Den tredje säsongen är ofta den svåraste för en serie, då måste serieskaparna välja att antingen göra något nyskapande med konceptet eller att helt enkelt ”pressa citronen” och göra mer av samma (upprepande) juice.
Efter att despoten och krigsförbrytaren Putin inledde sin attack mot Ukraina, i strid med internationell rätt, återvände kylan från det kalla krigets dagar till Europa och lade sig som en mörk filt över kontinenten. Det är en utveckling som verkligen inte har gått obemärkt förbi för manusförfattarna till Jack Ryan.
PS! Glöm inte Ukrainas kamp mot krigsförbrytande Ryssland. Här kan du skänka pengar till det livsviktiga hjälparbetet för Ukrainas barn!
Från bok till film – och serie
Tom Clancys böcker om den lite nördige och försiktige, men desto vassare, CIA-analytikern som kastas ut i fält, Jack Ryan, har tidigare gestaltats av Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck och Chris Pine (Shadow Recruit). Med TV-serien Jack Ryan blev John Krasinski den femte skådespelaren (i fem filmer och en serie) som ska rädda USA/världen från okända faror.
Prime Videos TV-serie startade om hela franchisen och är inte heller baserad på Clancys böcker, men bjuder på en högaktuell handling.
Efter en stabil första säsong var vi lite besvikna på Jack Ryan, säsong 2. Men nu när vi har sett säsong 3 har vi återfått vår tro på den nördige, men ändå djupt engagerade och ambitiöse agenten.
Intressant nog är Tom Clancys fiktiva agent arketypen för just kalla kriget. Men när agenten skulle ”återupplivas” i vår tid, med omfattande handel med Ryssland, normalisering och ömsesidig förståelse, så var narrativet tvunget att uppdateras. Med säsong 3 är det kalla krigets ”glansdagar” definitivt tillbaka!
Från misslyckade stater till klassiskt kalla kriget
Nu kan du glömma arabiska terrorister och ”failed states” som Afghanistan och Venezuela i centrum för kontraspionaget – välkommen till 2022, där Sovjetunionen (AKA: Ryssland) återigen är västvärldens/NATOs ärkefiende.
Ett dagsaktuellt faktum som serieskaparna och manusförfattarna på ett föredömligt sätt väver ihop en häftig actionthriller av.
Ryan avslöjar en rysk hemlig operation mot Väst som inkluderar strategiska kärnvapen, ryska styrkor på Krimhalvön, trupper i Ukraina, infiltration av före detta östeuropeiska satellitstater och en möjlig kupp i Kreml. Allt i syfte att starta en konflikt med Nato som sedan kan användas som anledning att ”återupprätta” Sovjetunionen. Låter det bekant säger du? Japp, som hämtat direkt från Putins mardrömslika manusförlaga för 2022…
Landet som hamnar mitt i ”skottlinjen” är Tjeckien, där den nyvalda presidenten Alena Kovac (Nina Hoss) pressas av NATO för att placera ut fler missiler och luftvärn, vilket de höga herrarna i Moskva starkt motsätter sig. ”Dirigenten” bakom det hela är toppolitikern Petrov (Alexei Manvelov) som tar sig till maktens topp när Rysslands utrikesminister, lägligt nog, dödas under ett attentat i Prag.
Aktuellt
Säsongen har en så högaktuell handling att vi misstänker att den (delvis) har skrivits om efter att Putins och hans barbarer gick ut i fullskaligt krig mot sitt broderland i februari.
Tyvärr har manusförfattarna fallit för frestelsen att göra skurkarna överdrivet stereotypa och karikerade. Det är (nästan) aldrig någon tvekan om när man ser en skurk, med arketypiska drag, knutna nävar och bistert ansikte.
Däremot är handlingen så intrikat, komplex och intelligent att vi flera gånger undrar om person X spelar i vårt lag eller fiendens. Det är relativt sällsynt i moderna thrillerserier/filmer.
Ett fynd för rollen!
Ännu en gång är John Krasinski ett fynd i rollen som den nördige skrivbordsagenten som tvingas ut i fält och måste växa med uppgiften. Hans pojkaktiga charm och utseende stämmer väl överens med Tom Clancys beskrivning av karaktären, och Krasinski gör rollen briljant i såväl komplexa monologer om kärnvapen och kalla krigets taktik som häftiga actionsekvenser – och i den här omgången av Jack Ryan får vi mer action än någonsin tidigare.
Stabila biroller görs av Nina Hoss, Wendell Pierce, Michael Kelly, Peter Guinness och James Cosmo. Den flagranta känslan av kalla kriget förstärks av att vi under hela säsongen befinner oss i själva hjärtat av det klassiska kalla kriget, där spionerna från Sovjetunionen och USA/NATO höll varandra under ständig övervakning i ett slags passiv terrorbalans i städer som Wien, Prag, Bratislava, Berlin och Moskva.
Flera tillbakablickar tar oss till den tid då konflikten var som allra kallast. Med en bakgrund inom statsvetenskap blir man nästan ”nostalgisk”.
När vi närmar oss slutet av säsongen och får se en scen som väcker varma minnen från Jakten på röd oktober är det nästan så att vi korkar upp champagnen. Den tryckande intensiteten ombord på kryssarna, när världen står på randen till en fullskalig krigskatastrof, är nästan i klass med den unika spänningen som Sean Connery, Alec Baldwin och Scott Glenn lyckades skapa 1990.
Trots ett par uppenbara, faktiskt lite slarviga, skönhetsbrister levererar Prime Video den här omgången den bästa säsongen av Tom Clancy’s Jack Ryan. Krasinski har etablerat sig som mannen som äger karaktären och om han fortsätter få lika bra och spänningsfyllda manus kan den här serien få ett riktigt långt liv. 5 stjärnor.
Recensionen är baserad på alla 10 avsnitten av säsong 3. Säsongen har premiär på Prime Video den 22 december.