I mitten av 1600-talet, strax innan Amsterdam upplever den stora kraschen på tulpan-marknaden. Mot den här kulissen möter vi den välbärgade köpmanen Cornelis Sandvoort (Christoph Waltz). Efter att ha förlorat sin hustru och två barn i barnsäng är hans största önskan att få en arvinge på äldre dagar – något han försöker ordna genom att köpa en ung, vacker flicka från ett barnhem. Alltså tvingas Ophelia (Alicia Vikander) natt efter natt ta emot hans ”lilla soldat” och låta honom ”fyra av sina kanoner” – som mycket väl kan vara blindgångare.
Rikedom föder fåfänga, sägs det, och det gäller även bland eliten i Amsterdam. Cornelis lejer en av stadens unga konstnärer, Jan van Loos (Dane DeHaan), för att få ett porträtt av sig och sin unga, vackra hustru – så att folk, post mortem, ska kunna bli avundsjuka när de ser hur vacker fru ”den gamla grisen” hade.
Oscarsvinnaren Alicia Vikander (The Danish Girl) är strålande som den unga, osäkra och missanpassade Sophia. Hon vill ha ljuset släkt under de ”äktenskapliga plikterna” och drömmer om ett liv med sann kärlek. Känslor som besvaras när van Loos kommer in i hennes liv.
Atmosfären och skildringen av 1600-talets Amsterdam är förträfflig och Tulip Fever börjar som ett romantiskt kostymdrama med förbjudna känslor, där haussen på tulpanmarknaden går som en röd, intressant tråd genom berättelsen. Sedan kommer raset.
Problemet är att filmen packas tätt, till bristningsgränsen, av handling och bihandlingar och inte lyckas bestämma sig för om den är ett romantiskt drama, en platt komedi eller ett mörkt drama – innan allt blir billig, osammanhängande, riktningslös och föga trovärd romantisk kiosklitteratur. Dold och inbillad graviditet är mer komiskt än intressant, och Zach Galifianakis karaktär är en vandrande, malplacerad katastrof. DeHaan lyckas dessutom aldrig övertyga som den stora amorösa friaren. 3 mediokra stjärnor.
BD-versionen har tjusig bildkvalitet och ett övertygande surroundljud (DTS 5.1). Rent bonusmässigt blir vi avspisade med bara ett par korta intervjuer.