Furiosa: A Mad Max Saga

Mad Max på speed

Otroligt häftiga actionscener lyckas tyvärr inte dölja en riktigt ihålig historia.

Furiosa A Mad Max Saga 1 1 1920x983 1

Furiosa: A Mad Max Saga. (Foto: Warner Bros. Pictures)

Efter framgången med den synnerligen sevärda Mad Max-uppföljaren Mad Max: Fury Road (2015) var en femte film nästan oundviklig.

Det har gått nio år, men nu är George Miller redo med förhistorien där vi får följa hjältinnan Furiosa (Anya Taylor-Joy) hela vägen från barndomen. Vi befinner oss ungefär år 2030, i en postapokalyptisk värld där det råder brist på råvaror.

Mad Max-filmerna (1979, 1981, 1985) slungade australiensaren Mel Gibson till filmvärldens största stjärnstatus, och med de arketypiska 1980-talsactionfilmerna Dödligt vapen cementerade han sin plats där. En del kontroversiella uttalanden ledde dock till att Miller valde bort den något falnande actionstjärnan till Fury Road.

Den starkt visuelle regissören George Miller har legat bakom samtliga fem Mad Max-filmer, med ett 30-årigt glapp mellan den tredje och fjärde filmen. Sedan återupplivade Fury Road, med en gnistrande Charlize Theron i huvudrollen, filmfranchisen – när vi bjöds på en två timmar lång kontinuerlig actionbiljakt genom den australiensiska öknen.

Ännu en gång förflyttas vi till den karga australiensiska ödemarken som kallas ”The Wasteland”. På tidslinjen befinner vi oss cirka 20 år före Fury Road och möter en ung Furiosa (Alyla Browne) när hon kidnappas av den hemske gängledaren Dementus (Chris Hemsworth).

Läs också Mad Max: Fury Road Det går inte direkt långsamt när George Millers gamla filmserie om landsvägskrigaren Max återföds. Mad Max: Fury Road är en visuell orgasm och en ändlös biljakt som bitvis känns för monoton.

I en laglös värld kämpar flera gäng om kontrollen över territorium och resurser, där det viktigaste är bensin, vatten och bördig mark. Som barn blev Furiosa berövad allt detta när Dementus brutalt dödade hennes mor, tog henne från ”paradiset” och gjorde henne till en av sina slavar – och en potentiell framtida ”barnfödarmaskin”. Med andra ord finns det mycket ont blod här, och ännu mer att hämnas.

Furiousa samarbetar med Praetorian Jack (Tom Burke) och ger oregerliga Dementus en hård kamp om kontrollen över Gas Town, The Citadel och The Bullet Farm. Furiosa är dock inte särskilt mycket politiskt eller ideologiskt motiverad utan har bara ett mål: att krossa Dementus.

Furiosa: A Mad Max Saga. (Foto: Warner Bros. Pictures)

Furiosa: A Mad Max Saga ligger nära Fury Road i stil, form och handling – men den här gången är handlingen (om möjligt) ännu mer ihålig och frånvarande. Miller förlitar sig ännu en gång på det visuella, med spektakulära, bombastiska actionstunts och ett häftigt driv. Publiken ska känna adrenalinet pumpa, så mycket att de ”glömmer” bort att finns en historia som ska berättas – för den är tunn, väldigt tunn.

Furiosas jakt på hämnd är nästan av den banala sorten, men med en fantastisk Anya Taylor-Joy i huvudrollen rycks vi ändå med och proppar i oss popcorn och cola.

Enigmatiska Taylor-Joy slog igenom med dunder och brak i den tämligen oväntade framgången med The Queen’s Gambit. Efter detta har skådespelerskan fortsatt briljera i så olika filmer som The Northman, The Menu och Dune 2. I Mad Max 5 är hon perfekt castad i rollen som den outtröttliga, skoningslösa hämnaren. Tyvärr låter Miller det gå alldeles för lång tid innan hon gör entré på filmduken.

Mycket tid läggs på småbarnsperioden, där vi tycker att Miller drar ut på tiden och handlingen. Filmen tänder inte på alla cylindrar förrän Taylor-Joy kommer in i bilden, framför allt är den sista halvtimmen är ett enda långt fyrverkeri av lekfull action!

Hemsworth har däremot uppenbarligen blivit tillsagd att lägga alla hämningar åt sidan och porträttera Dementus som precis så spritt språngande galen som möjligt – och på den (enkla) premissen fungerar det faktiskt.

Furiosa: A Mad Max Saga. (Foto: Warner Bros. Pictures)

Vad som är desto mer förvånande är att inte alla specialeffekter sitter precis som de ska, utan känns lite genomskinliga och plastiga. Det är inget vi förväntar oss av en film med en så astronomisk budget.

Läs också Fortfarande hel-MAX? WarnerDiscovery har nu släppt abonnemangspriserna för Max – och de bjuder på några överraskningar.

Furiosa: A Mad Max Saga har blivit en lite blandad upplevelse. Själva storyn är faktiskt tunnare än föregångaren och även actionsekvenserna känns snäppet mattare och går lite för ofta på repeat. Inte minst känns dramaturgin onödigt ojämn med en del döda stunder och hela filmen hade tjänat på att kortas ned 20–30 minuter. Å andra sidan, om du är ute efter en spektakulär visuell actionupplevelse, med ett mäktigt soundtrack och en eldig hjältinna, finns det inte mycket som slår Furiosa på filmmarknaden just nu. 4 svaga stjärnor.

Furiosa: A Mad Max Saga hade biopremiär den 24 maj. Den går att streama (på Max) längre fram i år.

Furiosa: A Mad Max Saga. (Foto: Warner Bros. Pictures)
Läs vidare
Exit mobile version