År 55 f. vt. försöker kejsar Julius Caesar och hans romerska legionärer erövra de brittiska öarna. Efter en förödmjukande reträtt försöker romarna igen 98 år senare (år 43 e. vt.).
Ledd av general Aulus Platius (David Morrissey) har romerska armén bestämt sig för att en gång för alla krossa de besvärliga kelterna, se till att de svär trohet till det romerska riket samt (viktigast av allt) börjar betala skatt till Rom. Men otur, vidskepliga soldater, ockulta druider och en inbiten lokalbefolkning står i deras väg.
Ockult magi
De ståndaktiga och stolta kelterna lägger naturligtvis inte ner sina vapen och hälsar romarna välkomna. Den väl självsäkra romerska generalen stöter på hårt motstånd, inte minst från sina egna legionärer som hotar med myteri och desertering. Både fienden och myteristerna behandlas brutalt.
I bakgrunden lurar de magiska druiderna, ett gäng konstiga häxdoktorer (med passande utseende) som lika gärna rör sig i underjorden som på jorden. De är spåmän och med hjälp av ett rejält intag av centralstimulerande medel utgör de Britannias ockulta inslag – med direktkontakt till gudarna. Överdruiden är den karismatiska Veran (Mackenzie Crook – vi kan väl säga som så: efternamnet passar bra till karaktären …).
https://www.youtube.com/watch?v=KfILkGrvGBM
Inbördeskrig
Romarna kommer inte alls till ett örike präglat av fredlig samexistens mellan invånarna. Tvärtemot rasar ett långvarigt inbördeskrig mellan stammarna. I mitten av konflikten hittar vi Canti- och Regni-stammarna.
Ian McDiarmid (Japp, självaste kejsaren från Star Wars!) har fått den delikata rollen som kung över Cantii-stammen, Pellenor. En fullständigt osmaklig kung som har förkärlek till att flå sina närmaste familjemedlemmar levande. Hans eldiga, sexiga, rödhåriga dotter Kerra (Kelly Reilly) är raka motsatsen: en kvinna som är envis som tusan, ständigt opponerar sig mot sin tyranniske far och kan svinga svärdet bättre än de flesta män. Hon sticker verkligen ut i den misogyniska världen.
I andra ringhörnan hittar vi Regni-stammen. Den leds av den högvördiga drottningen Atendia (Zoë Wanamaker), med en förlorad son som Kerra gjorde till eunuck på bröllopsnatten. Stammarna hyser nedärvt hat mot varandra, ett hat som de ockuperande romarna försöker utnyttja.
När de keltiska stammarna som lever i harmoni med naturen, otroligt tatuerade och ”alternativa”, kolliderar med de ”civiliserade” romarna blir det en kulturkrock av sällan skådat slag.
Befriande humor
Seriens humoristiska anslag kommer från den excentriske Divis (Nikolaj Lie Kaas, filmerna om avdelning Q), en före detta druid som kastats ut från stammen eftersom han (uppenbarligen) är besatt. Härligt att se ännu en skandinav i en stor internationell serieproduktion, och Lie Kaas imponerar verkligen. På perfekt brittisk-engelska (mycket ovanlig för en dansk), stark närvaro och inlevelse gör han rollen felfritt – visserligen med god hjälp av att han får porträttera den vildaste karaktären med de saftigaste replikerna. Mot sin vilja får Divis släpa runt på den tragiska flickan Cait.
Stor budget
Britannia är en samproduktion mellan Amazon Prime Video och Sky, och dryper av storproduktion med en budget som backar upp ambitionsnivån. Fotot är fantastiskt och imponerande, och det överväldigande landskapet (huvudsakligen filmat i Wales) bättrar på storheten.
För att lyckas är en serie beroende av intressanta karaktärer som har potential att utvecklas och som publiken bryr sig om. Och sådana karaktärer finns det massor av i Britannia, inte minst Kerra och Divis.
Lite väl ofta hemfaller manusförfattarna (Jez Butterworth, Spectre) åt ”enkel” och överdriven humor. Med det sagt så har Britannia tillräckligt med tyngd, fascinerande karaktärer och en god historia för att nå en stor publik. Om den blir nästa Game of Thrones återstår att se, men serien har definitivt en stor potential och ett stort underhållningsvärde. 4 starka stjärnor.
Recensionen bygger på de tre första avsnitten (av tio). Hela säsong 1 kan strömmas från HBO Nordic från 19 januari. Bildkvaliteten imponerar, ljudspåret är bra men lite ”instängt”.