kittelsen och Sonja Wanda. Exit, säsong 2 (Foto: Stephen Butkus/Fremantle/NRK)

Säsong 2 handlar om hur de fyra finansmännen vi träffade den första säsongen tjänar sina pengar. Om hur korruption, insiderhandel och kamratskap gör de allra rikaste i Norge ännu rikare.

Den visar också sårbarheten hos kvinnorna som är ekonomiskt beroende av sina män. Vad de måste utstå för att fortsätta livsstilen och upprätthålla Och vad kan de tvingas göra om de plötsligt står utan både man och pengar.

Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?

Skådespelarna är Agnes Kittelsen, Simon J. Berger, Pål Sverre Hagen, Tobias Santelmann, Ine Marie Wilmann, Jon Øigarden, Anders Baasmo, Maria Bonnevie, Rolf Lassgård, Sofia Helin med flera.

Jeppe (Jon Øigarden), William (Pål Sverre Hagen), Henrik (Tobias Santelmann) och Adam (Simon J. Berger). Exit, säsong 2 (Foto: Stephen Butkus/Fremantle/NRK)

Seriens skapare och regissör, Øystein Karlsen, säger så här till NRK:

Säsong 2 är en mörk, mycket mänsklig, rolig, ledsam och ibland spritt språngande galen historia som precis som merparten av säsong 1 bygger på sanna historier. Det är en historia om kapitalismens skuggsida. Om insiderhandel, penningtvätt, skatteparadis och vad som händer när inkomster är viktigare än människor. På samma gång är den ett slags grävande grävande i något som vi alla har gemensamt: ett försök att hitta mening med livet. Och den berättas av ett skådespelarteam som kanske är det bästa som jag någonsin har fått vara med att berätta en historia med.

 

Producent Petter Testmann-Koch tillägger:

I säsong 2 är berättelserna mer komplicerade, dramat mer intensivt och livet på Vestkanten [i Oslo] ännu mer fucked-up. Exit 2 synliggör i högre grad hur stora pengar skapas och omsätts i dagens samhälle. Och hur dansen kring dessa pengar skapar parallella samhällen som vi inte trodde fanns här i Norge.

Ljud & Bild återkommer så snart som möjligt med en recension, vi erkänner att vi längtar som barn efter julafton! 🙂

Läs vidare
Exit mobile version